Pravidlá, Zaujímavosti,

Únia opäť zamotá problematiku vodičských preukazov. Poslanci EP chcú zmeny

2.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/ADV images). Poslanci EP chcú zvýšiť bezpečnosť na európskych cestách. Na tento účel chcú zaviesť prísnejšie pravidlá týkajúce sa vodičských preukazov. V hlasovaní 28. februára...

2.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/ADV images).

Poslanci EP chcú zvýšiť bezpečnosť na európskych cestách. Na tento účel chcú zaviesť prísnejšie pravidlá týkajúce sa vodičských preukazov. V hlasovaní 28. februára hlasovali za zmeny, ako je skrátenie dĺžky platnosti vodičských preukazov a predĺženie skúšobnej lehoty pre mladých vodičov. Ide však len o predbežné rozhodnutia. K ich realizácii je ešte dlhá cesta.

Počas dvoch rokov od získania vodičského preukazu, vodiči budú podliehať prísnejším pravidlám.
Foto: shutterstock.com/ADV images

V hlasovaní, ktoré sa konalo 28. februára, poslanci EP podporili návrh zmien v oblasti vodičských preukazov. Návrh podporilo 339 poslancov, 240 bolo proti a 37 sa zdržalo hlasovania. Ďalšie rokovania o legislatíve sa uskutočnia najskôr v druhej polovici júna, t. j. po voľbách do Európskeho parlamentu. Čo už vieme o plánovaných zmenách?

Mladí vodiči budú mať skúšobnú lehotu

Niet pochýb o tom, že mladí vodiči sú zodpovední za veľkú časť dopravných nehôd. Informácie zo systému evidencie nehôd a zrážok ukazujú, že v roku 2023 bola nehodovosť vodičov vo veku 18 až 24 rokov na 10 000 obyvateľov 11,37. Ba čo viac, v roku 2019, teda ešte pred epidémiou, to bolo 17,4! Opačná situácia je v prípade vodičov vo veku 60 rokov a viac, kde bola rovnaká miera 3,65 a v roku 2019 4,7.

Poslanci Európskeho parlamentu chcú tento stav zmeniť. Súčasťou novej legislatívy je plán zavedenia skúšobnej doby pre novokvalifikovaných vodičov. Počas dvoch rokov od získania vodičského preukazu budú podliehať prísnejším pravidlám vrátane nižších limitov alkoholu. Okrem toho budú prísnejšie trestaní za spáchané priestupky. V prípade najzávažnejších priestupkov im budú odňaté oprávnenia. Zaujímavé je, že politici presadzujú aj to, aby už 17-roční mohli požiadať o vodičský preukaz. Jazdiť by však mohli len pod dohľadom dospelej osoby, ktorá už vodičský preukaz vlastní.

Poslanci sa snažia riešiť aj problém príliš malého počtu profesionálnych vodičov. Chcú, aby vodičské oprávnenie na nákladné vozidlá a autobusy (s obmedzením na maximálne 16 cestujúcich) mohli získať osoby staršie ako 18 rokov s osvedčením o odbornej spôsobilosti.

Súčasťou nových predpisov je aj zmena spôsobu vykonávania odbornej prípravy. Uchádzači o vodičské oprávnenie absolvujú dodatočné testy situačných rizík, aby v budúcnosti venovali väčšiu pozornosť zraniteľným účastníkom cestnej premávky, ako sú chodci a cyklisti. Okrem toho sa počas výcviku bude klásť veľký dôraz na otázky bezpečnosti. Okrem iného budú účastníci školenia upozornení na možné dôsledky používania telefónu počas jazdy alebo na nebezpečenstvá spojené s jazdou v nepriaznivých poveternostných podmienkach.

Uchádzači o vodičské oprávnenie absolvujú dodatočné testy situačných rizík.
Foto: Súkromný archív

Skrátená platnosť vodičského preukazu

Poslanci tiež plánujú skrátiť platnosť vodičských preukazov. V prípade skupín A a B, t. j. motocyklov a automobilov, sa budú vydávať maximálne na 15 rokov. V prípade vodičských preukazov na nákladné vozidlá a autobusy sa ich platnosť skráti na päť rokov.

Politici sa ohli aj v otázke najstarších motoristov. Nechcú, aby o skrátení platnosti oprávnení rozhodoval vek vodiča. Samozrejme, aj naďalej sa na nich budú vzťahovať rovnaké pravidlá ako na ostatných vodičov. Predtým boli politici za povinné prehliadky pre starších vodičov, napríklad pri obnovovaní vodičských preukazov. Teraz však zastávajú názor, že o tom, či sa na starších občanov budú vzťahovať, by mali rozhodovať orgány členských štátov.

Samozrejme, diskutované právne predpisy sú len predbežnou úpravou. Aby mohli vstúpiť do platnosti, musia prejsť celou legislatívnou cestou. Ďalšie rokovania sa pravdepodobne uskutočnia v druhej polovici roka, po parlamentných voľbách. Politici majú preto ešte nejaký čas na rozmyslenie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Namiesto na cestu sa pozerajú dole. Odborníci: bude to len horšie

„Zákaz voľnobehu“. Značka, ktorej mnohí vodiči nerozumejú


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Spoločnosť Porsche prehodnocuje svoje plány. Jeho modely so spaľovacím motorom budú „žiť“ dlhšie

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Porsche je ďalšou značkou, ktorá spomaľuje svoje plány na prechod na elektromobily. Podľa nemeckých novín Automobilwoche a Suddeutsche Zeitung…

Ferrari verí, že syntetické palivá budú riešením pre superautá budúcnosti

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Denys Gromov). Generálny riaditeľ Ferrari tvrdí, že budúce tepelné superautá by mohli byť zachránené syntetickými palivami. Prvým vozidlom, ktoré by…

Šéf Renaultu sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily ešte nie je možný

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ThunderGears). Generálny riaditeľ spoločnosti Renault Luca de Meo sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily do roku 2035 nie je…

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Mercedes-AMG). Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNNBusiness). Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov