Elektro, Zaujímavosti,

Nové dane pre majiteľov elektromobilov. Už to nie je vtipné

21.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Maik Poblocki). Elektromobily mali byť revolúciou podobnou vynálezu automobilu. Avšak čisto batériový pohon nie je taký krásny, ako sa zdá. Nové dane pre majiteľov elektromobilov,...

21.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Maik Poblocki).

Elektromobily mali byť revolúciou podobnou vynálezu automobilu. Avšak čisto batériový pohon nie je taký krásny, ako sa zdá. Nové dane pre majiteľov elektromobilov, ukazujú, že nebude dlho trvať a kúpa takéhoto pohonu nebude mať zmysel.

Nové dane pre majiteľov elektromobilov.
Foto: pexels.com/Maik Poblocki

Jedným z argumentov pre kúpu elektromobilu boli spočiatku finančné výhody. Ľudia videli bezplatné nabíjačky, nízke ceny elektriny, žiadne poplatky za vjazd do centra mesta alebo oslobodenie od mýta na cestách. Postupom času sa ukázalo, že príjmy do rozpočtu v dôsledku väčšieho počtu elektromobilov klesajú. A tak sa pomaly finančné eldorádo pre zástancov elektrického pohonu skončilo.

Kanadská vláda sa rozhodla prijať drastické opatrenia

Kanadská vláda, ktorá kedysi aktívne podporovala prechod na elektrické vozidlá ako súčasť boja proti klimatickým zmenám, teraz zrejme mení kurz. Zavedenie nových daní pre majiteľov elektromobilov je ďalším dôkazom toho, že pôvodné stimuly sa môžu zmeniť na nečakanú záťaž.

Nové dane a poplatky

Kanadská vláda spočiatku podporovala nákup elektrických vozidiel rôznymi daňovými úľavami a dotáciami. Nedávne politické zmeny však môžu výrazne znížiť nadšenie potenciálnych kupcov elektromobilov. Vláda plánuje zaviesť nové dane zamerané špeciálne na majiteľov elektromobilov, čo je pre mnohých, ktorí sa už teoreticky rozhodli pre ekologický pohon, prekvapením.

Zvýšenie nákladov na údržbu

Zvýšenie cien elektrickej energie, ktoré postihlo Kanaďanov, je ďalšou ranou pre majiteľov elektromobilov. Vyššie účty za energiu v kombinácii s novými daňami stále zvyšujú náklady na vlastníctvo elektromobilu. To spôsobuje, že takýto pohon prestáva byť pre používateľov atraktívny. To odrádza najmä preto, že dojazd elektromobilov je stále nižší ako dojazd tradičných spaľovacích vozidiel. To, žiaľ, ešte viac obmedzuje ich praktickosť.

Dane z infraštruktúry ovplyvnia strednú triedu

Hoci kanadská vláda oznamuje početné investície do infraštruktúry bývania a programov na podporu dostupnosti bývania. Práve nové dane vyvolávajú u odborníkov obavy. Tie môžu byť nedostatočné vzhľadom na rastúce finančné zaťaženie, ktorým budú trpieť ľudia zo strednej triedy. Patria k nim nielen vyššie náklady spojené s elektrinou, ale aj rastúce ceny nehnuteľností a bývania.

Príjmy do rozpočtu v dôsledku väčšieho počtu elektromobilov klesajú.
Foto: youtube.com/@euronews

Rozhorčenie verejnosti z nových daní?

Rozhodnutia vlády sa stretli so zmiešanými reakciami. Tak zo strany spotrebiteľov, ako aj zo strany výrobcov elektrických vozidiel. Mnohí sa obávajú, že takéto kroky by mohli brániť rozvoju udržateľnej mobility v Kanade. Okrem toho by potenciálne spomalenie zavádzania nových technológií mohlo ovplyvniť pozíciu Kanady ako lídra v oblasti ekologických inovácií.

Hoci sa zdá, že vláda sa v oblasti zelenej politiky uberá novým smerom, mnohí Kanaďania si kladú otázku o budúcnosti elektrickej dopravy v krajine. Sú tieto nové dane len dočasným krokom späť? Alebo sú znakom hlbších zmien v prístupe k ekologickej doprave? Len čas ukáže, ako ďaleko je vláda ochotná zájsť vo svojich nových nariadeniach.

Ekológia je len dymová clona

Po týchto najnovších odhaleniach vzniká dojem, že environmentalizmus je len dymová clona. Argument, ktorý umožňuje zaviesť nové dane. Všetko v záujme spoločného dobra a budúcnosti Zeme. V skutočnosti sa zdá, že elektromobily a zlepšenie kvality života nie sú hlavným cieľom vlád, aké vidíme v Kanade.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Kúpa auta na spaľovací motor namiesto elektromobilu vo Francúzsku? Zaplatíte pokutu

Je to skvelá technológia, ale zdá sa, že si na ňu budeme musieť ešte dlho počkať. Prečo?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

„Lídri v oblasti spoľahlivosti“ sa vyznačujú kvalitou. Dobré meno sa v určitom momente končí

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Otázka bezpečnosti je jedným z hlavných faktorov pri výbere nového vozidla. Pri kúpe vozidla v autosalóne teoreticky nemusíte nič…

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je…

Pilotovaná vesmírna loď Starliner nedokázala odštartovať. Prelomová misia NASA zrušená

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASA). Bohužiaľ, tentoraz to nevyšlo. Prelomová pilotovaná misia NASA Starliner včera v noci neodštartovala. Problém - ako to v takýchto…

Viskózna spojka: ako je skonštruovaná, ako funguje, aké sú príznaky jej poruchy?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InnovationDiscoveries). Viskózne spojky sa používajú ako komponent, ktorý spája ventilátor chladiča s vodným čerpadlom, a ako súčasť hnacieho ústrojenstva vozidiel…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov