Zaujímavosti,

Nový Chevrolet za 7,5 tisíc eur. Vplyv dotácií na elektromobily v Kalifornii

1.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ShootingCars). Kúpiť si v roku 2024 nové auto za menej ako 7 500 eur znie ako sen šialenca. V USA je však niečo také nielen...

1.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ShootingCars).

Kúpiť si v roku 2024 nové auto za menej ako 7 500 eur znie ako sen šialenca. V USA je však niečo také nielen možné, ale navyše ide o elektromobil. A to od modelového roku 2023.

Kúpiť si v roku 2024 nové auto za menej ako 7 500 eur.
Foto: youtube.com/@ShootingCars

Chevrolet Bolt je doteraz najúspešnejším elektrickým projektom spoločnosti General Motors z hľadiska predaja. Nevyhol sa však rôznym dobrodružstvám, ako sú servisné akcie vyvolané rizikami vznietenia alebo výrobnými chybami batérie. Nakoniec však GM predal len v USA viac ako 200 000 kusov tohto modelu.

Výroba modelu Chevrolet Bolt sa skončila v decembri 2023. Príchod jeho nástupcu bol síce už ohlásený, ale nie je jasné, kedy presne by sa tak malo stať. Záujemcovia o tento model si však stále môžu kúpiť exemplár modelového roku 2023 a ceny môžu byť neuveriteľne nízke.

Chevrolet Bolt 2023.

Portál CarScoops sa rozhodol analyzovať, za koľko sa dá v súčasnosti kúpiť Chevrolet Bolt. Teoreticky je jeho štartovacia cena 26,5 tisíc dolárov, teda približne (cca. 24 500 eur). V konečnom dôsledku sa však táto cena môže znížiť až trojnásobne. Samozrejme, sú v tom zahrnuté zľavy a dotácie.

Nový elektrikár za polovičnú cenu. Nie každý však môže získať túto zľavu

Prvou a najjednoduchšou zľavou, ktorú môžete získať, je federálna zľava vo výške 7 500 USD. A ďalším bodom je program Clean Cars 4 All, ktorý je určený Kalifornčanom s nižšími príjmami. Ak vlastnia dieselový alebo benzínový agregát vyrobený pred rokom 2005, môžu ho vrátiť a namiesto neho získať dotáciu až 9 500 USD na kúpu elektromobilu.

A aby toho nebolo málo, máme k dispozícii bonus 1 500 USD, ktorý pochádza z programu Bureau of Motor Vehicle Repairs. Tu opäť narážame na hranicu príjmu, ako aj na otázku darovania starého vozidla.

Tým sa celková dotácia dostáva na závratných 18,5 tisíc dolárov a náklady na kúpu úplne nového Chevroletu Bolt sa zrazu blížia k 8 tisíc dolárov, teda takmer 7,5 tisíc eur.

Po uplatnení všetkých zliav a dotácií je cena auta Chevrolet Bolt menej ako 7 500 eur.
Foto: youtube.com/@ShootingCars

Ako upozorňuje samotný portál, získať posledné dve štátne dotácie nie je také jednoduché, aj keď žijete v Kalifornii. Najvyššia dotácia je totiž dostupná pre tých, ktorých príjem nepresahuje trojnásobok federálnej úrovne chudoby. Tá je zase 15 060 USD ročne pre jednotlivca, zatiaľ čo pre štvorčlennú rodinu je to 31 200 USD ročne.

Avšak aj v prípade získania iba federálnej zľavy sa cena tohto vozidla zníži na hornú hranicu 19 000 USD, teda približne 17 500 eur. Áno, to je stále kapitálová cena za nový elektromobil.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ford oznamuje ceny nového Explorera EV. Cena začína od 76 990 €

Japonské SUV preberá späť trh od modelu Kia Sportage. Teraz je nesporne najlepšou ponukou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov