Tipy, Zaujímavosti,

Aké slnečné okuliare si vybrať do auta a ako ich používať?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NewsGuy360). Nie je žiadnym tajomstvom, že odborníci odporúčajú chrániť oči pred slnečným žiarením. Slnečné okuliare chránia pred vážnymi očnými ochoreniami spôsobenými dlhodobým pobytom na slnku....

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NewsGuy360).

Nie je žiadnym tajomstvom, že odborníci odporúčajú chrániť oči pred slnečným žiarením. Slnečné okuliare chránia pred vážnymi očnými ochoreniami spôsobenými dlhodobým pobytom na slnku. Ich nadmerné používanie však, ako ukazujú výskumy, predstavuje riziko aj pre vodiča.

Aké slnečné okuliare si vybrať do auta a ako ich používať?
Foto: youtube.com/@NewsGuy360

Aké slnečné okuliare na šoférovanie?

Slovenské predpisy neupravujú používanie slnečných okuliarov. Jazda s ochranou očí pred UV žiarením je nielen povolená, ale aj odporúčaná. Vodiči by však mali vedieť, že nie všetky slnečné okuliare budú vhodné na šoférovanie.

Pri kúpe sa oplatí venovať pozornosť parametru označenému symbolom CE a číslom. Tie informujú o použití filtra a jeho kategórii. Posledný parameter označuje kategóriu filtra a môže sa pohybovať v rozmedzí od 0 do 4. Čísla majú pre vodičov zásadný význam, pretože ich informujú o množstve svetla, ktoré daný filter prepúšťa.

Najúčinnejšie slnečné okuliare na šoférovanie budú tie s filtrom UV 400. Vysoký filter zaručuje pohodlie a výrazne zlepší viditeľnosť pri riadení akéhokoľvek vozidla. Bez významu však nie je ani farba skiel slnečných okuliarov.

Veľmi tmavé modely nie sú vôbec najlepšou voľbou, už len preto, že rušia prirodzené farby a znižujú viditeľnosť za úsvitu alebo súmraku. Preto sa odporúča zvoliť si okuliare s maximálnym odtieňom tri. Tie majú zvyčajne medovú, svetlohnedú alebo stredne hnedú farbu.

Slnečné okuliare sú pri šoférovaní nebezpečné

Prečo výskum odhaľuje nebezpečenstvo niečoho, čo väčšina z nás považuje za nevyhnutné pri šoférovaní?
Nový vedecký výskum poukazuje na druhú stranu mince. A síce, že nadmerné používanie slnečných okuliarov zahŕňa riziká, ktoré si väčšina ľudí neuvedomuje. Hoci slnečné okuliare nepodliehajú pokutovému rozpisu, z bezpečnostných dôvodov sa oplatí vedieť, ako ich používať v aute.

Používanie slnečných okuliarov, aj keď nie je absolútne nevyhnutné, spôsobuje, že zreničky zostávajú dlhodobo rozšírené. To pre náš zrakový systém znamená menší prísun svetla, čo môže znížiť schopnosť sietnice rýchlo sa prispôsobiť jasnejším svetelným podmienkam.

Okrem toho výskum ukázal, že svetlo je potrebné na udržanie prirodzených rytmov, a ak sa do očí nedostane dostatok svetla, môže sa dostaviť únava očí a ospalosť. To je, protichodne, veľmi častá príčina nebezpečných situácií pri šoférovaní. Mnohí vodiči zažívajú pocit, že na niekoľko sekúnd zaspali za volantom. Ktoré okuliare by ste si teda mali vybrať?

Okuliare so špeciálnou povrchovou úpravou a polarizačné okuliare

Výberom slnečných okuliarov so špeciálnou povrchovou úpravou šošoviek môžete zlepšiť jasnosť videnia počas jazdy, ako aj zlepšiť výkon a trvanlivosť slnečných okuliarov.

Antireflexná vrstva znamená, že cez sklá môže prejsť viac svetla, čím sa zlepší viditeľnosť. Ďalšou výhodou antireflexnej povrchovej úpravy je, že odpudzuje vodu a mastnotu, takže takéto okuliare sa ľahšie udržiavajú čisté a priehľadné.

Okuliare so špeciálnou povrchovou úpravou skiel môžu zlepšiť jasnosť videnia počas jazdy.
Foto: youtube.com/@otticamemento967

Najlepšie sklá pre slnečné okuliare pre vodičov sú sivé a hnedé (s polarizáciou), pretože sú farebne neutrálne, čo znamená, že pri nosení nemenia vzhľad farieb. Mnohé slnečné okuliare určené špeciálne pre vodičov majú jantárovú farbu, ktorá môže pomôcť zlepšiť kontrast a jasnosť.

Polarizačné sklá znižujú oslnenie svetlom odrazeným od rovných vodorovných povrchov, ako sú cesty alebo kaluže, takže môžu byť skvelou voľbou pre slnečné okuliare vodičov. Môžu tiež pomôcť zlepšiť vnímanie kontrastu a poskytnúť ochranu pred UV žiarením. Je dôležité poznamenať, že takéto okuliare nie sú vhodné na nočné šoférovanie v podmienkach slabého osvetlenia. V tme môžu stlmiť akékoľvek svetlo a sťažujú viditeľnosť. Oplatí sa kúpiť si polarizačné okuliare. Takéto sa vám budú hodiť aj počas akýchkoľvek outdoorových aktivít.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Okuliare za volantom nielen pre zrakovo postihnutých

Neviditeľný stierač získava na popularite. Môže sa použiť na každé auto


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Tisíce protestujúcich pred továrňou Tesla. Požadujú jedno

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@afpde). Ďalší protest sa konal pred nemeckou továrňou Tesla a zúčastnili sa ho tisíce ľudí. Rovnako ako predtým demonštranti požadovali,…

Vezmite si do auta uterák. Tento trik by mal poznať každý vodič. Otravný problém zmizne

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Uterák na palubnej doske je jeden z trikov, ktorý už mnohí vodiči v južnej Európe používajú. Tento patent…

Ako sa zbaviť chrobákov a mušiek prilepených na čelnom skle a kapote. Existuje dokonalá metóda?

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Brester Irina). Na jar a v lete robia mušky, čmeliaky a iné "mušky" vodičom a motocyklistom problémy. Tu sa dozviete,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov