Pravidlá, Zaujímavosti,

Značky a nápisy na aute – nie vždy povolené

2.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AdrianaMinadi). Nie každý spôsob personalizácie alebo výzdoby vozidla je legálny. Zistite, čo a kde môžete na svoje vozidlo nalepiť, aby ste sa nedostali do problémov...

2.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AdrianaMinadi).

Nie každý spôsob personalizácie alebo výzdoby vozidla je legálny. Zistite, čo a kde môžete na svoje vozidlo nalepiť, aby ste sa nedostali do problémov so zákonom.

Značky a nápisy na aute – nie vždy povolené.
Foto: youtube.com/@AdrianaMinadi

Na auto si môžeme nalepiť nálepky, ktoré ho personalizujú. To však neznamená, že máme úplnú slobodu. Je potrebné pamätať na niekoľko železných pravidiel, aby sme sa vyhli pokutám alebo dokonca súdnemu konaniu.

Nálepky na aute – zákaz vulgarizmov

Na Slovensku neexistuje žiadny zákon, ktorý by výslovne zakazoval vulgarizmy na nálepkách na autách. Existuje však viacero zákonov, ktoré by sa dali interpretovať tak, že zakazujú vulgarizmy na nálepkách na autách.

Zákon o cestnej premávke:

  • Zákon o cestnej premávke zakazuje používať na vozidlách nápisy a symboly, ktoré ohrozujú bezpečnosť cestnej premávky alebo sú v rozpore s dobrými mravmi.
  • Vulgarizmy by sa dali interpretovať ako symboly, ktoré sú v rozpore s dobrými mravmi.

Zákon o priestupkoch:

  • Zákon o priestupkoch zakazuje používať na verejnosti výrazy, ktoré znižujú vážnosť osoby alebo ohrozujú verejný poriadok.
  • Vulgarizmy by sa dali interpretovať ako výrazy, ktoré znižujú vážnosť osoby.

Trestný zákon:

  • Trestný zákon zakazuje hanobenie národa, rasy a presvedčenia.
  • Vulgarizmy by sa dali interpretovať ako hanobenie národa, rasy a presvedčenia, ak sú použité v tomto kontexte.

Nálepky na aute – vyhýbajte sa oknám, svetlám a značkám

Nie je povolené umiestňovať nálepky na predné a bočné čelné sklá, ktoré môžu obmedzovať výhľad vodiča a predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Okrem toho je priestupkom lepenie nálepiek na svetlá, odrazové sklá a zrkadlá. Je tiež potrebné mať na pamäti, že umiestnenie nálepiek na tabuľku s evidenčným číslom môže policajt považovať za prekážku alebo ozdobu tabuľky. V takýchto prípadoch môže policajt vodičovi uložiť pokutu, nariadiť odstránenie nálepiek alebo zakázať používanie vozidla.

Neobliekajte svoje auto ako policajné auto

Použitie auta, ktoré polepené alebo namaľované pripomína policajné vozidlo, spôsobí problémy. Zakázané je aj používanie núdzových signálov, ako je blikajúce svetlo alebo siréna. Porušovateľom týchto predpisov môže byť uložená pokuta.

Nálepky na autách.

Neexistuje však zákaz lepenia označení na vozidlá imitujúce policajné vozidlá, ktoré už neexistujú. V takýchto prípadoch však nie je povolené používať modré blikajúce svetlo, pokiaľ nejde o starožitné vozidlo.

Počas registračného konania dovezeného vozidla nezabudnite odstrániť nálepku označujúcu predchádzajúcu krajinu registrácie. V prípade cestnej kontroly môže policajt uložiť pokutu.

Nálepka na auto ako reklama

Podľa platných právnych predpisov nesmú reklamy na vozidlách porušovať zákony vrátane cestného zákona, duševného vlastníctva alebo spravodlivej hospodárskej súťaže.

Nie je povolené umiestňovať nálepky na predné a bočné čelné sklá.
Foto: youtube.com/@AdrianaMinadi

Okrem toho existujú výrobky a služby, na ktoré sa vzťahujú reklamné obmedzenia. Reklama výrobkov alebo služieb, ktoré neporušujú zákon a nepodliehajú týmto obmedzeniam, je preto na vozidlách možná bez prekážok. Je však potrebné pripomenúť, že parkovanie auta na verejnej komunikácii sa môže považovať za formu umiestnenia reklamy v cestnom pruhu. Povolenie je potrebné získať od správcu príslušnej časti.

Karta na čelnom skle s oznámením o predaji vozidla

Karta za oknom alebo nálepka oznamujúca predaj vozidla je povolená a často používaná prax. Je však dôležité, aby táto forma reklamy nebránila vodičovi vo výhľade a neporušovala dopravné predpisy. Reklama nesmie byť umiestnená na bočných oknách v prednej časti vozidla, nesmie zakrývať svetlá ani registračné značky.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Znak ryby na aute. Je to viac ako len symbol

Povinná výbava a čo sa nesmie prevážať v aute? Policajt určite udelí pokutu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Menšia uhlíková stopa a úspory? Únia prišla s novým riešením. Ide o výmenu pneumatík

25.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Do platnosti vstúpilo nové nariadenie EÚ, ktoré má vodičov povzbudiť, aby v záujme ochrany životného prostredia menej často menili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov