Novinky, Zaujímavosti,

Čínsky gigant sa ponáhľa. BYD sa snaží dobyť Európu

23.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@whatcar). Malo to ísť hladko, ako na iných trhoch. Spoločnosť BYD to však v Európe nemá ľahké. Na to, aby presvedčil obyvateľov starého kontinentu, bude...

23.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@whatcar).

Malo to ísť hladko, ako na iných trhoch. Spoločnosť BYD to však v Európe nemá ľahké. Na to, aby presvedčil obyvateľov starého kontinentu, bude musieť dominátor Ríše stredu trochu viac zapracovať.

Áno, ríša stredu je starobylý názov pre Čínu. Pochádza z čínskeho slova „Zhōngguó“, ktoré doslova znamená „stredná ríša“. Tento názov odzrkadľuje historické vnímanie Číny ako centra sveta a civilizácie.

BYD auto3
Čínsky gigant sa ponáhľa. BYD sa snaží dobyť Európu.
Foto: youtube.com/@whatcar

Ak by sme mali vymenovať najväčších víťazov roku 2023 vo svete automobilov, nepochybne by sme museli spomenúť Teslu a kolektívnu cenu by získali značky z Číny. BYD sa stal prvým výrobcom z ríše stredu, ktorý sa stal najväčším predajcom automobilov na svojom domácom trhu, a v cenovej vojne, ktorá sa vedie proti európskym výrobcom, začali jednoznačne víťaziť čínske koncerny.

Čínske značky v Európe

Čínske značky začali vstupovať na jednotlivé trhy na našom kontinente a tie, ktoré už v Európe pôsobili, začali zaznamenávať pôsobivé nárasty predaja. Krajiny zároveň začali podnikať prvé kroky na ochranu miestnych výrobcov a zasiahla dokonca aj Európska únia.

Spoločnosť BYD sa výrazne podieľala na expanzii na starý kontinent. Niet divu – po dobytí svojej domoviny bol západný smer len prirodzený. Prvé jednotky boli európskym zákazníkom dodané v januári 2023 a spoločnosť BYD sa začala prezentovať aj na veľtrhoch. A v decembri 2023 tento gigant oznámil, že postaví svoju prvú európsku továreň. Má byť postavená v Maďarsku, v meste Szeged.

Príkladný vývoj? No, nie nevyhnutne. Podľa Automotive News Europe nie je nálada v rámci značky vôbec dobrá. Samozrejme, z globálneho hľadiska sú výsledky dobré – v roku 2023. BYD predal niečo vyše 3 milióny kusov a stal sa 10. najobľúbenejším výrobcom automobilov na svete, pričom vzhľadom na elektromobily prehral len s Teslou.

BYD auto3
Európskym bestsellerom BYD je model Atto 3.
Foto: youtube.com/@whatcar
BYD auto3
BYD je model Atto 3, elektrické kompaktné SUV, ktorého sa predalo celkovo 12 318 kusov.
Foto: youtube.com/@whatcar

V Európe je však na treťom mieste… medzi čínskymi výrobcami. Na hlavu ju porazili domáci konkurenti, ktorí poznajú náš trh oveľa lepšie – Geely a MG. Európskym bestsellerom BYD je model Atto 3, elektrické kompaktné SUV, ktorého sa predalo celkovo 12 318 kusov.

Preskupenie v radoch spoločnosti BYD. Európa sa však nedobije sama

Spoločnosť BYD sa na nadchádzajúcom ženevskom autosalóne chystá predstaviť svoju vlajkovú loď medzi veľkými SUV s názvom U8. Podľa agentúry ANE prebieha v súčasnosti v spoločnosti vášnivá diskusia. Jej cieľom je výrazne zvýšiť predaj automobilov koncernu v Európe.

Najdôležitejší ľudia majú teraz zvažovať, ktoré značky koncernu prídu na starý kontinent, ktoré modely si získajú srdcia priemerného Európana a na ktoré pohonné jednotky sa oplatí vsadiť.

Vedenie spoločnosti BYD zrejme konečne pochopilo, že cena nie je všetko a že európsky trh sa nezíska sám. Neznamená to, že expanzia sa spomalí, ale skôr ako čínsky gigant podnikne ďalšie významné kroky, dôjde najprv k preskupeniu a pravdepodobne k pokusu o vytvorenie sebavedomejšej stratégie, na základe ktorej sa Číňania pokúsia Európe opäť zaľúbiť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nová Škoda Octavia po facelifte. Má veľa zmien, ktoré si voľným okom nevšimnete

Akcie spoločnosti Nissan prudko klesli. Čína ako soľ v oku japonskej značky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Tesla Cybertruck sa pokazil po 50 kilometroch. Poskytovateľ servisu odmietol uznať záruku

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KLCars-kklm95). Úplne nové vozidlo Tesla Cybertruck sa pokazilo už po 50 kilometroch. Servisné oddelenie spočiatku odmietlo uznať záruku s tým,…

Najkrajšie hybridné SUV je teraz za dobrú cenu. Je to skvelá alternatíva k modelu Toyota

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDADanCars). Medzi modelmi SUV dostupnými na trhu dominuje model od Toyoty. Nie je však tajomstvom, že hybridný model CH-R má…

Volkswagen priznal, že elektrické vozidlá sú príliš drahé. Šéfove slová vyvolali vlnu zdesenia

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagen). Nie je to žiadny objav Ameriky, pretože my ako zákazníci sme si toho vedomí už dlho. Určite je to…

Mercedes si uvedomil svoju chybu. CLE 63 pravdepodobne dostane vidlicovú jednotku

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carnewz). Po imidžovom nešťastí s dvojlitrovým motorom M139l v modeli C63 sa Mercedes vracia k jasnej a veľkoobjemovej strane výkonu.…

Audi A3 je atraktívnejšie. Najmä vo verzii S3, ktorá dokáže oveľa viac

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Audiautomotive). Audi A3 generácie 8Y, ktoré je na trhu od roku 2020, prešlo faceliftom. Kompaktný automobil nadobudol športovejší charakter, má…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov