Pravidlá, Zaujímavosti,

Viete, aký je rozdiel medzi diaľnicou a rýchlostnou cestou? Nielen obmedzenie

4.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NotJustBikes). Slovenskí vodiči považujú každú širšiu, slušnú cestu za diaľnicu. Dva jazdné pruhy vnímajú ako znamenie, že je povolená vyššia rýchlosť. Obmedzenie 130 km/h na...

4.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NotJustBikes).

Slovenskí vodiči považujú každú širšiu, slušnú cestu za diaľnicu. Dva jazdné pruhy vnímajú ako znamenie, že je povolená vyššia rýchlosť. Obmedzenie 130 km/h na diaľniciach je pre mnohých minimálnou rýchlosťou.

Viete, aký je rozdiel medzi diaľnicou a rýchlostnou cestou?
Foto: youtube.com/@NotJustBikes

Takmer ako diaľnica – ale nie každá široká cesta je naozaj diaľnica. Mnohé z nich sú takzvané rýchlostné cesty, teda cesty s kategóriou „o stupeň“ nižšou. Začnime však tým, čo majú diaľnice a rýchlostné cesty spoločné.

Existuje pomerne veľa podobností

V prvom rade sú obe cesty určené len pre motorové vozidlá. To znamená, že na nich nie je povolený pohyb pomalých vozidiel, bicyklov a mopedov, poľnohospodárskych traktorov a vozidiel ťahaných koňmi. Chodci na nich taktiež nesmú byť. Diaľnice aj rýchlostné cesty neslúžia miestnej doprave. Počet vjazdov a výjazdov je obmedzený.

Je tiež zakázané otáčať sa na nich (okrem križovatiek a miest na to určených), cúvať, zastaviť vozidlo v jazdnom pruhu medzi jazdnými pruhmi a všeobecne na iných ako určených miestach (okrem núdzových situácií, v ktorých však vodič musí upozorniť ostatných účastníkov cestnej premávky na nebezpečenstvo a odstrániť vozidlo z vozovky).

Vodiči, ktorí absolvovali vodičský kurz, si pravdepodobne pamätajú, že na diaľniciach a rýchlostných cestách môžete jazdiť rýchlosťou maximálne 130 km/h.

Medzi diaľnicou a “ rýchlostnou cestou “ je veľmi veľa rozdielov

Čím sa teda tieto dva typy ciest líšia? Najviditeľnejšie rozdiely sú samozrejme v značení. Diaľnice sú označené D a číslom cesty. Rýchlostné cesty sú označené R a číslom cesty .

Diaľnice nemôžu mať žiadne kolízne križovatky, zatiaľ čo rýchlostné cesty – v určitých prípadoch – áno. Tým to však nekončí. Na „rýchlostných cestách“ sa križovatky a súbehy vyskytujú častejšie.

Križovatky a súbehy sa na diaľniciach nachádzajú každých 5 km (v zastavaných oblastiach veľkých a stredne veľkých miest alebo v ich blízkosti každé 3 km). Na rýchlostných cestách sú to každých 15 km (v blízkosti veľkého mesta sa vzdialenosť môže znížiť na 5 km).

Rýchlostné cesty majú tesnejšie oblúky a môžu mať aj väčšie stúpania (až do 8 %, zatiaľ čo diaľnice len do 4 %). Okrem toho na nich môžu byť aj semafory.

Diaľnice nemôžu mať žiadne kolízne križovatky, zatiaľ čo rýchlostné cesty v určitých prípadoch – áno.
Foto: shutterstock.com/Cars and Travels

Na druhej strane pocit priestrannosti cesty umocňujú aj širšie krajnice. Tie sú na diaľniciach široké 1,25 m, zatiaľ čo na rýchlostných cestách 75 cm. Širšie sú aj jazdné pruhy oddeľujúce vozovky a núdzové pruhy, ktoré sú na diaľniciach 3 m a na rýchlostných cestách 2,5 m.

Rýchlostné cesty (R) môžu mať jeden jazdný pruh v každom smere. V takomto prípade je povolená rýchlosť pre osobné vozidlá 90 km/h.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čo ruší dopravnú značku 253, Najvyššia dovolená rýchlosť? Zdanlivo jednoduchá otázka, ale na vodičov číhajú nástrahy

Česká republika: Policajný dron „loví“ pomalých vodičov (VIDEO)


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Je lepšie to policajtovi počas kontroly nehovoriť. Bude to len horšie

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/matuszetak). Pri bežnej cestnej kontrole políciou je dôležité zachovať pokoj a dodržiavať pravidlá. Takto sa vyhnete zbytočným problémom a prípadnej…

Potrebujete typové schválenie, ak zmeníte motor na iný?

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JunkyDIYguy). Ak sa motor vozidla pokazí a už sa nedá opraviť, je legálne nahradiť ho motorom z iného vozidla? Tu…

Spoločnosť Stellantis Group príde o viac ako 8 miliónov dolárov. Stačila jedna marketingová hlasová správa

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MarspeedCars). Hromadné žaloby proti výrobcom automobilov môžu byť pomerne prekvapivé. Tak je to aj v prípade spoločnosti Stellantis Group, ktorá…

Americká značka sa vracia. Chce konkurovať Mercedesu a Audi

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theredline). Po niekoľkých rokoch európskej neznámosti sa Cadillac opäť otvára na hlavných trhoch starého kontinentu. Lyriq - luxusné elektrické SUV…

Toyota testuje nové palivo. Už nejde o vodík

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YesThisCar). Dve spoločnosti - Toyota a Chevron - vyvinuli nový typ benzínu, ktorý sa v súčasnosti testuje vo vozidlách Toyota.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov