Elektro, Novinky, Tipy,

Takto jazdí nový Suzuki Swift – dozrel, ale stále je to jednoduché a elegantné mestské vozidlo

26.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Suzuki Swift si vo svojom najnovšom vydaní zachoval jednoduchý, nenápadný charakter známy z predchádzajúcich modelov. Namiesto toho získal úplne nový vzhľad, motor a interiér....

26.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews).

Suzuki Swift si vo svojom najnovšom vydaní zachoval jednoduchý, nenápadný charakter známy z predchádzajúcich modelov. Namiesto toho získal úplne nový vzhľad, motor a interiér. A celú armádu podporných systémov pre vodiča, ponúkaných už v základnej výbave.

Suzuki Swift si vo svojom najnovšom vydaní zachoval jednoduchý, nenápadný charakter.
Foto: youtube.com/@PlanetCarNews

Suzuki Swift bol vždy automobil, ktorý spájal dva svety. Vďaka tomu stál a stále stojí napríklad medzi Volkswagenom Polo a Kiou Picanto.

Najnovšia inkarnácia tohto vozidla vychádza z modernizovanej platformy svojho predchodcu a prakticky s ním zdieľa všetky rozmery karosérie. Od nárazníka po nárazník teda meria 386 cm, šírka je 173,5 m a výška 149,5 cm.

Japonci sú hrdí predovšetkým na jednu vec – že sa im podarilo udržať pohotovostnú hmotnosť pod 1 t. Nový Suzuki Swift s manuálnou prevodovkou – v zálohe je aj CVT – váži 919 až 949 kg. A to aj napriek oveľa rozsiahlejšiemu použitiu odhlučňovacích materiálov ako predtým.

Páka 5-stupňovej manuálnej prevodovky pracuje ľahko a dostatočne presne.
Foto: youtube.com/@PlanetCarNews

Nový Suzuki Swift: motor

Najväčšou zmenou oproti odchádzajúcemu modelu Suzuki Swift je použitie trojvalcovej pohonnej jednotky namiesto štvorvalca. Má rovnaký objem 1,2 litra ako predtým a využíva aj soft hybridný systém.

Motor s označením Z12E vyžmýka 81 koní a 112 Nm maximálneho krútiaceho momentu, čo je pokles o 1 k a nárast o 4 Nm oproti tomu, čo bolo pod kapotou modelu predchádzajúcej generácie. Pri rozjazde a každom pridaní plynu mu pomáha 12-voltový štartér s funkciou alternátora, ktorý má dodatočnú vlnu newtonmetrov. Zaujímavosťou je, že tu stále máme viacbodové vstrekovanie namiesto priameho vstrekovania.

Motor s objemom 1,2 litra umožňuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 12,5 sekundy a maximálnu rýchlosť 165 km/h. Swift teda nie je príliš rýchlym vozidlom. Nevibruje však, je rezolútne citlivý a vďaka nemu toto japonské auto bez problémov drží krok s premávkou.

Rozhodujúce je, že na to, aby sa tak stalo, nie je potrebné malý motor utiahnuť na maximum 5700 otáčok. Okrem toho sa vyznačuje pomerne príjemným pre ucho, tlmeným vrčaním a nízkou spotrebou paliva.

Pri pokojnej jazde po mimomestských cestách popretkávaných malými mestami sa spotreba paliva pohybuje okolo 4,3 l/100 km. Na druhej strane, dynamickejšia jazda si vyžaduje „apetít“ 5,3 – 5,7 l/100 km. Páka 5-stupňovej manuálnej prevodovky pracuje ľahko a dostatočne presne.

Suzuki Swift 2024.

Nový Suzuki Swift: dojmy z jazdy

Podvozkový systém nového Suzuki Swift je stále založený na vzperách McPherson vpredu a torznom nosníku vzadu. Na zadnej náprave sú použité aj bubnové brzdy a vpredu ventilované kotúčové brzdy.

Swift štandardne jazdí na 15-palcových kolesách, pričom má o 1 palec väčšie kolesá ako druhá verzia výbavy. Aj tie sa však vyznačujú dostatočným rozmerom pneumatík (185/55), ktoré pomáhajú pružiacim prvkom pruženia pri vyrovnávaní nerovností.

Na ceste sa Swift snaží skĺbiť agilné ovládanie a dobrý jazdný komfort, hoci jeho odpruženie je niekedy až príliš tuhé. Riadenie je presné, príjemne vyvážené a pomerne priame.

Na rovinke, minimálne do rýchlosti 100 km/h (testovacia trasa nezahŕňala diaľnicu), sa japonský automobil správa stabilne a hluk sa drží na slušnej úrovni. Swift je však citlivý na zmeny typu asfaltu. Ten nerovný spôsobuje citeľné zvýšenie počtu decibelov v kabíne.

Pri jazde máte na každom kroku pocit, že toto japonské auto je jednoducho ľahké. V dôsledku toho nie je potrebné nadmerne tuhnúť jeho odpruženie. Pohyby karosérie sú však aj tak malé a ovládanie je intuitívne.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nový model MG3 vyrovná konkurenciu. Ceny v zahraničí boli práve zverejnené

Fiat skúma možnosť umiestnenia spaľovacieho motora do elektriky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov