Správy, Zaujímavosti,

Šéf Mercedesu chce znížiť clá na autá z Číny

16.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNBCInternationalTV). Hoci sa Európa v súčasnosti pripravuje na zvýšenie ciel na čínske autá, šéf Mercedesu žiada ich zníženie. Aká je druhá spodná časť tohto problému?...

16.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNBCInternationalTV).

Hoci sa Európa v súčasnosti pripravuje na zvýšenie ciel na čínske autá, šéf Mercedesu žiada ich zníženie. Aká je druhá spodná časť tohto problému?

Šéfa spoločnosti Mercedes Ola Kallenius, chce znížiť clá na autá z Číny.
Foto: youtube.com/@CNBCInternationalTV

Pred niekoľkými dňami sa v médiách objavila správa, že Európska komisia začala s colnou registráciou všetkých automobilov vyrobených v Číne a predávaných v Európskej únii. Bolo to výsledkom vyšetrovania možného subvencovania čínskych výrobcov automobilov zo strany orgánov kráľovstva stredu.

Podľa šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej sú ceny elektromobilov z Číny „umelo udržiavané na nízkej úrovni vďaka masívnym štátnym dotáciám“. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie s cieľom zistiť, aká je skutočnosť.

Ak by Európska únia zaviedla dodatočné clá na autá „made in China“, určite by to vyvolalo obchodnú vojnu. A to nie je v záujme európskych, najmä nemeckých výrobcov automobilov.

Clo na autá z Číny: Kallenius ide proti prúdu

Podľa šéfa spoločnosti Mercedes Ola Kalleniusa by sa clá na vozidlá z Kráľovstva stredu nemali zvyšovať, ale znižovať. Verí, že to prinúti výrobcov zo starého kontinentu vyrábať lepšie autá.

Nezvyšujme clá. Som proti takémuto kroku. Myslím si, že by sa mal urobiť opak a clá by sa mali znížiť, povedal Kallenius pre Financial Times. Dodal, že „vývoz čínskych značiek do Európy je prirodzená vec“.

Ako mu vyjsť v ústrety? Technologickým pokrokom, lepšími výrobkami a vyššou flexibilitou výroby. „Práve o tom je trhové hospodárstvo. Umožnime zdravú konkurenciu,“ tvrdí šéf Mercedesu.

Dodatočné clá na čínske autá budú mať negatívny vplyv na obchodné vzťahy medzi Čínou a EÚ.
Foto: youtube.com/@TLDRnewsEU

Clo na autá z Číny: nikomu to neprospieva?

V súčasnosti sa na čínske elektromobily v Európskej únii vzťahuje 10-percentné clo. Naopak, pri vývoze automobilov do Stredného kráľovstva je to 15 %. Predstavitelia automobilových spoločností zo starého kontinentu zatiaľ otvorene hovoria o hrozbe zo strany Číny.

Ako automobilový koncern nežiadame o osobitné zaobchádzanie a myslím si, že oň nežiadajú ani špičkové čínske spoločnosti,“ domnieva sa Kallenius. Chcú súťažiť vo svete ako všetci ostatní. Otvorenie trhov viedlo k nárastu bohatstva, najmä v prípade čínskeho hospodárskeho zázraku, ktorý vymanil stovky miliónov ľudí z chudoby. Ak si myslíme, že protekcionizmus je to, čo nám zabezpečí dlhodobý úspech, história nám hovorí, že to tak nie je. – dodáva.

Jeho výroky však môžu mať aj druhé dno. Ide o odvetné opatrenia zo strany úradov v Strednom kráľovstve, ak by Európska komisia zaviedla dodatočné clá na čínske autá. To by mohlo okrem iného poškodiť Mercedes, keďže na tomto trhu predáva tretinu všetkých svojich automobilov.

Podľa časopisu The Economist, ak by Európska komisia zaviedla dodatočné clá na čínske autá, znamenalo by to prakticky koniec pre značky Volkswagen, BMW a Mercedes v Kráľovstve stredu.

Je obchodná vojna s Čínou nevyhnutná?

Čína sa určite nebude zdvorilo prizerať na konanie Európskej únie. Už krátko po spomínanom prejave von der Leyenovej, ktorý sa uskutočnil začiatkom septembra 2023, sa k tejto záležitosti vyjadrilo čínske ministerstvo obchodu.

Vyšetrovanie Európskej komisie je čisto protekcionistickým aktom. Vážne naruší a naruší globálny automobilový priemysel a jeho dodávateľské reťazce, a to aj v EÚ. Bude mať negatívny vplyv na hospodárske a obchodné vzťahy medzi Čínou a EÚ,“ – napísalo čínske ministerstvo obchodu vo svojom vyhlásení.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Úder pre autá z Číny. EÚ uskutočňuje revolučné zmeny

Lacné čínske elektromobily na Slovensku? Európska únia hovorí jasné nie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

„Lídri v oblasti spoľahlivosti“ sa vyznačujú kvalitou. Dobré meno sa v určitom momente končí

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Otázka bezpečnosti je jedným z hlavných faktorov pri výbere nového vozidla. Pri kúpe vozidla v autosalóne teoreticky nemusíte nič…

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je…

Pilotovaná vesmírna loď Starliner nedokázala odštartovať. Prelomová misia NASA zrušená

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASA). Bohužiaľ, tentoraz to nevyšlo. Prelomová pilotovaná misia NASA Starliner včera v noci neodštartovala. Problém - ako to v takýchto…

Viskózna spojka: ako je skonštruovaná, ako funguje, aké sú príznaky jej poruchy?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InnovationDiscoveries). Viskózne spojky sa používajú ako komponent, ktorý spája ventilátor chladiča s vodným čerpadlom, a ako súčasť hnacieho ústrojenstva vozidiel…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov