Tipy, Zaujímavosti,

Výlet pre Slovákov, nie len za výhodným nákupom

19.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JackZAroundTheWorld). Zakopané je zďaleka najznámejšie a najobľúbenejšie horské stredisko v Poľsku. Teší sa neutíchajúcej popularite v letnej aj zimnej sezóne. V hlavnom meste Podhalia a...

19.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JackZAroundTheWorld).

Zakopané je zďaleka najznámejšie a najobľúbenejšie horské stredisko v Poľsku. Teší sa neutíchajúcej popularite v letnej aj zimnej sezóne. V hlavnom meste Podhalia a jeho okolí s jedinečnou klímou nie je núdza o atrakcie, takže turisti, ktorí si ho vyberú za cieľ svojej dovolenky, sa rozhodne nebudú nudiť.

Autom v Zakopanom a okolí.
Foto: youtube.com/@JackZAroundTheWorld

Rozhodnúc sa stráviť svoju dovolenku v Zakopanom, každý z nich si však bude musieť vybrať dopravný prostriedok, ktorým sa tam dostane. Drvivá väčšina z nich vsadí na vlastné auto. Je to síce najpohodlnejšie, ale je to naozaj tá najlepšia možnosť?

Pohyb po Podhalí autom. Aké sú výhody takéhoto postupu?

Turisti, ktorí uprednostňujú cestovanie autom, si uvedomujú výhody takéhoto rozhodnutia. Napriek tomu, že ekologické prostredie a úrady obľúbených turistických destinácií podporujú používanie verejnej dopravy, niet pochýb o tom, že cestovanie autom je oveľa pohodlnejšie. Poskytuje nám nezávislosť, umožňuje nám rozhodnúť sa, kedy vyrazíme, akú trasu zvolíme, koľko zastávok urobíme po ceste a koľko batožiny si vezmeme so sebou. Komfort cestovania je argument, s ktorým sa dá ťažko polemizovať.

Po príchode na miesto nám však auto dáva možnosť obdivovať nádherné výhľady, ktorými je oblasť Zakopaného známa. Už cesta do hlavného mesta Podhalia nám umožňuje pocítiť neuveriteľnú atmosféru tohto miesta a nechýbajú ani vyhliadkové trasy, aby sme si pobyt v horách naplno užili. Auto nám dáva možnosť navštíviť aj mnohé ďalšie miesta, avšak za predpokladu, že sa k nim dá dostať autom. Toto riešenie však nie je bez nevýhod. Keď sa rozhodneme navštíviť Zakopané a jeho okolie autom, musíme si byť vedomí problémov, s ktorými sa na ceste môžeme stretnúť.

Po prvé, už samotný príchod do hlavného mesta regiónu Podhalie môže byť skúškou našej trpezlivosti. Najjednoduchšie sa do Zakopaného dostaneme cez Tatranskú Javorinu. V sezóne sa v Zakopanom nevyhneme dopravným zápcham, ktoré sa často tiahnu niekoľko kilometrov. Namiesto plánovanej jedno- až dvojhodinovej cesty tak strávime v aute oveľa viac času.

Parkoviská v Zakopanom a obľúbené destinácie v Podhalí

Ak sa rozhodnete stráviť dovolenku v Zakopanom a dostanete sa tam vlastným autom, každý turista sa musí postarať o parkovacie miesto pre svoje vozidlo. Našťastie, dnes s tým nie sú žiadne väčšie problémy, avšak za predpokladu, že si rezervujeme vhodné ubytovanie. Keď si vyberiete Zakopané za svoju základňu, najlepšie je rezervovať si ubytovanie v zariadení, ktoré zaručuje parkovacie miesto pre každého hosťa – môže to byť napríklad hotel, penzión, byt alebo chata.

Zakopané nám umožňuje pocítiť neuveriteľnú atmosféru tohto miesta.

Tým sa však naše dobrodružstvo s parkovaním nekončí, najmä ak sa plánujeme pohybovať po okolí autom. Hoci v Zakopanom nie je núdza o parkoviská, väčšina z nich je platených a často sú plné už od skorého rána, čo môže spôsobiť problémy s hľadaním voľného miesta. Preto sa niekedy oplatí zvážiť, či sa na vybrané miesto nedostať verejnou dopravou, ktorá v Zakopanom funguje pomerne efektívne.

Najznámejším parkoviskom v Zakopanom je parkovisko nad kruhovým objazdom svätého Jána Pavla II. pri ceste do Kuźnice; parkoviská sa nachádzajú aj pri vstupoch na obľúbené trasy, napr. Kościeliskej doliny, pri doline Mała Łąka, na Łysej Poľane, Palenici Białczańskej a v mnohých ďalších obľúbených lokalitách. Skôr ako sa vydáme na cestu, overme si, či je v danej oblasti k dispozícii parkovisko, aké sú ceny lístkov a, čo je dôležité, pripravme si hotovosť – nie všetky parkoviská podporujú platby kartou.

Pri ceste do Zakopaného vlastným vozidlom sa určite treba obrniť trpezlivosťou, najmä v zimnom období. Dážď alebo sneženie spôsobujú na cestách v Podhalí obrovské zápchy, cesty sú na niektorých miestach úzke a často nechýbajú ani také doplnkové „atrakcie“, ako sú prechádzajúce stáda oviec, ktoré sa do cieľa neponáhľajú tak ako turisti.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Najdlhší tunel v Rakúsku je od 15.04.2023 uzavretý. Zostane tak až do novembra

Ktorá je najobľúbenejšia cesta všetkých motocyklistov? Robia tam púte


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nová Cupra Leon a Formentor – čo sa zmenilo v najpredávanejších vozidlách v Španielsku

1.5.2024 Redakcia Auto trendy Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork). Nové modely Cupra Leon a Formentor prinášajú vylepšený vzhľad, multimédiá a materiály v kabíne. Zmeny sú rozsiahle a zahŕňajú…

Príznaky chybného alternátora. Poradíme vám, čo naznačuje pokazený alternátor

1.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EngineeringMindset). Alternátor je typ generátora, ktorý mení energiu generovanú motorom na prúd potrebný na napájanie elektroniky vozidla. Prúd z alternátora…

Nový Fiat Panda! Elektrický a údajne cenovo dostupný. Takto by mal vyzerať… Aký bude v skutočnosti?

1.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Fiat rozvíja svoju ponuku v oblasti elektromobilov. Ako vyzerá najnovšia Panda? Nový Fiat Panda! Elektrický a údajne cenovo dostupný.Foto:…

Má zmysel zabaliť kľúč do hliníkovej fólie? Prečo to vodiči robia?

1.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Olivier Le Moal). Ako sa chrániť pred krádežou? Podľa všeobecného názoru stačí kľúč zabaliť do hliníkovej fólie, aby sa prerušilo…

Miliardy eur na dotácie a milióny elektromobilov. „Utópia“

30.42024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Heide Pinkall). ADAC sa pozrel na plány elektrifikácie Nemecka. Odborníci z nemeckého automobilového klubu si nerobia žiadne ilúzie. Ambiciózne ciele…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov