Tipy, Zaujímavosti,

Elektrický posilňovač riadenia: princípy fungovania, výhody a nevýhody

6.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomotiveEngineeringschool). Vďaka posilňovaču riadenia je jazda po meste pohodlnejšia. Elektrická verzia má jednoduchšiu konštrukciu a nezvyšuje spotrebu paliva ako hydraulický posilňovač riadenia. Má nejaké nevýhody?...

6.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomotiveEngineeringschool).

Vďaka posilňovaču riadenia je jazda po meste pohodlnejšia. Elektrická verzia má jednoduchšiu konštrukciu a nezvyšuje spotrebu paliva ako hydraulický posilňovač riadenia. Má nejaké nevýhody?

Elektrický posilňovač riadenia: princípy fungovania, výhody a nevýhody.
Foto: youtube.com/@AutomotiveEngineeringschool

Čo je elektrická podpora?

Posilňovač riadenia je systém, ktorý vodičovi uľahčuje zatáčanie a udržiavanie priamej stopy. Je založený na tom, že sila, ktorou vodič otáča volantom, sa využíva predovšetkým na ovládanie aktuátora, ktorý pôsobí na pozdĺžnu alebo priečnu tyč závesu riadenia, a nie výlučne na prekonávanie odporu pri zatáčaní. Výsledkom je, že na zatočenie stačí malý pohyb volantu, na ktorý nie je potrebná veľká sila.

Prvé systémy posilňovača riadenia boli vyvinuté v roku 1876 a boli to hydraulické systémy. Rozvoj elektroniky v automobiloch umožnil použitie nových, elektrických. V roku 1981 bol elektrický posilňovač riadenia patentovaný v USA a v roku 1988 sa tento systém objavil v japonských automobiloch.

Elektrický posilňovač riadenia, skrátene označovaný ako EPS (Electric Power Steering) alebo EPAS (Electric Power Assisted Steering), je oveľa jednoduchší ako hydraulický mechanizmus, ľahší a menší. Okrem toho nezvyšuje spotrebu paliva, pretože funguje len pri pohybe volantu a energiu získava z alternátora.

Konštrukcia elektrického posilňovača riadenia

Elektrický posilňovač riadenia sa skladá zo štyroch častí:

  • riadiaca jednotka
  • bezkefkového elektromotora na jednosmerný prúd
  • snímača krútiaceho momentu, ktorý je zvyčajne umiestnený na spodnom konci hriadeľa riadenia alebo na skrini šnekového prevodu
  • snímača otáčok, ktorý je umiestnený v prevodovke na výstupe pohonu

Súčasťou systému je aj kontrolka na prístrojovej doske, ktorá signalizuje poruchy systému. Okrem toho elektrický posilňovač riadenia využíva aj údaje zo snímača otáčok motora. Systém EPS je namontovaný na ozubenom koliesku, buď na stĺpiku riadenia, alebo na skrini pastorka.

Motor je spojený s riadiacim zariadením, ktoré pri otáčaní aktivuje jeho napájanie, a s hriadeľom riadenia pomocou elektromagnetickej spojky a šnekového redukčného kotúča. Systém je napájaný prúdom z alternátora.

Prevádzka systému EPAS/EPS

Najdôležitejšou súčasťou systému posilňovača riadenia je riadiaca jednotka. Práve toto zariadenie zhromažďuje údaje zo snímačov, okrem iného o polohe a rýchlosti volantu. Ako funguje elektrický posilňovač riadenia? Keď vodič pohybuje volantom, torzná tyč sa deformuje. Snímač krútiaceho momentu zaznamenáva deformáciu, meria jej stupeň a údaje posiela do riadiacej jednotky. Zariadenie prijíma signál a zhromažďuje údaje z ostatných snímačov. Na ich základe spúšťa motor a reguluje jeho činnosť nastavením smeru otáčania a prúdu. Motor potom pôsobí na hriadeľ riadenia prostredníctvom vhodného prevodu a podporuje tak otáčanie volantu. Intenzita prúdu, a teda výkon motora závisí od sily, ktorou sa volant otáča. Čím rýchlejší je pohyb, tým silnejšia je činnosť motora. Reakcia riadenia kolies sa prenáša na torznú tyč a ďalej na riadiacu jednotku.

V moderných automobiloch má posilňovač riadenia funkciu vrátenia volantu do stredovej polohy. Okrem toho sa v mnohých modeloch nachádza aktívne riadenie. Pri vysokých rýchlostiach pomáha vodičovi udržať sa v strede jazdného pruhu, zatiaľ čo pri nízkych rýchlostiach znižuje prevod riadenia, čím uľahčuje manévrovanie s vozidlom.

Ako funguje elektrický posilňovač riadenia?

Výhody elektrického posilňovača riadenia

Elektrický posilňovač riadenia má mnoho výhod. Najdôležitejšie z nich sú:

  • možnosť ďalších pokročilých systémov podpory vodiča vo vozidle, napr. automatický parkovací asistent, trakčná kontrola
  • menší počet komponentov a jednoduchšia konštrukcia
  • ľahšia a kompaktnejšia konštrukcia, čo vedie k nižšej hmotnosti vozidla
  • jednoduchšie ovládanie
  • nízka poruchovosť
  • posilňovač riadenia funguje len pri otáčaní volantom, takže nezvyšuje spotrebu paliva ani emisie výfukových plynov
  • tlmenie vibrácií v systéme riadenia, čo vedie k nižšej hlučnosti
  • selektívna asistencia, napr. normálna alebo mestská prevádzka

Nevýhody elektrického posilňovača riadenia

Elektrický posilňovač riadenia má jednu nevýhodu – náklady na opravu. Problémom je, že prístup k systému je ťažký a konštrukcia je zablokovaná. Jednotlivé súčasti systému sú prakticky nezničiteľné, čo znamená, že sa musia vymeniť celé, prípadne repasovať. A to prináša značné náklady.

Navyše nie každá dielňa je schopná ho opraviť vzhľadom na veľký počet elektroniky a potrebu presného diagnostického zariadenia.

Možné poruchy

Pri elektrickom posilňovači riadenia sú najčastejšími poruchami prehriatie systému v dôsledku intenzívneho používania, porucha snímačov, riadiacej jednotky, siete CAN a prepálenie poistiek. Niekedy je zdrojom problémov s posilňovačom riadenia porucha alternátora alebo vybitá batéria.

Medzi príznaky poruchy posilňovača riadenia patria:

  • červené alebo oranžové osvetlenie ikony volantu na prístrojovej doske
  • dočasná alebo úplná strata asistencie posilňovača riadenia
  • mierne trhanie volantom pri otáčaní v oboch smeroch
  • bzučanie pri otáčaní volantom, najmä v pokoji

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Príznaky chybného alternátora. Poradíme vám, čo naznačuje pokazený alternátor

Po koľkých kilometroch sa mení spojka? Aké sú prvé príznaky opotrebovanej spojky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nissan osviežil svoj vlajkový model. Qashqai teraz vyzerá fenomenálne

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Nissan sa rozhodol osviežiť model Qashqai tretej generácie len po troch rokoch od jeho uvedenia na trh. Dôvodom sotva…

Povinnosť používať bezpečnostné pásy: pravidlá, výnimky a pokuty

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GreyBrucePublicHealth). Mnohí vodiči stále nepoužívajú bezpečnostné pásy. Napriek povinnosti používať bezpečnostné pásy a s vážnymi následkami v prípade nehody. Všetko,…

Toyota diesel 1.4 D-4D (1ND-TV) – malý, ale tak odvážny

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dennisfo1491). Motory Toyota sú známe svojou vysokou životnosťou a nízkou poruchovosťou, ale hlavne benzínové motory. Diesely vyvolávajú zmiešané pocity a…

DOPRAVNÉ OBMEDZENIE: tunel Branisko

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: facebook.com/KRPZPO). MIMORIADNA UZÁVIERKA DIAĽNICE D1 BEHAROVCE - ŠIROKÉ VRÁTANE TUNELA BRANISKO sobota 18. 05. 2024 od 00.00 hod. do stredy…

Je povolená jazda s otvoreným batožinovým priestorom pri preprave objemného tovaru? Aké sú povinnosti vodičov

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fordmaverickmaniac). Vodiči, ktorí prepravujú rôzne veľké predmety vyčnievajúce z vozidla, majú niekoľko povinností. Je napríklad legálne jazdiť s otvoreným batožinovým…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov