Pravidlá, Zaujímavosti,

Od 1. októbra platia nové pravidlá pre pneumatiky. Za nesprávne označenie dostanete vysokú pokutu

25.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GearsAndTech). Od 1. októbra vstúpia do platnosti nové predpisy o pneumatikách v celej Európskej únii. Mnohí vodiči budú musieť vymeniť svoje zimné pneumatiky, pretože tie...

25.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GearsAndTech).

Od 1. októbra vstúpia do platnosti nové predpisy o pneumatikách v celej Európskej únii. Mnohí vodiči budú musieť vymeniť svoje zimné pneumatiky, pretože tie súčasné s označením M+S už nebudú stačiť. Označenie M+S (blato a sneh) bolo synonymom zimných pneumatík, ale nastal čas na zmenu. Vodiči musia dodržiavať nové predpisy.

Nové predpisy o pneumatikách v celej Európskej únii.
Foto: youtube.com/@GearsAndTech

Nové pravidlá od októbra

Od 1. októbra 2024 sa pneumatiky s označením M+S nebudú v Európskej únii považovať za zimné pneumatiky. Ide o pomerne prekvapivý krok, keďže slová blato a sneh označujú tento symbol. Hoci na skutočných vlastnostiach pneumatík, ktoré budú schválené, sa nič nemení.

Označenie M+S sa časom stalo akýmsi synonymom pre zimné pneumatiky. Mnohí výrobcovia však začali týmto spôsobom označovať pneumatiky určené na použitie v teréne, a nie priamo na zimné použitie. Navyše sa na európskom trhu začalo objavovať čoraz viac značiek z Číny, ktoré mali na túto symboliku tiež svoj vlastný názor. Preto Európska únia pred časom rozhodla, že musia vstúpiť do platnosti nové právne predpisy.

Od 1. októbra tohto roku už nebude stačiť označenie M+S. Ako pripomínajú novinári nemeckého Auto Bildu, od tohto dátumu budú musieť vodiči používať pneumatiky 3PMSF. Ide o skratku pre snehovú vločku s tromi vrcholmi, známu aj ako alpský symbol. Na pneumatike teda musí byť viditeľná hora so snehovou vločkou.

Vodiči v zime musia používať pneumatiky s označením 3PMSF (vločku s tromi vrcholmi).
Foto: youtube.com/@GearsAndTech

Aké pneumatiky je najlepšie kúpiť?

Podľa Európskej únie pôjde len o oficiálne schválené zimné pneumatiky. To však nemusí nevyhnutne znamenať, že budú lepšie ako tie predchádzajúce. Ak chcete mať istotu, že na vašich kolesách sú dobré pneumatiky, musíte si urobiť prieskum.

V krajinách, ktoré vyžadujú používanie zimných pneumatík, budú platiť predpisy. Jazda na pneumatikách s označením M+S bude pri policajnej kontrole považovaná za jazdu na nesprávnych pneumatikách. Tak je to však v mnohých iných krajinách. Napríklad u nás na Slovensku v takomto prípade dostanete pokutu 40 eur. Nemci k tejto záležitosti pristupujú prísnejšie, čo znamená, že naša peňaženka bude ochudobnená o 60 eur.

Nestojí to za riziko

Okrem pokuty hrozí aj riziko zo strany poisťovní. V prípade nehody môžu znížiť alebo úplne odmietnuť vyplatiť poistné plnenie. Nemusí ísť dokonca len o opravu nášho auta, ale aj cudzieho auta z našej zodpovednosti za škodu spôsobenú tretím osobám v prípade nárazu. Takéto sumy môžu dosiahnuť naozaj vysoké sumy, preto sa neoplatí riskovať.

Z technického hľadiska sa však zmena dotkne len vodičov, ktorí svoje autá používajú málo, alebo jednoducho nie sú fanúšikmi výmeny pneumatík. Pneumatiky s označením M+S sa prestali používať koncom roka 2017. To znamená, že na svojom aute musíte mať aspoň sedem rokov staré pneumatiky, aby vás nové pravidlo „zaujímalo“. Poznajúc zvyky mnohých slovenských vodičov by to však mohol byť celkom problém.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Test letných pneumatík: Niektoré nezastavia ani na sto metrov!

Ten, kto si tieto pneumatiky kúpil, je víťaz. Výsledky testov jasne ukazujú


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

„Pán policajt, tento zásah sa nahráva.“ Čo urobí policajt?

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ajplus). Policajti čoraz častejšie nosia na tele kamery a zaznamenávajú priebeh svojich zásahov. Môže však vodič urobiť to isté? Overujeme,…

Citroën – Neuveríte, koľko cestujúcich odvezie nový C3 Aircross

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Citroën má nové mestského SUV. Je ťažké uveriť, s akým nápadom prišli Francúzi, aby vynikli v segmente B. Neuveríte,…

Elektromobil zo spaľovacieho motora za 8 hodín. Nemecký startup ohlasuje revolúciu

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nemecká spoločnosť e-Revolt má v ponuke prestavby pre 42 populárnych modelov so spaľovacím motorom. Elektromobil zo spaľovacieho motora za…

Audi prejde výlučne na elektrický pohon, ale len pod jednou podmienkou. Existujú dva termíny

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EliteVehicles). Generálny riaditeľ Audi Gernot Döllner nedávno poskytol rozhovor, v ktorom vrhol veľa svetla na budúcnosť značky. Smerovanie je jasné,…

Štvorkolka ako žiadna iná.

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarsBySajko). Sezóna je v plnom prúde, čo pravdepodobne znamená ďalší nárast počtu štvorkolkárov na Slovensku. Treba však pripomenúť, že nie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov