Tipy, Zaujímavosti,

Klimatizácia v aute je čoraz drahšia. Koľko stojí naplnenie

14.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Klimatizácia vo vašom aute je z roka na rok drahšia, ale nie kvôli práci mechanikov, ale kvôli freónu. Tu sa dozviete, koľko bude...

14.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív).

Klimatizácia vo vašom aute je z roka na rok drahšia, ale nie kvôli práci mechanikov, ale kvôli freónu. Tu sa dozviete, koľko bude v roku 2024 stáť generálna oprava vašej klimatizácie.

Klimatizácia v aute je čoraz drahšia. Koľko stojí naplnenie.
Foto: Súkromný archív

Klimatizácia sa s rastúcimi teplotami stáva nevyhnutnosťou. Na slnku sa totiž plech vozidla zahrieva a mení vnútro vozidla na skutočnú pec.

Počas horúcich dní môže teplota v kabíne prekročiť 40 stupňov Celzia. Preto je tepelný komfort nevyhnutný, najmä keď ste vo vozidle dlhšie.

Klimatizácia v aute

Pred niekoľkými rokmi majitelia vozidiel Dacia vtipkovali, že majú „klimatizáciu, ktorá sa klimatizuje spustením okna“. Ak nechali okno spustené, mali vzduch, ak nie, v horúcich letných dňoch sa „piekli“.

V súčasnosti sa klimatizácia (AC) v aute stala nevyhnutnosťou. Pretože teploty sa stali neznesiteľnými a ako vidíme na Slovensku, horúce dni máme už od júna.

Preto je väčšina automobilov vybavená klimatizáciou alebo klimatizačným systémom. To však pre vodičov znamená aj dodatočné náklady. Každú chvíľu je totiž potrebné skontrolovať klimatizačný systém a doplniť freón.

Koľko stojí naplnenie vašej klimatizácie

Naplnenie klimatizácie je v roku 2024 v porovnaní s minulým rokom drahšia.

Ide o približne 20 % zvýšenie ceny freónu. Existujú dva typy chladiacej kvapaliny, klasická a ekologická. Klasická je určená pre staršie autá a eko chladiaca kvapalina sa používa v autách vyrobených po roku 2014.

Ak potrebujete kompletne naplniť systém zaplatíte od 60 do 200 eur záleží od vozidla.
Foto: youtube.com/@EYVOAuto

Cenový rozdiel medzi týmito dvoma typmi freónov je značný.

Klasický freón stojí 6-8 eur / 100 gramov a ekologický freón 1234YF začína od 25 eur / 100 gramov a dosahuje dokonca 55 eur. A bude potrebných 500 – 750 gramov, v závislosti od auta .

A k týmto nákladom pripočítame prácu, ktorá začína na 15 eur. Ale v závislosti od zložitosti zásahu môže presiahnuť 50 eur. Ak teda potrebujete kompletne naplniť systém freónom, v najlepšom prípade vám zaplatíte len 60 eur.

Ak je však vaše auto novej generácie a potrebujete pol litra freónu, potom vás celá „zábava“ bude stáť minimálne 180 eur.

Vo všeobecnosti platí, že klimatizácia by sa mala kontrolovať aspoň raz za 2-3 roky. A len v prípade potreby by sa malo vykonať doplnenie freónu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Koľko paliva spotrebuje klimatizácia v aute? Má zmysel ju vypínať?

Čo je dvojzónová klimatizácia v aute a ako funguje?


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Corvette s výkonom viac ako 1 200 koní sa predstavuje v predpremiére

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Na našom renderingu ožíva Zora, najsenzačnejšia Corvette všetkých čias, s hybridným pohonom založeným na motore 5,5 V8 modelu ZR1.…

4 veci, vďaka ktorým hypercar Ferrari F80 zrýchli z 0 na 100 za 2,15 sekundy

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Ferrari). Nový hypercar Ferrari F80 vyvoláva diskusie o novom dizajnovom jazyku a o tom, či bude vhodným nástupcom modelu LaFerrari…

Spoločnosť BYD zaujala schopnosťami svojho nového oceľového dela. Otriasa Seal 06 GT trhom?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BYDFAN). Spoločnosť BYD sa na európskom trhu preslávila tým, že svojimi technológiami a výkonom vozidiel zo svojho sortimentu zahanbila aj…

Zamrznuté okno ráno a meškáte do práce. Čo teraz?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@smartfoxofficial). Zamrznuté okno ráno je jedna z najnepríjemnejších situácií na jeseň a v zime. Vy sa ponáhľate a teraz toto.…

Porsche 911 GT3 (2025) odhalené: Prvý facelift bez prídavného výkonu

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Napriek tomu je na motore veľa noviniek, po prvý raz aj balík Weissach, nové super sedadlo a výrazné zvýšenie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov