Pravidlá, Zaujímavosti,

Zrážka so psom – ako je to s náhradou škody?

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rakovicaberat). Okrem lesných zvierat môžete na ceste stretnúť aj domáce zvieratá. Odporúčame, čo robiť, ak zrazíte psa. Najmä na vedľajších cestách vo vidieckych oblastiach sa...

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rakovicaberat).

Okrem lesných zvierat môžete na ceste stretnúť aj domáce zvieratá. Odporúčame, čo robiť, ak zrazíte psa.

Zrážka so psom – čo treba urobiť?
Foto: youtube.com/@rakovicaberat

Najmä na vedľajších cestách vo vidieckych oblastiach sa môžu domáce zvieratá pohybovať osamote po ceste a kedykoľvek môžu vbehnúť pod auto a vážne ho poškodiť. Aj vo väčšom meste sa však môže stať, že štvornohý pes vbehne do vozovky. Bohužiaľ, zrážka so psom zvyčajne znamená smrť zvieraťa, ale aj problémy pre majiteľa vozidla.

Zrážka so psom – čo treba urobiť?

Rovnako ako v prípade nehody s účasťou človeka, aj pri zrážke so zvieraťom sme povinní poskytnúť pomoc. Preto je potrebné informovať príslušné služby. Môže to byť veterinárny lekár, polícia alebo mestská polícia. Ak tak neurobíte, môže to mať za následok pokutu alebo zatknutie!

Kto je zodpovedný za škodu?

Za škody spôsobené domácimi zvieratami je zodpovedný majiteľ, ale nie vždy je to také jednoduché. Ak sa na mieste nenachádza opatrovník domáceho zvieraťa, vznikne problém. Je potrebné zistiť, komu zviera patrí. Medzitým mnohí ľudia, keď vidia, čo sa stalo, často popierajú vlastníctvo psa.

Z tohto dôvodu je najlepšie zavolať na miesto nehody políciu, aby pomohla zistiť, čí pes bol účastníkom zrážky. V každom prípade sa to oplatí urobiť v každom prípade, pretože to môže byť užitočné pri neskoršej žiadosti o odškodnenie. Je veľmi bežné, že psy majú implantovaný čip s údajmi o majiteľovi. Na obojku môžu mať pripevnenú aj adresu alebo telefónne číslo majiteľa.

Upozornenie: Ak k incidentu došlo preto, že zviera utieklo z pozemku, ale k jeho úteku prispela osoba, ktorá nie je v príbuzenskom vzťahu s majiteľom psa (najmä ak tak urobila úmyselne), následky bude znášať ona, nie majiteľ zvieraťa.

Najlepšie zavolať na miesto nehody políciu.
Foto: youtube.com/@policiaslovenskejrepubliky

Zrážka so zvieraťom – ako získať odškodnenie?

Keď sa podarí zistiť majiteľa zasiahnutého psa, treba od neho žiadať náhradu škody. Ak opatrovník psa škodu neuhradí, mala by sa vec postúpiť na súd. Žiaľ, aj pri súdnom príkaze na zaplatenie sa môže stať, že páchateľ je platobne neschopný.

Našťastie to nie je vždy také ťažké. Niektorí majitelia psov majú uzatvorené súkromné poistenie zodpovednosti za škodu ako samostatnú poistnú zmluvu. Často je tiež súčasťou poistenia nehnuteľnosti. Zaujímavé je, že mnohí ľudia si ani neuvedomujú, že majú poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré zahŕňa aj domáce zvieratá. V takom prípade škodu hradí poisťovňa.

Zrážka so psom na vidieku – jednoduchšia žiadosť o odškodnenie

Ak došlo k zrážke so psom vo vidieckej oblasti, pokiaľ vieme určiť, komu zviera patrí, nemal by byť problém s odškodnením. Prečo? Poľnohospodári majú zvyčajne povinné poistenie zodpovednosti za škodu. Aj pes, podobne ako krava alebo ošípaná, môže byť hospodárskym zvieraťom, t. j. môže byť krytý poistením zodpovednosti poľnohospodára za škodu. Tu však existuje podmienka. Štvornohý pes musí byť používaný napríklad na stráženie hospodárskeho dvora a nesmie byť len „gaučovým“ psom chovaným pre potešenie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Do 100€ pokuta za psa v aute. Policajt má možnosti

Čo robiť pri pohľade na nehodu na ceste. Takto sa vyhnete základným chybám


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tisíce protestujúcich pred továrňou Tesla. Požadujú jedno

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@afpde). Ďalší protest sa konal pred nemeckou továrňou Tesla a zúčastnili sa ho tisíce ľudí. Rovnako ako predtým demonštranti požadovali,…

Vezmite si do auta uterák. Tento trik by mal poznať každý vodič. Otravný problém zmizne

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Uterák na palubnej doske je jeden z trikov, ktorý už mnohí vodiči v južnej Európe používajú. Tento patent…

Ako sa zbaviť chrobákov a mušiek prilepených na čelnom skle a kapote. Existuje dokonalá metóda?

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Brester Irina). Na jar a v lete robia mušky, čmeliaky a iné "mušky" vodičom a motocyklistom problémy. Tu sa dozviete,…

Senzácia! Mazda CX-80 je až na 90 % na výber s turbodieselom.

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Mazda CX-80 sa práve dostala do EU cenníkov. Ešte pred tým, ako Japonci oznámili jej cenu, sa však až…

Volkswagen spúšťa predobjednávky na nový Golf GTI

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Volkswagen otvoril predobjednávky na nový Golf GTI. Modernizovaná verzia nemeckého hot hatchu má teraz vyšší výkon. Volkswagen spúšťa predobjednávky…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov