Elektro, Zaujímavosti,

Ústup trhu v Nórsku? Elektrické vozidlá s horšími výsledkami v roku 2023. Zmena je významná

1.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Nataliya Dmytrenko). Nórsky automobilový trh nebol v roku 2023 v najlepšej kondícii. Celkový predaj nových automobilov klesol až o tretinu. Výsledok elektromobilov bol až o...

1.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Nataliya Dmytrenko).

Nórsky automobilový trh nebol v roku 2023 v najlepšej kondícii. Celkový predaj nových automobilov klesol až o tretinu. Výsledok elektromobilov bol až o 22 000 kusov slabší ako v roku 2022.

Nórsko zhrnulo výsledky predaja nových automobilov v továrňach v roku 2023. Celkovo opustilo autosalóny v krajine 126 953 vozidiel.
Foto: shutterstock.com/Nataliya Dmytrenko

Elektrifikácia je nepochybne vedúcim trendom na automobilovom trhu. A jej modelovým trhom sa stalo Nórsko. Práve v tejto krajine sa predávajú najmä elektromobily. Tie už roky dominujú v štatistikách. A dnes dominujú aj naďalej. Napriek tomu ich predaj klesá.

Predaj elektromobilov v Nórsku do roku 2023 klesol o štvrtinu

Nórsko zhrnulo výsledky predaja nových automobilov v továrňach v roku 2023. Celkovo opustilo autosalóny v krajine 126 953 vozidiel. Z nich 104 588 bolo čisto elektrických. To znamená, že BEV vozidlá tvorili 82 % automobilového trhu v Nórsku. (BEV je skratka anglického výrazu „Battery Electric Vehicle“ – batériové elektrické vozidlo).A výsledok je nepochybne pôsobivý. Menej pôsobivý je však fakt, že objem viac ako 104 000 predaných kusov je zároveň spojený s poklesom predaja o 24,3 percenta. Ide zároveň o prvý pokles predaja elektrických vozidiel za posledné roky.

Trh s elektromobilmi v Nórsku sa v roku 2023 zmenšil o 22 365 kusov. Je zaujímavé, že pokles v Nórsku, je 6x väčší ako celoročný predaj na Slovensku. V našej krajine sa v roku 2023 predalo len niečo okolo 3800 elektromobilov.

Neboli to len elektrické zariadenia, ktoré strácali. Takisto benzínové autá, hybridy a diesely

Samozrejme, nie je to tak, že by predajom trpeli len elektromobily. Podobné výsledky totiž platia aj pre ostatné typy pohonu. Prakticky pri každom z nich možno hovoriť o poklese záujmu zo strany vodičov. A situácia je ešte horšia, keď sa pozrieme na konkrétne značky, najmä tie v prémiovom segmente. Napríklad BMW predalo o 57,5 percenta menej vozidiel. Audi stratilo takmer 55 percent objemu a Mercedes takmer 51 percent.

V roku 2023. Nórsko zaviedlo 25-percentnú DPH na elektromobily v hodnote nad 500 000 Nórskych korún (t. j. 44 000,-€). BEV sa tak automaticky stali o 25 percent drahšími.
Foto: shutterstock.com/emirhankaramuk

Aké sú príčiny tejto situácie? OFV, teda Nórsky zväz cestnej dopravy, vidí najmä dve.

V roku 2023. Nórsko zaviedlo 25-percentnú DPH na elektromobily v hodnote nad 500 000 Nórskych korún (t. j. 44 000,-€). BEV sa tak automaticky stali o 25 percent drahšími.
V roku 2023. Nórsko zaviedlo daň vypočítanú z hmotnosti vozidla. Vzťahuje sa na všetky typy automobilov – vrátane elektrických.

Stabilný trh s náhradnými dielmi v Nórsku. Stále 40 percent tvoria diesely

Uvedené faktory budú mať, žiaľ, dlhodobý vplyv na nórsky trh. Odradia vodičov od kúpy nových vozidiel a časť z nich presunú na trh s náhradnými dielmi. A tu už má Nórsko oveľa menej dôvodov na radosť v oblasti elektromobility. V roku 2023 sa v tejto krajine predalo 507 000 ojazdených automobilov. A až 41 % z nich bolo poháňaných naftovými motormi. Na trhu s náhradnými dielmi je podiel elektromobilov už len 19 percent.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čínska značka dobýva Európu. Na Západe už dobyli konkurenciu

Vybrané najlepšie autá pre seniorov. Jeden model prekvapí


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov