Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Novo odhalené čínske SUV prichádza do Európy. Bude to senzácia, a to nielen z hľadiska ceny

26.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Wheelsboy). Nie je žiadnym tajomstvom, že mnohí sú prekvapení úrovňou čínskych vozidiel z hľadiska technológie a kvality. Spoločnosti ako BYD, Great Wall a Geely sa...

26.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Wheelsboy).

Nie je žiadnym tajomstvom, že mnohí sú prekvapení úrovňou čínskych vozidiel z hľadiska technológie a kvality. Spoločnosti ako BYD, Great Wall a Geely sa neúnavne snažia o to, aby nimi ponúkané vyhľadávané SUV mohli konkurovať aj Tesle. Tá môže zvýšiť svoj vplyv v Európe, keď do showroomov uvedie svoj Galaxy E5.

Novo odhalené čínske SUV prichádza do Európy. Bude to senzácia, a to nielen z hľadiska ceny.
Foto: youtube.com/@Wheelsboy

Cenovo to bude senzácia, aj z hľadiska technológie

Na čínsky trh prišlo nové SUV od spoločnosti Geely. Bude veľkým lákadlom, aby ste si nekúpili Teslu alebo ekvivalent od BYD. Galaxy E5 púta pozornosť od 7. mája tohto roku, keď sa do médií dostala jeho oficiálna fotografia. Spoločnosť Geely, ktorá si už získala silnú pozíciu na kórejskom trhu, má v úmysle vyvážať tento model do Európy.

Galaxy E5 predstavuje súbor technológií, ktoré poháňajú. Očakáva sa, že ako prvé elektrické SUV spoločnosti Geely prekoná BYD Atto 3 a svojou zversky nízkou cenou ohrozí Teslu. Model je založený na architektúre Geely Electric Architecture (GEA) odvodenej od platformy SEA. Geely je ňou dobre známa, keďže na jej základe vyrába svoje elektrické, hybridné a plug-in hybridné modely.

Ako o ňom hovorí spoločnosť Geely: „GEA je prvá inteligentná architektúra 4 v 1 na svete, ktorá pozostáva z hardvéru, systému, ekológie a umelej inteligencie“. Takéto vozidlo za lákavú cenu by teda mohlo v Európe vzbudiť rozruch.

Galaxy E5.

Klasický dizajn a minimalistický elegantný interiér

Pokiaľ ide o špecifikácie karosérie, Geely Galaxy E5 je dlhý 4615 mm, široký 1901 mm a vysoký 1670 mm. Rozchod kolies je 2750 mm. Elektrické SUV dostane okrem iného panoramatické strešné okno, skryté kľučky dverí a 5-lúčové 18/19-palcové kolesá.

Pri pohľade na dizajn exteriéru pripomína predná časť s ostrými svetlami v tvare matrice, uzavretou maskou chladiča a ozdobnými vetracími otvormi v tvare písmena C v spodnej časti model Geely Galaxy E8. Vzadu je použitá sústava známych zadných priebežných svetiel s vysoko umiestneným brzdovým svetlom a stredovým svetelným prvkom v tvare vlny.

Je vybavený dvojito splošteným volantom, head-up displejom, plne LCD prístrojovým panelom.
Foto: youtube.com/@Wheelsboy

Dizajn kabíny naznačuje minimalistický interiér. Je vybavený dvojito splošteným volantom, head-up displejom, plne LCD prístrojovým panelom. Veľká centrálna obrazovka integruje operačný systém FlyMe Auto poháňaný 7 nm čipom Dragon Eagle-1. Pomocou neho vozidlo vykonáva aktualizácie OTA, bezdrôtovo nabíja mobilný telefón, zabezpečuje vyhrievanie/ventiláciu/8-bodovú masáž predných sedadiel a riadi 16-reproduktorový audio systém. Reproduktory sú okrem iného umiestnené v opierkach hlavy sedadiel. Katalóg farieb interiéru ponúka na výber 3 rôzne konfigurácie.

Inteligentné SUV s najnižším koeficientom odporu vzduchu v triede

Pokiaľ ide o pohonné ústrojenstvo modelu Geely Galaxy E5, prvá verzia bude vybavená jedným elektromotorom s výkonom 160 kW (približne 218 k), ktorý bude poháňať batéria LFP. O niečo neskôr bude k dispozícii aj verzia EREV s najnovšou technológiou batérií Shendun, ktorá poskytne dojazd až 2 000 km. Táto konkrétna verzia spôsobí revolúciu v pohľade na dojazd elektrických vozidiel.

V Číne sa predpokladá, že koeficient odporu vzduchu modelu Galaxy E5 je najnižší v triede E5 a dosahuje hodnotu Cd 0,269, čo sa dosiahlo vďaka 24 zmenám v konštrukcii vozidla. Spoločnosť Geely má veľmi jasné globálne ambície. Preto má v úmysle ponúkať svoje vozidlá SUV s volantom na ľavej aj pravej strane.

Očakáva sa, že cena tohto pôsobivého SUV bude začínať na približne 20 693 USD a dosiahne maximálne 27 559 USD. Aj keď sa Galaxy E5 dostane na európsky trh s výhradou dovozných ciel, stále bude silným konkurentom BYD a Tesly.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nová lacnejšia značka Nio práve predstavila svoj prvý model

Hybridné SUV od spoločnosti BYD dostáva európsky cenník so zľavou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Spoločnosť Porsche prehodnocuje svoje plány. Jeho modely so spaľovacím motorom budú „žiť“ dlhšie

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Porsche je ďalšou značkou, ktorá spomaľuje svoje plány na prechod na elektromobily. Podľa nemeckých novín Automobilwoche a Suddeutsche Zeitung…

Ferrari verí, že syntetické palivá budú riešením pre superautá budúcnosti

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Denys Gromov). Generálny riaditeľ Ferrari tvrdí, že budúce tepelné superautá by mohli byť zachránené syntetickými palivami. Prvým vozidlom, ktoré by…

Šéf Renaultu sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily ešte nie je možný

27.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ThunderGears). Generálny riaditeľ spoločnosti Renault Luca de Meo sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily do roku 2035 nie je…

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Mercedes-AMG). Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNNBusiness). Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov