Novinky, Zaujímavosti,

Cesta na Mars za 60 dní. NASA sa rozhodla pre revolučný projekt

14.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@howeindustries8883). V súčasnosti trvá cesta na Mars niekoľko mesiacov, ale NASA hľadá spôsob, ako ju skrátiť. V blízkej budúcnosti môže takýto let trvať len 60...

14.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@howeindustries8883).

V súčasnosti trvá cesta na Mars niekoľko mesiacov, ale NASA hľadá spôsob, ako ju skrátiť. V blízkej budúcnosti môže takýto let trvať len 60 dní. To umožní pulzná plazmová raketa, na ktorej pracuje spoločnosť Howe Industries.

Cesta na Mars za 60 dní. NASA sa rozhodla pre revolučný projekt.
Foto: youtube.com/@howeindustries8883

Cesty na Mars nie sú krátke. Rovery alebo orbitálne sondy vyslané na Červenú planétu musia prekonať desiatky miliónov kilometrov, čo pri súčasných technológiách trvá približne 5 až 9 mesiacov. Vyslanie človeka na tento svet si dokonca žiada riešenia na skrátenie času letu. NASA vybrala zaujímavý projekt, ktorý by to mohol umožniť.

NASA vybrala projekt spoločnosti Howe Industries

V rámci programu NIAC agentúry NASA vybrali ďalších šesť sľubných projektov, ktoré získajú financovanie a pokračujú vo vývoji. Medzi nimi je aj pulzná plazmová raketa (PPR) od spoločnosti Howe Industries.

Projekt PPR sa ukazuje ako veľmi sľubný a stavia na inovatívnom pohonnom systéme. Princíp jeho fungovania spočíva v riadenom vystreľovaní plazmy. Ohlásené výsledky sú naozaj pôsobivé. Pri špecifickom impulze (Isp) 5 000 sekúnd možno dosiahnuť ťah až 100 000 N! NASA videla v tejto technológii veľký potenciál, preto nie je prekvapujúce, že bola vybraná ako súčasť programu NIAC.

Cesta na Mars za 60 dní

Pulzná plazmová raketa, ktorú vyvíja spoločnosť Howe Industries, by mohla skrátiť čas potrebný na cestu na Mars na 60 dní. Ak to bude možné, výskum Červenej planéty by mohol nabrať na obrátkach. Tým sa možnosti tejto technológie nekončia.

Pulzná plazmová raketa, by mohla skrátiť čas potrebný na cestu na Mars na 60 dní.

Podľa spoločnosti Howe Industries by sa vyvíjaná technológia mohla použiť na vzdialenejšie misie. Hovorí sa o páse asteroidov a ešte vzdialenejších kútoch blízkeho vesmíru. Teoreticky sa predpokladá dosah 550 astronomických jednotiek (jedna z nich definuje priemernú vzdialenosť medzi Zemou a Slnkom). Hovoríme teda o vzdialenostiach meraných v miliardách kilometrov.

Pre porovnanie, v súčasnosti najvzdialenejšou sondou vyslanou zo Zeme je Voyager 1 vypustený v 70. rokoch minulého storočia, ktorý je dnes od našej planéty vzdialený viac ako 24 miliárd km.

Súčasný výskum NIAC sa zameral na kozmickú loď s posádkou na Mars, kde sa posudzoval potenciál takéhoto riešenia na prepravu ľudí a zásob. Kto vie, a možno technológia, ktorú vyvíja spoločnosť Howe Industries, časom umožní kolonizáciu Červenej planéty? Nedá sa to vylúčiť, ale na dosiahnutie tohto cieľa budú potrebné roky výskumu a testovania, a to si vyžaduje investície a čas.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Robotický pes, ktorý skenuje výrobu v závode BMW

Nový patent na horúce dni. Umožňuje ochladiť interiér vášho auta o 20 stupňov


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov