Zaujímavosti,

Nový dôvod na odobratie vodičského preukazu. Únia pripravuje zmenu pravidiel

1.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@copradar1391). Európska únia intenzívne pracuje na reforme pravidiel cestnej premávky s cieľom zvýšiť bezpečnosť na cestách. V súčasnosti sa diskutuje o „bezpečnostnom balíku“, ktorý zahŕňa...

1.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@copradar1391).

Európska únia intenzívne pracuje na reforme pravidiel cestnej premávky s cieľom zvýšiť bezpečnosť na cestách. V súčasnosti sa diskutuje o „bezpečnostnom balíku“, ktorý zahŕňa zavedenie prísnejších dôsledkov za prekročenie rýchlosti do 30 km/h.

Radar
Európska únia intenzívne pracuje na reforme pravidiel cestnej premávky.
Foto: youtube.com/@copradar1391

Podľa návrhov Európskej komisie budú mať členské štáty povinnosť navzájom sa informovať o závažných dopravných priestupkoch. Zoznam bude zahŕňať priestupky ako jazda pod vplyvom alkoholu a spôsobenie smrteľnej nehody. Novinkou je aj zaradenie prekročenia rýchlosti v zastavanej oblasti do zoznamu priestupkov, ktorého cieľom je zvýšiť bezpečnosť zraniteľných účastníkov cestnej premávky.

Európska databáza: Monitorovanie vodičov v EÚ

V snahe vytvoriť jednotný monitorovací systém plánuje EÚ vytvoriť spoločnú databázu páchateľov. Cieľom takéhoto opatrenia je nielen trestať, ale predovšetkým preventívne pôsobiť na vodičov.

Vzájomné rešpektovanie rozhodnutí: Jednotná právna oblasť

Nové pravidlá stanovujú, že rozhodnutie o dočasnom pozastavení platnosti vodičského preukazu v jednom členskom štáte budú rešpektovať aj ostatné krajiny EÚ. V praxi to znamená, že vodič, ktorému bol v jednej krajine zadržaný vodičský preukaz za priestupok, nebude môcť jazdiť v celej EÚ. Európsky parlament odporúča, aby sa členské štáty navzájom informovali o rozhodnutiach o zadržaní vodičského preukazu do desiatich pracovných dní. Vodiči majú byť o rozhodnutiach informovaní do siedmich dní od zistenia priestupku.

Odňatie nárokov už po prekročení rýchlosti o 30 km/h. Ide o opatrenie, ktoré má prinútiť vodičov dodržiavať rýchlostné limity, najmä v oblastiach s vyšším rizikom nehôd.
Foto: shutterstock.com/Ariyasup

Kontroverzný prvok reformy: Strata vodičského preukazu už po prekročení rýchlosti o 30 km/h

Súčasťou bezpečnostného balíka, ktorý vstúpil do fázy diskusie v marci 2023, je bod, ktorý vyvoláva mimoriadne vzrušenie – odňatie nárokov už po prekročení rýchlosti o 30 km/h. Ide o opatrenie, ktoré má prinútiť vodičov dodržiavať rýchlostné limity, najmä v oblastiach s vyšším rizikom nehôd.

Hoci Európsky parlament ukončil prvé čítanie návrhu, rozhodnutia sa prijmú až po nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu. Bez ohľadu na výsledky volieb bude práca na nových nariadeniach pokračovať v novozvolenom parlamente.

Cieľom nových cestných predpisov EÚ je nielen trestať, ale predovšetkým zvýšiť povedomie a zodpovednosť vodičov s cieľom zlepšiť bezpečnosť na európskych cestách.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Vodič používa telefón v držiaku. Pokuta? ….legálne?

Pokuty sa ukladajú aj za zahmlené okná. Pokuta vás môže prekvapiť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov