Elektro, Zaujímavosti,

Sladko-horká budúcnosť elektromobilov? Táto správa nenecháva žiadne pochybnosti

15.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@techaddictss). Kedy dosiahnu elektromobily nižšie výrobné náklady ako spaľovacie automobily? Ako sa bude opravovať nová generácia elektromobilov? Prežijú začínajúce podniky v oblasti elektromobility? Odpovede na...

15.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@techaddictss).

Kedy dosiahnu elektromobily nižšie výrobné náklady ako spaľovacie automobily? Ako sa bude opravovať nová generácia elektromobilov? Prežijú začínajúce podniky v oblasti elektromobility? Odpovede na tieto otázky nájdete v najnovšej správe spoločnosti Gartner.

Niektoré informácie sú pozitívne a niektoré negatívne.
Foto: youtube.com/@techaddictss

Gartner je analytická a poradenská spoločnosť založená v roku 1979 v Spojených štátoch. Špecializuje sa na otázky strategického využívania a riadenia technológií. V súčasnosti pôsobí v 100 krajinách a má približne 8800 zamestnancov.

Najnovšia analýza tejto spoločnosti s názvom. „Kľúčové trendy v automobilovom priemysle na rok 2024“ sa okrem iného zaoberá budúcnosťou elektromobilov. Niektoré informácie sú pozitívne a niektoré negatívne.

Budúcnosť elektromobilov: kedy budú cenovo dostupné?

V prvom prípade treba spomenúť, že podľa spoločnosti Gartner bude do roku 2027 výroba elektromobilov lacnejšia ako výroba automobilov so spaľovacími motormi. Dôvodom je, že automobilky stále prechádzajú transformáciou v oblasti spôsobu navrhovania a výroby elektromobilov.

Príkladom tohto prístupu je Toyota, ktorá v rámci revolúcie v elektromobilite okrem iného predpokladá odlievanie čo najväčších automobilových komponentov (gigacasting) namiesto spájania malých. Okrem toho sa budúce elektromobily Japoncov majú montovať na samohybnej montážnej linke.

Čo to znamená? Samotné automobily budú z montážnej linky vychádzať, keď dosiahnu určitý stupeň. Tým sa odstráni potreba siahať po drahých dopravníkoch.

Toyota predpokladá odlievanie čo najväčších automobilových komponentov (gigacasting) namiesto spájania malých.

Okrem toho sa očakáva, že na cenu elektromobilov budú mať vplyv aj klesajúce náklady na prvky potrebné na výrobu batérií. V oblasti batérií sa toho v súčasnosti veľa deje: nové technológie ich každoročne zlepšujú, zlacňujú a zefektívňujú.

Zatiaľ však ani zďaleka nezabezpečujú reálny dojazd porovnateľný s dojazdom spaľovacích vozidiel. Napríklad pri jazde po diaľnici.

Náklady na poistenie

Na druhej strane spoločnosť Gartner tvrdí, že budúce technológie spojené so zavedením gigacastingu ešte viac zvýšia náklady na opravy elektrických zariadení. Analytici tejto americkej spoločnosti vypočítali, že v prípade karosérie alebo batérií sa zvýšia minimálne o 30 %.

To by mohlo mať za následok výrazné zvýšenie poistného. V čiernom scenári, ktorý prezentuje Gartner, sa môže stať, že poisťovne nebudú chcieť vybrané modely poistiť.

Zaujímavé je, že niektoré automobilky pracujú na zavedení vlastného poistenia motorových vozidiel. To má pomôcť minimalizovať náklady na opravu automobilov vyvinutých s najnovšími technológiami.

Budúcnosť elektromobilov: budú slzy?

Spoločnosť Gartner predpovedá, že do roku 2027 bude 15 % mladých spoločností v oblasti elektromobility odkúpených alebo jednoducho skrachuje. Má to byť dôsledok vstupu do tzv. novej fázy, v ktorej „spoločnosti s najlepšími produktmi a službami zvíťazia nad ostatnými“.

Okrem toho ich prežitiu určite nepomôže ochladenie, ktoré v súčasnosti pozorujeme v súvislosti s elektromobilitou. Veľké korporácie v súčasnosti jedna po druhej prehodnocujú svoje plány v tejto oblasti.

Netreba pripomínať, že elektrifikáciu odsúvajú do úzadia a sústreďujú sa na vývoj spaľovacích motorov. Takto postupovali okrem iných aj spoločnosti Genesis, Land Rover a Mercedes.

Na druhej strane BMW sa v budúcej generácii modelu M3 spaľovacieho motora nevzdá, čo ozbrojená zložka značky avizuje už niekoľko rokov.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Stellantis investuje miliardy do spaľovacích motorov. Je tu jedno „ale

Ceny batérií klesnú na polovicu. Elektromobilita má nádej


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Tesla Cybertruck sa pokazil po 50 kilometroch. Poskytovateľ servisu odmietol uznať záruku

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KLCars-kklm95). Úplne nové vozidlo Tesla Cybertruck sa pokazilo už po 50 kilometroch. Servisné oddelenie spočiatku odmietlo uznať záruku s tým,…

Najkrajšie hybridné SUV je teraz za dobrú cenu. Je to skvelá alternatíva k modelu Toyota

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDADanCars). Medzi modelmi SUV dostupnými na trhu dominuje model od Toyoty. Nie je však tajomstvom, že hybridný model CH-R má…

Volkswagen priznal, že elektrické vozidlá sú príliš drahé. Šéfove slová vyvolali vlnu zdesenia

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagen). Nie je to žiadny objav Ameriky, pretože my ako zákazníci sme si toho vedomí už dlho. Určite je to…

Mercedes si uvedomil svoju chybu. CLE 63 pravdepodobne dostane vidlicovú jednotku

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carnewz). Po imidžovom nešťastí s dvojlitrovým motorom M139l v modeli C63 sa Mercedes vracia k jasnej a veľkoobjemovej strane výkonu.…

Audi A3 je atraktívnejšie. Najmä vo verzii S3, ktorá dokáže oveľa viac

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Audiautomotive). Audi A3 generácie 8Y, ktoré je na trhu od roku 2020, prešlo faceliftom. Kompaktný automobil nadobudol športovejší charakter, má…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov