Tipy, Zaujímavosti,

Autobatéria: Ako môžete otestovať, či batéria vydrží

23.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Tong_stocker). Takmer polovica všetkých porúch, ku ktorým bola v roku 2022 privolaná cestná servisná hliadka, bola spôsobená chybnou batériou. Štartovacia batéria často zlyháva, najmä pri...

23.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Tong_stocker).

Takmer polovica všetkých porúch, ku ktorým bola v roku 2022 privolaná cestná servisná hliadka, bola spôsobená chybnou batériou. Štartovacia batéria často zlyháva, najmä pri nízkych teplotách. Môžete však prijať preventívne opatrenia, aby ste predišli poruche.

Štartovacia batéria často zlyháva, najmä pri nízkych teplotách. Môžete však prijať preventívne opatrenia, aby ste predišli poruche.
Foto: shutterstock.com/Tong_stocker

Únikové prúdy, skryté spotrebiče, vlhkosť alebo vek. Existuje mnoho možných príčin chybného štartovacieho akumulátora. A výstražné kontrolky v kokpite nemusia vždy signalizovať slabnúci akumulátor. O to dôležitejšie je, aby ste sami pravidelne testovali akumulátor vozidla a v prípade potreby ho včas vymenili.

Testovanie autobatérie: často pomáha stena v tme

Jednoduchým testom napätia autobatérie je zaparkovanie pred stenou v tme. Potom vypnite motor a zapnite stretávacie svetlá. Ak sa svetlá po krátkom čase výrazne stlmia, štartovacia batéria je vybitá.

Ak motor po dostatočnom nabití zle štartuje, môže to byť tiež príznakom chybného akumulátora. Oneskorený alebo slabý výkon kúrenia alebo výpadky v autorádiu môžu tiež naznačovať chybnú autobatériu.

Napätie autobatérie: Nič nefunguje pri napätí nižšom ako 12 V

Chybný štartovací akumulátor sa zvyčajne dá rozpoznať podľa napätia. Ak máte doma voltmeter (známy aj ako multimeter), môžete si napätie batérie zmerať sami. V ideálnom prípade by sa to nemalo robiť bezprostredne po jazde, pretože batéria je vtedy nabitá. Voltmeter však môžete pripojiť k akumulátoru po niekoľkých hodinách státia vozidla. Rovnako ako pri štartovaní, najprv pripojte červený kábel ku kladnému pólu a potom čierny kábel k zápornému pólu.

Rozhodujúce je napätie batérie pri otvorenom obvode

Pomocou nasledujúcej tabuľky môžete nameraného nabíjacieho napätia určiť približný stav nabitia akumulátora.

Stav nabitia (v percentách)Napätie otvoreného obvodu bežnej batérie (vo voltoch)Napätie otvoreného obvodu batérie AGM (vo voltoch pre vozidlá s funkciou štart-stop)
10012,7012,90
9012,6012,75
8012,5012,65
7012,4012,50
6012,3012,40
5012,2012,25
2011,8011,80
0-1010,5010,50
Hodnoty medzi 12,4 a 12,8 voltu sa stále považujú za dostatočné/normálne.
Foto: shutterstock.com/Noin90650

Trvalo nízky stav nabitia poškodzuje batériu

V nepoškodenej autobatérii je pri plnom nabití napätie približne 12,8 V. Hodnoty medzi 12,4 a 12,8 voltu sa stále považujú za dostatočné/normálne. Ak batéria vôbec nedosiahne tieto hodnoty alebo ak napätie po krátkom čase opäť klesne pod 12 voltov, batéria už nie je funkčná.

Trvalo nízky stav nabitia môže poškodiť akumulátor sulfatáciou. Nabíjacie dosky sa časom vplyvom rôznych vplyvov, ako je vlhkosť alebo chlad, síria a už neprijímajú náboj. V takom prípade by sa mal štartovací akumulátor čo najskôr vymeniť za nový.

Vodiči jazdiaci na krátke vzdialenosti by mali častejšie kontrolovať batériu

Ak sú póly akumulátora znečistené, napríklad od zvyškov oleja alebo lístia, môže dôjsť k únikovým prúdom, ktoré vedú k rýchlejšiemu vybitiu štartovacej batérie. Aj v pokoji tečie väčší prúd ako zvyčajne a napätie sa znižuje. Korózia svoriek batérie môže tiež skrátiť životnosť autobatérie. V priemere je to približne päť rokov. Pri dobrej údržbe a starostlivosti a pravidelnom dobíjaní môže batéria vydržať aj šesť až osem rokov alebo dlhšie.

Vodičov, ktorí pravidelne jazdia len na krátke vzdialenosti a nestarajú sa o autobatériu pravidelne, môže porucha štartovacej batérie prekvapiť skôr.

Starostlivosť o autobatériu znamená jej nabíjanie

To sa dá napraviť jazdou na dlhšie vzdialenosti na jeden záťah alebo nabíjaním batérie pomocou nabíjačky. Najmä v zime znižujú bilanciu nabitia akumulátora mnohé elektrické spotrebiče, ako napríklad vyhrievanie sedadiel, vyhrievanie vonkajších spätných zrkadiel alebo vyhrievanie zadného okna. Okrem toho akumulátor pri teplotách pod nulou absorbuje menej energie a nabíjanie trvá primerane dlhšie.

Pri nabíjaní pomocou nabíjačky však nie je možné rozpoznať zdravotný stav akumulátora. Ak si nie ste istí alebo máte málo skúseností s technikou akumulátorov, môžete navštíviť aj servis, kde vám akumulátor rýchlo skontrolujú.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový nápad na kontrolu vodičov. Budú jazdiť s náramkami na rukách

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ThatDroneGuyTy). Najnovšie údaje ukazujú, že únava vodičov môže byť jednou z hlavných príčin až každej piatej nehody na európskych cestách.…

Drobné poškodenie a elektomobil na zošrotovanie. Majiteľ je rozzúrený

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@consumerreports). Okolo začínajúceho podniku s tendenciou na bankrot, ktorý vzkriesil značku Fisker, sa objavuje čoraz viac absurdných situácií. Jeden zákazník…

Clá na čínske autá. Objavujú sa prvé potýčky medzi inšpektormi EK a čínskymi gigantmi

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fi5news) Európska komisia už od októbra vyšetruje, či čínske automobilky spravodlivo využívajú štátne dotácie. Úradníci EÚ, ktorí v súčasnosti kontrolujú…

Vodiči si Waze obľúbili. Teraz má aplikácia problém. Chcú z nej odstrániť niektoré trasy

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HowToDoItTech). Vodiči milujú Waze. Obyvatelia malých miest naopak túto aplikáciu nenávidia. Pretože riadi dopravu v malých mestách. Preto žiadajú vymazanie…

Hydrokinetická spojka – čo to je, ako funguje a ako zistíte, že je pokazená?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lesics). V automobiloch sa používajú rôzne typy spojok. Jej výber je prispôsobený konštrukcii motora a konštrukcii prevodovky. Automatické prevodovky sú…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov