Pravidlá, Zaujímavosti,

Pokuta za nepoužívanie prilby na bicykli. V právnych predpisoch sa „nič“ nemení.

26.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NotJustBikes). Cyklistická prilba môže cyklistu zachrániť v drastickej situácii. Rozhodnutie o jej použití je však ponechané na racionalite samotného cyklistu. Slovenské predpisy mu ukladajú ďalšie...

26.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NotJustBikes).

Cyklistická prilba môže cyklistu zachrániť v drastickej situácii. Rozhodnutie o jej použití je však ponechané na racionalite samotného cyklistu. Slovenské predpisy mu ukladajú ďalšie povinnosti.

Pokuta za nepoužívanie prilby na bicykli je….
Foto: youtube.com/@NotJustBikes

Začiatok cyklistickej sezóny je vhodnou príležitosťou na pripomenutie najdôležitejších pravidiel. Na rozdiel od vodiča cyklistu nechráni dômyselne navrhnutá karoséria s deformačnými zónami, bezpečnostnými systémami a airbagmi. O svoju bezpečnosť sa musí postarať sám. Preto je taký dôležitý dobrý technický stav bicykla, odrazky a tiež poriadna cyklistická prilba. Niektoré z týchto vecí sú pre cyklistov povinné. Iné, ako napríklad prilba, sú rozhodnutím cyklistu.

Povinná jazda na bicykli s prilbou v roku 2024. – pokuta

V diskusiách sa často objavuje otázka pokuty za nenosenie prilby a na Slovensku existuje veľká skupina ľudí, ktorí sa domnievajú, že naše zákony ukladajú cyklistom takúto povinnosť. Je to mýtus. Žiadna takáto povinnosť ani príkaz neexistuje. Sú krajiny, kde musíte, ale Slovensko sa pre takéto obmedzenia nerozhodlo. Je možné, že jedného dňa budú predpisy aktualizované. Bicykle sú na Dunaji čoraz populárnejšie a mestá rozvíjajú cyklistickú infraštruktúru.

Pokiaľ však ide o cyklistickú prilbu, nemali by sme myslieť na pokutu, ale na vlastnú bezpečnosť. Cyklistu nič nechráni a na nebezpečnú nehodu nepotrebujete vysokú rýchlosť. Práve hlava je vystavená a je veľmi ťažké chrániť ju rukami, keď spadnete. Preto sa oplatí premýšľať o prilbe. Aj keď stojíte na červenej a niekto do vás zľahka narazí, môžete spadnúť a udrieť si hlavu. A čo ak je tam obrubník? Následky môžu byť žalostné aj v zdanlivo neškodnej situácii.

Žiadna takáto povinnosť ani príkaz neexistuje, čo znamená bez pokuty.
Foto: youtube.com/@NotJustBikes

Investícia do prilby nie je veľká. Tieto základné modely vôbec nestojí veľa a aj obyčajná prilba z obľúbeného cyklistického obchodu môže výrazne zvýšiť našu bezpečnosť. Cyklisti, ktorí jazdia viac a rýchlejšie, by si, samozrejme, mali kúpiť slušnejšie vybavenie, ale na dochádzanie do práce alebo rodinné výlety na bicykli postačí prilba za 30 – 40 eur.

Čo musí mať každý cyklista?

S prilbami je spojená ďalšia zaujímavá téma. Niektorí ľudia upozorňujú, že prilba na hlave môže cyklistu vyprovokovať k nebezpečnejšej jazde, pretože sa cítia istejšie a zdá sa im, že sa im nič nestane. Zdravý rozum je na cestách dôležitý a veríme, že ho používajú aj naši čitatelia. Je lepšie nosiť prilbu na hlave, ako sa skrývať za takéto výhovorky. Nezabúdajte, že na ceste môže o nehode rozhodnúť zlomok sekundy a často môžeme urobiť len veľmi málo, aby sme jej zabránili.

A aké povinnosti ukladajú predpisy slovenským cyklistom? Povinná výbava bicykla je samozrejme daná otázkou bezpečnosti na ceste. Účinný a viditeľný bicykel je nevyhnutnosťou. Preto každý bicykel, ktorý jazdí na slovenských cestách, musí mať:

1. Povinná výbava bicykla:

  • Dve nezávislé brzdy: Predná a zadná brzda musia byť funkčné a umožňovať plynulé zastavenie bicykla.
  • Odrazové svetlá: Bicykel musí mať vpredu biele odrazové svetlo, vzadu červené odrazové svetlo a na oboch pedáloch oranžové odrazové svetlá. Odrazové svetlá na pedáloch a v lúčoch kolies sa dajú nahradiť reflexnými materiálmi na oblečení.
  • Plášte a ráfiky: Plášte nesmú mať trhliny, praskliny a iné deformácie. Ráfiky nesmú mať ostré hrany.
  • Riadidlá: Riadidlá musia byť bezpečne uchytené a nesmú mať ostré hrany.
  • Zvuková signalizácia: Cyklista musí mať na bicykli zvonček alebo klaksón.

2. Povinná výbava cyklistu:

  • Ochrana hlavy: Pre cyklistov do 15 rokov je povinná cyklistická prilba v obci aj mimo obce. Pre cyklistov nad 15 rokov je prilba nepovinná aj mimo obce. Prilba musí spĺňať bezpečnostné normy.
  • Reflexné prvky: V zníženej viditeľnosti (za šera, hmly, sneženia) musia mať cyklisti na oblečení reflexné prvky, aby boli viditeľní pre vodičov.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Pokuty pre cyklistov v roku 2024. Jedna je až 800 eur. Ostatné sú oveľa nižšie

Cyklisti chcú, aby vodiči používali holandskú metódu. V niektorých krajinách je to povinnosť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov