Elektro, Správy, Zaujímavosti,

Americký mýtus sa skončil. Až 12 štátov plánuje zakázať predaj áut so spaľovacími motormi

25.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@agingwheels. USA sú stále považované za centrum klasického motorizmu. Skutočnosť je však úplne iná, pretože Amerika, podobne ako Európa, sa čoraz viac orientuje na elektromobilitu....

25.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@agingwheels.

USA sú stále považované za centrum klasického motorizmu. Skutočnosť je však úplne iná, pretože Amerika, podobne ako Európa, sa čoraz viac orientuje na elektromobilitu.

Nabijacia stanica
Americký mýtus sa skončil. Až 12 štátov plánuje zakázať predaj áut so spaľovacími motormi.
Foto: youtube.com/@agingwheels

Prvým štátom, ktorý oficiálne schválil zákaz predaja nových áut so spaľovacími motormi po roku 2035, bola Kalifornia. Tamojšie úrady podpísali príslušné dokumenty už v roku 2022.

Ide o nariadenie Advanced Clean Cars II, ktoré vyžaduje, aby vozidlá s nulovými emisiami tvorili 35 % trhového podielu do roku 2026, 68 % trhového podielu do roku 2030 a maximálne 100 % do roku 2035. Pred dvoma rokmi bola Kalifornia jediným regiónom USA, ktorý tento krok urobil. Dnes je na zozname už 11 ďalších štátov.

Kalifornské predpisy

Podľa článku 177 zákona o čistote ovzdušia sú jednotlivé štáty povinné dodržiavať federálne emisné normy alebo prijať prísnejšie usmernenia Kalifornie, ktoré sú akýmsi referenčným bodom.

V minulosti sa kalifornským predpisom prispôsobilo 17 štátov, z ktorých 11 už oznámilo, že zavedú predpisy Advanced Clean Cars II, ktoré zakazujú predaj spaľovacích automobilov po roku 2035. Sú to Delaware, Maine, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Oregon, Pensylvánia, Rhode Island, Vermont a Washington. Je možné, že podobné vyhlásenia budú čoskoro vydané aj v ďalších regiónoch USA.

11 štátov už oznámilo, že zavedú predpisy Advanced Clean Cars II, ktoré zakazujú predaj spaľovacích automobilov po roku 2035.
Foto: shutterstock.com/Toa55

Tieto rozhodnutia sa čoraz viac odrážajú v automobilovom priemysle USA. Popredné koncerny ako Ford, Stellantis a General Motors pevne vsádzajú na rozvoj elektromobility a zároveň znižujú počet vozidiel so spaľovacími motormi.

Samozrejme, zákazníci majú stále dobrý výber klasických spaľovacích vozidiel, často s veľkými motormi. Zmena kurzu je však taká zjavná, že je ťažké ju ignorovať. Čas ukáže, ako sa oznámenia a prvé právne predpisy premietnu do reality. Prvým míľnikom bude (alebo nebude) rok 2026.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Toyota testuje nové palivo. Už nejde o vodík

Autá sú čoraz drahšie a tie najlacnejšie by mohli zmiznúť z trhu. Alarmujúce správy


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov