Zaujímavosti,

Mýty o skúške na alkohol vykonanej policajtom

10.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/shorts/hDCt_-kPiwU). Mýty o skúškach na alkohol s obľubou opakujú mnohí vodiči. V tomto prípade sa však neoplatí veriť „ľudovým posolstvám“. Je lepšie spoliehať sa na...

10.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/shorts/hDCt_-kPiwU).

Mýty o skúškach na alkohol s obľubou opakujú mnohí vodiči. V tomto prípade sa však neoplatí veriť „ľudovým posolstvám“. Je lepšie spoliehať sa na overené fakty, pretože dôsledky niektorých z nich môžu byť pre majiteľa vozidla dosť vážne.

Skúška triezvosti vykonanej policajtom.
Foto: youtube.com/shorts/hDCt_-kPiwU

Mýty o testoch na alkohol – existujú spôsoby, ako oklamať policajný alkoholtester

Na internete je množstvo spôsobov, ako oklamať dychový analyzátor. Konzumácia mätových cukríkov, octu alebo „fúkanie z bránice“ alkohol nezneutralizuje a môže dokonca zvýšiť jeho hladinu. Policajný dychový analyzátor je chránený proti nesprávnemu fúkaniu – musí dostať min. 1,2 litra vzduchu za určitý čas.

Mýty o testovaní na alkohol – opitý vodič po nealkoholickom pive

Nealkoholické pivo obsahuje stopy etanolu (do 0,5 %). Krátko po vypití alkoholu môže dychový analyzátor zistiť tzv. zvyškový alkohol, ale ide o chybné meranie a nebude sa brať do úvahy. Teoreticky je možné prekročenie 0,00 promile, ale vyžadovalo by si to konzumáciu niekoľkých litrov v krátkom čase.

Upozornenie: Nealkoholické pivo môže kvasiť a stať sa liehovinou s percentuálnym podielom. Stopové množstvá alkoholu sa môžu nachádzať aj vo fermentovaných mliečnych nápojoch, uhorkách, zrelom ovocí alebo kváskovom ražnom chlebe. Tieto množstvá nemajú vplyv na hladinu alkoholu v tele.

V rozpore s rozšíreným presvedčením však konzumácia „ľahkého“ piva (približne 3,5 % alkoholu) môže viesť k strate vodičského preukazu. Vodič môže podmienečne vypiť malé nízkoalkoholické pivo a počkať jednu hodinu pred jazdou. Konzumácia viacerých fliaš však môže viesť k prekročeniu limitu 0,00 promile. Najbezpečnejšie je vybrať si nealkoholické pivo.

Policajti sa na konci zákroku zlomyseľne „pripomenú“ dychovou skúškou

Test by sa mal vykonať približne 15 minút po jedle, fajčení alebo pití, aby sa zvyškový alkohol stratil. Z tohto dôvodu policajti počkajú s testom, prípadne sa na túto činnosť pýtajú chvíľu po zastavení na kontrolu. Dôvod? Látky z tabakového dymu môžu byť interpretované ako alkohol. Tester na alkohol zisťuje aj zvyškový alkohol z úst. Po 15 až 30 minútach by po týchto látkach nemali byť žiadne stopy. Poznámka: Takzvaný rýchly dychový tester dokáže odhaliť alkohol zo zimnej kvapaliny do ostrekovačov.

Mýty o testovaní na alkohol – môžete odmietnuť fúkať bez následkov

Je to fakt, vodič môže odmietnuť fúkať, ale to znamená, že mu bude zadržaný vodičský preukaz. Vodič potom aj tak pôjde na krvnú skúšku a doklad mu bude vrátený po negatívnej kontrole hladiny alkoholu.

Test na alkohol

Mýty o skúške na alkohol – dychová skúška niečo ukáže, okamžite prídete o vodičský preukaz

Samotné zistenie prítomnosti alkoholu neznamená stratu oprávnenia. Policajti často používajú rýchle testery, ktoré nie sú dôkazom v prípade. Ak však niečo naznačujú, vodič musí fúkať do klasického dychového analyzátora. Poznámka: Zistenie alkoholu vždy znamená problém.

Vyskytujú sa aj chyby dýchacieho prístroja. Ak je výsledok pozitívny, policajt vykoná ďalšie dve skúšky. Ak nezistia nič, vodič sa považuje za triezveho.

Opití vodiči sú najmä tí, ktorí jazdia na bicykli pod vplyvom alkoholu

Je to mýtus. Podľa údajov polície za rok 2022 malo viac ako 7 500 opilcov viac ako 0,5 promile. Hovoríme o vodičoch motorových vozidiel – predovšetkým osobných automobilov. Cyklisti sú v menšine – necelých 2000.

Upozorňujeme, že za jazdu na bicykli alebo plachetnici po požití alkoholu vodičský preukaz nestratíte. Na druhej strane, za akékoľvek iné vozidlo s motorom (motorový čln, lietadlo) vám hrozí odobratie všetkých oprávnení.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Koľko môžete vypiť, aby ste ráno mohli šoférovať? Menej, ako si myslíte

Môžete piť alkohol v aute? Vodič – NIE. A čo cestujúci?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov