Tipy, Zaujímavosti,

Jazdíte prevažne v meste? Skontrolujte, či má vaše vozidlo dobrý olej

9.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Me dia). Jazda v meste je pre mnohých vodičov realitou. Aký motorový olej by sme mali používať, keď naše auto denne jazdí len v mestskej...

9.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Me dia).

Jazda v meste je pre mnohých vodičov realitou. Aký motorový olej by sme mali používať, keď naše auto denne jazdí len v mestskej džungli?

Aký motorový olej by sme mali používať?
Foto: shutterstock.com/Me dia

Podmienky, v ktorých sa vozidlá používajú, ovplyvňujú ich životnosť. Preto je potrebné prispôsobiť parametre motorového oleja podmienkam, v ktorých vozidlo denne používame. Pohonná jednotka, ktorá jazdí na dlhé vzdialenosti, je namáhaná inak ako motor jazdiaci na krátke vzdialenosti. Dôležitý je aj typ pohonu. Dieselové motory potrebujú iný olej v porovnaní s hybridnými alebo benzínovými vozidlami.

Rozptyl sadzí dôležitý prvok pri benzínových motoroch

V benzínových motoroch s priamym vstrekovaním a preplňovaním, ktoré sú čoraz bežnejšie v mestských vozidlách, je dôležitá schopnosť oleja rozptyľovať sadze. Kvalitný olej by mal nielen minimalizovať tvorbu častíc sadzí, ale aj udržiavať ich v suspenzii, čím sa zabráni znečisteniu oleja a jeho systému. To pomáha chrániť motor pred koróziou a opotrebovaním, najmä v kritických oblastiach, ako je napríklad rozvodová reťaz.

Jazdíte prevažne v meste? Majte to na pamäti

Ďalším problémom je fenomén predčasného zapaľovania (LSPI), najmä pri preplňovaných motoroch pracujúcich pri nízkych otáčkach s veľkým zaťažením. Pri výbere oleja sa oplatí venovať pozornosť jeho schopnosti znižovať LSPI, čo chráni motor pred potenciálne vážnym poškodením.

Pre moderné motory, najmä hybridné, sa odporúčajú oleje s nízkou viskozitnou triedou, napríklad 0W-20 alebo dokonca 0W-8. Poskytujú rýchle mazanie po naštartovaní a v kritických bodoch prevádzky motora, čo je rozhodujúce pre ochranu motora.

Ktorý olej by ste si mali vybrať pre svoje mesto?

V prvom rade sa vždy riaďte odporúčaniami výrobcu vozidla. Oleje, ktoré spĺňajú normy a schválenia stanovené výrobcami motorov, zaručujú, že olej bude vhodný pre pohonnú jednotku. Experimentovanie s olejmi s nesprávnou viskozitou alebo špecifikáciou môže viesť k rýchlejšiemu opotrebovaniu alebo dokonca k poškodeniu motora.

Výrobcovia mazív, spolupracujú s výrobcami. Ponúkajú sortiment výrobkov, ktoré spĺňajú najnovšie technologické a environmentálne požiadavky. Keď kupujeme olej z ich ponuky, ubezpečme sa, že má správne schválenia pre konkrétny model vozidla. Takto si môžeme byť istí, že olej poskytne motoru maximálnu ochranu aj v náročných podmienkach mestskej premávky.

Olej
Skrátenie intervalov výmeny môže výrazne prispieť k udržaniu dobrého stavu motora
Foto: youtube.com/@westerntruckandtractorrepa1353

Nezabudnite, že pravidelná výmena oleja prispôsobená špecifikám používania v meste je rovnako dôležitá ako výber správneho produktu. Skrátenie intervalov výmeny môže výrazne prispieť k udržaniu dobrého stavu motora a predísť nákladným opravám v budúcnosti.

Dôverujte odborníkom a zdravému rozumu

Kombinujte odborné znalosti a skúsenosti so zdravým rozumom pri intervaloch výmeny oleja. Tieto dva prvky sú veľmi účinné pri starostlivosti o pohonnú jednotku. Odporúčania výrobcu týkajúce sa schválenia oleja pre konkrétny motor a mierna viera v technológiu s dlhou životnosťou ochránia váš motor pred problémami. V meste si jazda na krátke vzdialenosti spojená so štartovaním a hasením motora vyžaduje špecializované riešenia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

9 litrov oleja v motore. Mechanik ukázal, čo sa stalo potom

Svieti kontrolka motora? Namiesto platenia mechanikovi použite jednoduchý trik


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dezén alebo čísla. Stačí jeden pohľad a môžete posúdiť, či majú pneumatiky dostatočný dezén.

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/wk1003mike). Bez ohľadu na to, aké veľké je vozidlo a koľko má koní a bezpečnostných systémov, do kontaktu s asfaltom…

Núdzové pristátie. Lietadlo prešlo po trupe na pristávacej dráhe

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theindependent). Lietadlo spoločnosti FedEx malo problém s pristátím. Tesne nad letiskom sa ukázalo, že predný podvozok stroja nefunguje. V dôsledku…

„Pán policajt, tento zásah sa nahráva.“ Čo urobí policajt?

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ajplus). Policajti čoraz častejšie nosia na tele kamery a zaznamenávajú priebeh svojich zásahov. Môže však vodič urobiť to isté? Overujeme,…

Citroën – Neuveríte, koľko cestujúcich odvezie nový C3 Aircross

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Citroën má nové mestského SUV. Je ťažké uveriť, s akým nápadom prišli Francúzi, aby vynikli v segmente B. Neuveríte,…

Elektromobil zo spaľovacieho motora za 8 hodín. Nemecký startup ohlasuje revolúciu

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nemecká spoločnosť e-Revolt má v ponuke prestavby pre 42 populárnych modelov so spaľovacím motorom. Elektromobil zo spaľovacieho motora za…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov