Tipy, Zaujímavosti,

Mýty o triezvosti, na ktoré by si mali vodiči dávať pozor

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WishRecovery). Mnohí vodiči tvrdia, že pomocou rôznych domácich prostriedkov sa dokážu nielen zbaviť opice, ale aj urýchliť svoje vytriezvenie. Hoci teoreticky nemožno urýchliť odbúravanie alkoholu...

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WishRecovery).

Mnohí vodiči tvrdia, že pomocou rôznych domácich prostriedkov sa dokážu nielen zbaviť opice, ale aj urýchliť svoje vytriezvenie. Hoci teoreticky nemožno urýchliť odbúravanie alkoholu v tele, niektorí ľudia tvrdia, že im pomáha napríklad cvičenie alebo teplé jedlo. Tu sú populárne mýty o triezvosti.

Populárne mýty o triezvosti.
Foto: youtube.com/@WishRecovery

Cítim sa dobre, takže môžem šoférovať – nebezpečný mýtus o triezvosti

Je však dôležité mať na pamäti, že ak vás po večierku nebolí hlava alebo sa cítite celkovo dobre, neznamená to, že dychová skúška bude mať negatívny výsledok. Naopak, ak sa osoba po požití veľkého množstva alkoholu cíti dobre, pravdepodobne je stále opitá. Alkohol cirkulujúci v tele „otupuje“ a potláča pocit opice.

Tučný vytriezvie rýchlejšie

Rýchlosť odbúravania alkoholu v tele je individuálna a závisí od viacerých faktorov. Medzi ne patrí napr:

  • zdravie
  • diéta
  • metabolizmus
  • genetické podmienky
  • užívané lieky

Keďže každé telo reaguje na alkohol inak, neexistuje univerzálna odpoveď na otázku, ako rýchlo človek vytriezvie. Nie je možné s istotou predpovedať, ako dlho alkohol pretrvá v krvi a aký vplyv bude mať na náladu. Vo všeobecnosti ľudia s vyššou váhou dosahujú nižšie koncentrácie alkoholu ako tí, ktorí sú štíhli, a preto rýchlejšie vytriezvejú. Rozdiely v rýchlosti vytriezvenia však nie sú významné.

Mýtus o triezvosti – studená sprcha urýchľuje metabolizmus

Hoci studená sprcha môže byť osviežujúca a pomáha stimulovať telo, nemá žiadny vplyv na rýchlosť metabolizmu alkoholu v pečeni. To znamená, že po studenej sprche nemožno počítať so znížením hladiny alkoholu v krvi.

Chladná voda však môže pomôcť zmierniť niektoré účinky otravy alkoholom, ako je ospalosť a únava. Je to preto, lebo stimuluje krvný obeh a okysličuje telo. Je však dôležité poznamenať, že nemení koncentráciu alkoholu v krvi.

Káva len maskuje príznaky intoxikácie alkoholom.
Foto: youtube.com/@WishRecovery

Spôsoby vytriezvenia – káva vás postaví na nohy

Káva sa odporúča ako skvelý liek proti opici. Pritom šálka tohto nápoja môže len maskovať príznaky intoxikácie alkoholom, ako je ospalosť a únava. To môže viesť k mylnému predpokladu, že sme už triezvi. V skutočnosti káva nemá žiadny vplyv na rýchlosť, akou pečeň metabolizuje alkohol, a preto triezvosť neurýchľuje. Hoci kofeín v káve môže dočasne zlepšiť koncentráciu a bdelosť, príležitostne dehydruje organizmus. V dôsledku toho zhoršuje príznaky opice.

Mýty o triezvosti – spásne energetické nápoje

Je potrebné dôrazne zdôrazniť, že kombinácia energetických nápojov s alkoholom je zdraviu nebezpečná. Hoci sa takáto zmes často používa ako spôsob, ako sa „zachrániť“ po večierku, účinky môžu byť vážne. Kofeín a iné stimulanty obsiahnuté v energetických nápojoch môžu maskovať príznaky intoxikácie, ale neznižujú hladinu alkoholu.

Cvičenie nezvyšuje schopnosť pečene metabolizovať alkohol.
Foto: youtube.com/@WishRecovery

Mýtus triezvosti – fyzická námaha vs. percentá

Hoci fyzické cvičenie, najmä na čerstvom vzduchu, vám môže zlepšiť náladu a dodať energiu, nemá žiadny vplyv na rýchlosť metabolizmu alkoholu v pečeni. Prečo? Metabolizmus alkoholu je proces, ktorý prebieha v pečeni. Tento orgán dokáže metabolizovať len určité množstvo alkoholu za hodinu. Cvičenie nezvyšuje schopnosť pečene metabolizovať alkohol.

Zrnko pravdy – mastné jedlo a alkohol

Je pravda, že mastné a kalorické jedlo môže spomaliť vstrebávanie alkoholu do krvi. To znamená, že alkohol sa môže dlhšie „tráviť“. Ak sa však jedlo zje až po konzumácii alkoholu, bude mať na vstrebávanie len malý vplyv. V tomto prípade sa alkohol už stihol vstrebať do krvi a jedlo nebude mať významný vplyv na jeho koncentráciu. Je dôležité si uvedomiť, že konzumácia mastného jedla neurýchľuje proces vytriezvenia.

Mýtus triezvosti – glukóza a iné špecifiká opice

Je známe, že glukóza zmierňuje účinky intoxikácie alkoholom a urýchľuje vylučovanie etanolu z tela. Je jednou z hlavných zložiek populárnych liekov proti opici. Hoci môže zmierniť niektoré príznaky, ako sú bolesť hlavy, nevoľnosť a únava, nemá žiadny vplyv na rýchlosť metabolizmu alkoholu. Pečeň odbúrava alkohol rýchlosťou približne 10 gramov za hodinu bez ohľadu na príjem glukózy.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Mýty o skúške na alkohol vykonanej policajtom

Koľko môžete vypiť, aby ste ráno mohli šoférovať? Menej, ako si myslíte


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Bentley Continental GT bude používať hybridný motor V8 s výkonom 780 koní

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RoCarsTV). Spoločnosť Bentley zverejnila prvé oficiálne obrázky a informácie o novej generácii modelu Continental GT. Model dostane nový hybridný motor…

Spoločnosť Alpine sa pohrala s vozidlom Renault Rafale, výsledkom čoho je hybrid s pohonom všetkých kolies s výkonom 300 koní

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Renault predstavil nový Rafale E-Tech 4×4 s výkonom 300 koní. Nová verzia dokáže na jedno nabitie prejsť v čisto…

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov