Pravidlá,

S vodičským preukazom skupiny B môžete riadiť viac ako len osobné vozidlo. Traktor? Motocykel? Zoznam je dlhý

19.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Kategória B je určená len pre osobné vozidlá? No, práveže nie. Zoznam obsahuje celý rad ďalších vozidiel, ktoré môže vodič tiež riadiť. Niektoré...

19.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív).

Kategória B je určená len pre osobné vozidlá? No, práveže nie. Zoznam obsahuje celý rad ďalších vozidiel, ktoré môže vodič tiež riadiť. Niektoré z nich vás môžu skutočne prekvapiť.

S vodičským preukazom skupiny B môžete riadiť viac ako len osobné vozidlo.
Foto: Súkromný archív

Predpisy pre vodičov sú zložité. A to nielen v cestnej premávke, ale aj vo formálnych záležitostiach. Príklad? Vodič, ktorý je držiteľom vodičského oprávnenia skupiny B, môže teoreticky viesť len osobné vozidlo. Teoreticky preto, lebo prakticky je zoznam potenciálnych vozidiel dlhší.

Vodičský preukaz skupiny B a základné vozidlá

Slovenské zákony rozdeľujú vozidlá do skupín, hlavne pre účely vodičských oprávnení. Skupiny sa čiastočne, ale nie úplne prekrývajú s kategóriami – napríklad s vodičským preukazom skupiny B môžete jazdiť s vozidlami kategórie M1 (osobné autá do 3,5 tony) aj N1 (nákladné autá do 3,5 t.), dokonca aj s niektorými vozidlami iných kategórií.

Vodičský preukaz skupiny B na skúter do 125 cm3

Kto má vodičský preukaz skupiny B dlhšie ako dva roky, môže začať jazdiť aj na skútri – vozidle skupiny A1. Nie však na hocijakom – skúter na vodičák skupiny B musí spĺňať tieto podmienky:

  • Objem motora do 125 cm3,
  • výkon maximálne 11 kW,
  • automatická prevodovka.

Na motorku s väčším objemom, vyšším výkonom, manuálnou prevodovkou alebo jazdu v zahraničí už potrebujete absolvovať kurz.

Vodičský preukaz skupiny B na trojkolku a štvorkolku

Keďže vodičské oprávnenie na skupiny AM a B1 je súčasťou klasického vodičáku na autá, môžete s ním jazdiť na trojkolkách a štvorkolkách všetkých veľkostí bez obmedzenia objemu motora, maximálnej rýchlosti či váhy.

Traktor, malotraktor na vodičský preukaz B

Od roku 2016 môžete s vodičským preukazom na autá šoférovať aj motorové vozidlá skupiny T – poľnohospodárske traktory a lesné traktory, ako aj iné zvláštne motorové vozidlá. Jedinou podmienkou je, že v takom prípade nesmie najväčšia prípustná hmotnosť traktoru alebo najväčšia prípustná hmotnosť traktoru vrátane prívesu presiahnuť 3,5 tony.

Za autom, ale aj traktorom si môžete ťahať prívesný vozík.
Foto: shutterstock.com/Beekeepx

Vodičský preukaz B a prívesné vozíky – do 750 kg aj nad 750 kg

Za autom, ale aj traktorom si môžete ťahať prívesný vozík. Od toho, či má prívesný vozík najväčšiu prípustnú celkovú hmotnosť do 750 kilogramov, alebo nad 750 kilogramov sa odvíja celková maximálna povolená hmotnosť súpravy.

Tú vypočítate tak, že spočítate maximálnu celkovú prípustnú hmotnosť prívesného vozíka a ťahajúceho auta podľa údajov z technického preukazu.

Max. hmotnosť prívesného vozíka do 750 kg a max. hmotnosť celej súpravy do 4250 kg alebo max. hmotnosť prívesného vozíka nad 750 kg a max. hmotnosť celej súpravy do 3500 kg.

Ak ťaháte príves za traktorom, nesmie celková hmotnosť presiahnuť 3 500 kilogramov.

Ak chcete ťahať ťažší príves – loď či veľký karavan – máte dve možnosti. Buď absolvujete v autoškole osobitný výcvik alebo osobitnú skúšku, aby ste získali takzvané vodičské oprávnenie skupiny B s harmonizačným kódom „96“.

Druhou možnosťou je absolvovať v autoškole výcvik na skupinu E – prívesy do 3,5 tony.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Únia opäť zamotá problematiku vodičských preukazov. Poslanci EP chcú zmeny

Na diaľnici pôjdete len 90 km/h. Málokto si toto pravidlo pamätá


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Od augusta bude možné jazdiť s jednodňovou diaľničnou známkou. Ročná končí.

25.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: NDS). Národná diaľničná spoločnosť oficiálne spustila predpredaj jednodňovej diaľničnej známky. Novú diaľničnú známku si motoristi môžu zakúpiť už dnes, no…

Dovolenkové dopravné hriechy – čo nerobiť na ceste na dovolenku

24.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Sailnovo). Prázdniny sú časom zvýšeného cestovania, bohužiaľ, mnohí vodiči sa dopúšťajú chýb, ktoré môžu ohroziť ich samotných, ich spolucestujúcich a…

Dosah rýchlostného radaru – skontrolujte vzdialenosť, z ktorej zariadenie meria

24.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@safetycamerasscotland7573). Vodiči, ktorí vidia značku informujúcu o rýchlostnom radare, spanikária v obave, že im bude okamžite zmeraná rýchlosť. Pritom dosah…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov