Elektro, Novinky, Zaujímavosti,

奢華 alebo luxus v čínštine. IM prichádza do Európy. Získajú zavedené prémiové značky nebezpečného konkurenta?

14.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HuxiuAuto). Čínska expanzia pokračuje v najlepšom svetle. (奢華, Shēhuá = luxusné). Začalo sa to nízkorozpočtovými značkami, ale hneď za rohom čakajú v tesnom závese autá...

14.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HuxiuAuto).

Čínska expanzia pokračuje v najlepšom svetle. (奢華, Shēhuá = luxusné). Začalo sa to nízkorozpočtovými značkami, ale hneď za rohom čakajú v tesnom závese autá prémiového segmentu priamo z kráľovstva stredu. Medzi nimi je aj model IM, ktorý do Európy dorazí už v roku 2025. Čo je to za značku? Aké modely bude ponúkať

Čínska expanzia pokračuje v najlepšom svetle.
Foto: youtube.com/@HuxiuAuto

IM alebo Intelligent Mobility je značka elektromobilov, ktorú vlastní čínsky magnát SAIC Motor. Do jej portfólia patrí aj reaktivovaná značka MG, ktorá koncom minulého roka debutovala na trhu v Európe. Na rozdiel od britsko-čínskej značky však bude IM umiestnený na opačnej strane hierarchie prestížnych vozidiel. Teda medzi prémiovými vozidlami.

Na ženevskom autosalóne značka IM ukázala svetu svoje najnovšie dieťa: pôsobivý model L6. Ide o špičkový elektrický sedan s dĺžkou 4931 mm a rázvorom 2950 mm. Okrem toho je široký 1960 mm a vysoký 1474 mm, odetý do atraktívne štylizovanej karosérie. Akoby to nestačilo, Číňania sa postarali o to, aby bol model L6 prešpikovaný modernými technológiami.

IM Model L6 a L7.

Spomedzi nich je určite najprelomovejšia batéria s pevným elektrolytom. Podľa komentátorov bude zavedenie tohto typu batérie prelomom vo svete elektromobility a míľnikom v histórii elektromobilov. Stane sa to? To ukáže čas. Zatiaľ vieme, že IM L6 vybavený inovatívnou trakčnou batériou bude mať dojazd viac ako 800 km (WLTP). Očakáva sa, že bude k dispozícii aj verzia s lítium-iónovou batériou. V tomto prípade sa očakáva dojazd viac ako 600 km.

A čo viac, IM L6 nielenže pôjde ďaleko, ale aj rýchlo: výrobca sľubuje, že prvá „stovka“ sa na displeji objaví za menej ako 3 sekundy. Pôsobivý výkon dopĺňa dynamicky tvarovaná silueta, kvalitný interiér a najmodernejšie systémy podpory vodiča.

Inak to však nemôže byť, ak chcú Číňania skutočne hodiť rukavicu etablovaným výrobcom prémiových automobilov. Akú majú v tomto boji šancu?

Japonci mali ťažký boj

Pokiaľ ide o svet, potenciál sa zdá byť neobmedzený. Výrobcovia automobilov, vrátane luxusných automobilov s pôvodom v Kráľovstve stredu, robia odvážne kroky nielen na svojom domácom trhu, ale aj v mnohých iných častiach sveta, napríklad v arabských krajinách. Číňania narúšajú starú a zaužívanú hierarchiu tým, že ponúkajú vozidlá, ktoré sú prakticky identické s vozidlami etablovaných výrobcov za o niečo lepšie ceny.

Lexus LS 400 z roku 1989 sa dodnes uvádza ako jedno z najdokonalejších vozidiel v histórii.
Foto: youtube.com/@DougDeMuro

Expanzia na starý kontinent však predstavuje úplne inú výzvu, ako sa o tom presvedčil nejeden výrobca. Nissan Infiniti sa už v Európe prepadol a Lexus bol roky nútený neľahko bojovať o miesto medzi značkami ako Mercedes a Audi. A to aj napriek tomu, že už od začiatku disponoval vozidlom, ktoré prekonávalo väčšinu jeho konkurentov. Koniec koncov, Lexus LS 400 z roku 1989 sa dodnes uvádza ako jedno z najdokonalejších vozidiel v histórii.

Nová ruka

Na druhej strane sa už ukázalo, že revolúcia v elektromobilite dokáže otriasť starým svetom v základoch. Stačí sa pozrieť na prípad spoločnosti Tesla, ktorá sa za dve desaťročia stala z výklenkovej kuriozity jazýčkom na váhach automobilového priemyslu. Je ľahké odhadnúť, že IM sa usiluje o rovnako žiarivú kariéru a tým, že vyzve na súboj zavedené prémiové značky, nezabudne ukradnúť zákazníkov aj Tesle. Aké zbrane vytiahnu Číňania v boji o uznanie bohatých Európanov?

Súčasná ponuka značky IM zahŕňa dve SUV a dva sedany. Medzi prvými sa nachádzajú špičkové modely v podobe LS6 a luxusného LS7. Na druhej strane sedany sú už spomínaný model L6 a väčší LS7.

Model LS6 interier.
Foto: youtube.com/@HuxiuAuto

Spoločným znakom všetkých modelov majú byť pokročilé asistenčné systémy, skvelé materiály a pozoruhodný dizajn. Posledné dva sľuby IM viac než plní, ako sme mali možnosť overiť si na vlastné oči. Podarí sa čínskym inžinierom rovnako úspešne splniť aj ostatné oznámenia?

To sa dozvieme budúci rok. Vtedy bude mať IM premiéru na trhoch Európskej únie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čínske auto dokáže niečo, čo nikto iný. Určite by ste to ocenili!

Tento elektrikár stojí menej ako 9 000 eur. Je to výsledok cenovej vojny


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov