Elektro, Novinky, Správy, Zaujímavosti,

Milánske prekliatie. Alfa Romeo mala s týmto menom problém už predtým

18.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/SkazovD). Alfa Romeo Milano sa konečne dostane na trh pod zmeneným názvom. Nie všetci však možno vedia, že Taliani sa už predtým pokúsili uviesť na...

18.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/SkazovD).

Alfa Romeo Milano sa konečne dostane na trh pod zmeneným názvom. Nie všetci však možno vedia, že Taliani sa už predtým pokúsili uviesť na trh model s novým názvom. Aj vtedy narazili na neprekonateľné problémy.

Nie všetci však možno vedia, že Taliani sa už predtým pokúsili uviesť na trh model s novým názvom.
Foto: shutterstock.com/SkazovD

Alfa Romeo pri predstavení svojho vôbec prvého elektromobilu určite nečakala, aká búrka sa okolo jej mena rozpúta. Na prvý pohľad to vôbec nevyzerá kontroverzne – Alfa Romeo Milano sa zdá byť celkom normálnou voľbou pre odkaz na históriu.

Nakoniec sa však ukázalo, že právne problémy sú mimoriadne vážne. Všetko kvôli miestu výroby, ktorým je poľský závod v Tychách. Podľa talianskych zákonov slovo Milano zavádza spotrebiteľa, aby si myslel, že auto pochádza výlučne z Talianska.

Z tohto dôvodu sa výrobca musel rýchlo rozhodnúť a nakoniec sa rozhodol, že najlepšou možnosťou bude úplne zmeniť značku vozidla. Všetky tieto turbulencie znamenali, že Alfa Romeo Junior bude nakoniec uvedená na trh.

Ak ste si však mysleli, že názov Milano bol použitý po prvýkrát, treba sa vrátiť do nie tak dávnej minulosti. Určite vám dobre známa Giulietta, ktorá sa vyrábala v rokoch 2010 až 2020, sa pôvodne mala volať Alfa Romeo Milano. Čo sa teda pokazilo?

Alfa Romeo Milano sa mohla dostať na trh už v roku 2010. Namiesto toho sme mali Giuliettu

V tomto prípade neprotestovali politici, ale robotníci. Celý problém sa zužuje na otázku továrne Alfa Romeo v Miláne. V 80. rokoch, keď značka prešla do rúk Fiatu, zamestnávala továreň až 20 000 ľudí. Význam závodu však postupne klesal, až sa v roku 2000 rozhodlo o úplnom zastavení výroby a jej presunutí do centra Mirafiori v Turíne.

Za zmienku však stojí, že Alfa Romeo MiTo dokázala čiastočne prekonať milánske prekliatie.
Foto: youtube.com/@AutomagzKing

Za názvom Milano sa samozrejme skrýval odkaz na jeho korene. Peklo je však dláždené dobrými úmyslami a pracovníci spojení s dnes už neexistujúcou továrňou Milano sa rozhodli protestovať. A tak len tri dni pred oficiálnym uvedením vozidla na trh bola marketingová mašinéria zastavená a názov Giulietta bol oprášený.

Hoci sa samotnému modelu na trhu darilo, jeho cieľové meno sa rodilo v bolestiach. Pred Giuliettou a Milanom prichádzalo do úvahy aj číselné označenie 149 , ale Taliani sa rozhodli od tohto štýlu pomenovania upustiť, preto došlo k následným turbulenciám.

Za zmienku však stojí, že Alfa Romeo MiTo dokázala čiastočne prekonať milánske prekliatie. Koniec koncov, spojilo v sebe dve kľúčové mestá v histórii značky – Miláno (Mi) a Turín (To).

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Alfa Romeo Milano oficiálne debutuje ako prvý elektrický model Talianov

Nová Alfa Romeo Stelvio príde na trh budúci rok. Má zaujať štýlom a technológiami


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Posilňovač riadenia – ako funguje, aké sú jeho typy a najčastejšie poruchy?

30.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@garystraditionauto1417). Posilňovač riadenia je už dlho súčasťou štandardnej výbavy osobných vozidiel. Možnosť mierne otáčať volantom vám pomôže pri prechádzaní úzkymi…

Jazdíte autom a nemáte zapnutý bezpečnostný pás? Polícia nie je taká bezmocná, ako sa zdá

30.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Pozreli sme sa na najnovšie policajné štatistiky. Európske združenie dopravných policajtov Roadpol sa konečne pochválilo výsledkami rozsiahlej koordinovanej…

Koľko hodín po požití alkoholu môžete šoférovať auto. Ako dlho po vypití vína alebo vodky môžete sadnúť za volant?

30.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarilionClinicVA). Kedy môžete šoférovať po vypití vína alebo vodky? Ako dlho musíte čakať, kým si môžete sadnúť za volant po…

Elektrické kolobežky, ktoré sa riadia samy. Nemci majú zaujímavý nápad

30.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RK9Rides). Elektrické kolobežky opustené v rôznych mestských oblastiach predstavujú obrovský problém. Nemeckí výskumníci sa rozhodli hľadať riešenie. Navrhujú na to…

Luxusné Airbnb uprostred lietadla

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CountingCountries). Ak hľadáte jedinečné miesto na pobyt, mám pre vás niečo naozaj nezvyčajné. V Anglicku nájdete nezvyčajné Airbnb, ktoré vám…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov