Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Pokuty sa ukladajú aj za zahmlené okná. Pokuta vás môže prekvapiť

12.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Evgeniy Medvedev). Problém zahmlievania okien automobilov sa najčastejšie vyskytuje počas dažďa alebo mierneho mrazu. Zotretie „okna“ pred vodičom nestačí na bezpečnú jazdu a ak dôjde...

12.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Evgeniy Medvedev).

Problém zahmlievania okien automobilov sa najčastejšie vyskytuje počas dažďa alebo mierneho mrazu. Zotretie „okna“ pred vodičom nestačí na bezpečnú jazdu a ak dôjde k nehode, môže byť zahmlené okno považované za priťažujúcu okolnosť alebo dokonca za dôkaz, že sme vinní zo spôsobenia nebezpečenstva na ceste. Takéto rozsudky už existujú! Pritom trvalo zahmlené okná auta nie sú vlastnosťou vozidla, ale – v drvivej väčšine prípadov – závadou. Ako proti tomu bojovať?

Trvalo zahmlené okná auta nie sú vlastnosťou vozidla, ale – v drvivej väčšine prípadov – závadou.
Foto: shutterstock.com/Evgeniy Medvedev
  • Vo väčšine prípadov je problém so zahmlenými oknami spôsobený chybou, ktorú možno ľahko odstrániť.
  • Najčastejšou príčinou zahmlievania okien v aute je kabínový filter, ktorý nebol včas vymenený
  • Nesprávne používanie klimatizácie môže byť tiež príčinou zahmlievania okien v aute

Aby ste sa zbavili zahmlených okien v aute, môžete začať dôkladným umytím okien alebo môžete použiť špeciálnu chemikáliu, ktorá sa aplikuje na predtým umyté okná zvnútra auta. Nie vždy to však pomôže, pretože, ako už vieme, zahmlené okná sú najčastejšie dôsledkom poruchy. Existuje niekoľko potenciálnych príčin problémov so zahmlievaním okien automobilu.

Zahmlené okná v aute – pretože je auto mokré

Voda sa do auta môže dostať rôznymi spôsobmi – v zime napríklad vo forme snehu, ktorý si prinesieme na topánkach. Čo sa však oplatí skontrolovať, je funkčnosť odtokov vody v čelnom skle alebo tzv. strešnej vane. Odtoky môžu byť jednoducho upchaté, čo sa dá ľahko zistiť tak, že vylejete trochu vody na čelné sklo (kam sa prirodzene naleje, keď prší) alebo – po otvorení strešného okna – do rámu okolo strešného okna.

Odtoky môžu byť jednoducho upchaté, čo sa dá ľahko zistiť tak, že vylejete trochu vody na čelné sklo alebo – po otvorení strešného okna – do rámu okolo strešného okna.
Foto: shutterstock.com/Bobkov Evgeniy

Voda by mala okamžite odtekať špeciálnym odtokom (zvyčajne v blízkosti predných blatníkov). Ak sa tak nestane, je tu problém – časť z nej sa pravdepodobne dostane do kabíny a vlhkosť v interiéri (napr. pod prístrojovou doskou alebo pod nohami) pomáha oknám odparovať sa. Aby ste udržali odtoky čisté, mali by ste pravidelne vysávať lístie spod a okolo čelného skla, upchaté odtoky sa môžete pokúsiť vyčistiť stlačeným vzduchom. Ak to nepomôže a voda stále stojí (alebo ešte horšie, leje sa dovnútra), musíte navštíviť servis – oplatí sa to!

Zahmlené okná v aute – pretože niečo obmedzuje prúdenie vzduchu

Neustála výmena vzduchu v kabíne je predpokladom priehľadných čelných skiel a nenahradí ju ani chemický prípravok aplikovaný na sklo. Prúdenie čerstvého vzduchu do interiéru môže byť narušené lístím, ktoré sa zhromažďuje okolo čelného skla. Tie je potrebné povysávať, ale opatrne – ak máte bežný domáci vysávač, je lepšie s ním vodu nevysávať. Druhou vecou (pravdepodobne 99 % problémov so zahmlievaním čelného skla) je zanesený kabínový filter. Filter by sa mal vymeniť a pre túto situáciu (ale naozaj dočasne) ho môžete jednoducho odstrániť. Ak to pomohlo, už vieme, čo robiť: kúpiť nový kabínový filter a namontovať ho. Na zimu bude lepší obyčajný ako uhlíkový, ktorý menej obmedzuje prúdenie vzduchu.

Skutočne len pre daný prípad: pomáha naklápanie okien alebo strešného okna počas jazdy.

Zahmlené okná v aute – pretože nefunguje klimatizácia

V aute s klimatizáciou by sa mala používať aj v prechodných podmienkach – nie na chladenie interiéru, ale na nie na ochladzovanie interiéru, ale na od zahmlievanie okien. Niekedy je problémom spôsobujúcim zahmlievanie okien zablokovaný mechanizmus ovládania ventilácie. Oprava je „dielenskou“ úlohou.

V aute s klimatizáciou by sa mala používať aj v prechodných podmienkach
Foto: Súkromný archív

Zahmlené okná auta: za toto by ste mohli mať problémy!

Kvôli zahmleným oknám v aute, ak napríklad zrazíte chodca, sa môžete dostať do veľkých problémov. Tragické nehody z tohto dôvodu sa skutočne stávajú a ich následky sú niekedy tragické.

Kvôli zahmleným oknám môžete dostať aj úplne zaslúženú pokutu, pretože ide o priestupok proti pravidlám cestnej premávky, v ktorých sa uvádza:

„Vodič nesmie viesť motorové vozidlo, ak jeho technický stav nezodpovedá predpisom na prevádzku vozidiel v cestnej premávke,

najmä ak:

b) čelné sklo, okná vedľa vodiča a zadné okno (okrem spätných zrkadiel) nie sú vybavené bezpečnostnými sklami, alebo ak je na nich nepriepustná fólia, alebo ak sú znečistené, poškodené alebo zakryté tak, že neumožňujú dostatočný výhľad.“

Zahmlené okná obmedzujú výhľad vodiča a tým ohrozujú bezpečnosť cestnej premávky. Z tohto dôvodu je jazda s nimi zakázaná a v prípade zastavenia policajtom môžete dostať pokutu.

Výška pokuty sa riadi zákonom o priestupkoch a môže sa pohybovať od 30 do 600 €. V závislosti od závažnosti priestupku a od toho, či ste už v minulosti dostali pokutu za podobný priestupok, môže policajt uložiť aj blokovú pokutu na mieste.

Aby ste sa vyhli pokute a zároveň zaistili bezpečnosť seba aj ostatných účastníkov cestnej premávky, je dôležité pred jazdou skontrolovať stav okien a v prípade potreby ich odmraziť, odhmliť a očistiť.

Pokiaľ ide o praktickú zodpovednosť, je možné – práve kvôli zahmleným oknám auta – byť uznaný vinným aj v trestnom konaní, a to vôbec nie je novinka.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako pripraviť auto na zimnú cestu do hôr?

Jednoduchý trik na vŕzgajúce stierače. Ideálny na obdobie chladného počasia


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov