Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Ford Tourneo Courier – kombi, ktoré si zamilujete!

25.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CARSARENA). Rozšírenie SUV a crossoverov spôsobilo, že zákazníci takmer úplne zabudli na segment minivanov a kombi. Majú vozidlá tejto triedy vôbec šancu na úspech v...

25.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CARSARENA).

Rozšírenie SUV a crossoverov spôsobilo, že zákazníci takmer úplne zabudli na segment minivanov a kombi. Majú vozidlá tejto triedy vôbec šancu na úspech v roku 2024? Samozrejme – ak budú vyzerať ako Ford Tourneo Courier.

Ford Tourneo Courier – kombi, ktoré si zamilujete!
Foto: youtube.com/@CARSARENA

Problém je veľmi jednoduchý – vodiči chcú vlastniť autá, ktoré vyzerajú väčšie a drahšie, než v skutočnosti sú, a navyše ponúkajú vyššiu úroveň bezpečnosti a vyššiu pozíciu za volantom. Tento trend je na trhu už dobrú desiatku rokov a ťažia z neho najmä vozidlá SUV a crossovery, ktoré takéto požiadavky zákazníkov spĺňajú.

Sú tu však aj nevýhody – časy, keď sme takéto autá považovali za praktické a vyčnievajúce z davu, sú nenávratne preč. SUV a crossovery nepatria medzi najpriestrannejšie a najpohodlnejšie autá na jazdu. Batožinový priestor nie je najväčší a ovládateľnosť nedosahuje úroveň bežných áut. Navyše, v dave SUV a crossoverov je ťažké vyniknúť.

Zdá sa, že Ford na to našiel recept – tu je módne kombi

Iste, spojenie slov „kombivan“ a „mod“ sa zdá byť dosť riskantné. Koniec koncov, ide o modely, ktoré vychádzajú z jednoduchých dodávkových vozidiel, ktoré nemajú nič výraznejšie ako hranatú karosériu, ako aj základnú výbavu a mizerné motory. Tak to bolo dlhé roky, takže kombivany si vyberali najmä pragmatickí vodiči, ktorí potrebovali maximalizovať objem interiéru a batožinového priestoru za rozumnú cenu. Dnes však Ford zašiel o krok ďalej a módny charakter crossoveru implementoval do svojho kombi Tourneo Courier.

Courier zdieľa technické prvky s populárnou Pumou, módnym crossoverom, a nemožno ju ignorovať. Vychádza síce z architektúry mestských modelov Fordu, no jeho karoséria bola výrazne zväčšená. Vozidlo meria na dĺžku 4,34 m, na šírku 1,80 m a je vysoké 1,82 m. Okrem toho je rázvor náprav 2,69 m, takže v podstate máme do činenia s vozidlom, ktoré klope na dvere triedy kompaktných automobilov, a nie nevyhnutne triedy mestských vozidiel.

Dizajn exteriéru

Dizajn exteriéru modelu Tourneo Courier na prvý pohľad jasne naznačuje, že nadväzuje na štýl najväčších SUV značky Ford ponúkaných v zahraničí. To je dobre, pretože takéto vozidlo má šancu vyniknúť v európskych mestách. Vďaka veľkej mriežke chladiča, masívnym nárazníkom typickým pre crossovery a moderne vyzerajúcim svetlám – rozdeleným na denné svietenie, predné svetlá a svetelnú lištu – pôsobí vozidlo prekvapivo sviežo.

Aj z profilu je niekoľko šikovných prvkov, ktoré maskujú praktickú, tak hranatú karosériu kombivanu. Čierne prekrytia podbehov kolies a strecha v kontrastnej farbe zreteľne zvýrazňujú mohutnosť siluety vozidla. Dopĺňa to známy dizajn SUV a crossoverov so stúpajúcou líniou okien, ktorý dodáva dynamiku a narúša klasické vnímanie kombi. Prekvapivo zaujme aj zadná časť: nápis s názvom modelu, moderné LED svetlá, mohutný nárazník a „podrezaná“ línia zadného okna efektívne narúšajú hranatú karosériu.

Moderná dotyková obrazovka multimediálneho systému.
Foto: youtube.com/@CARSARENA

Vodič kombi požaduje viac!

K rovnakému záveru museli dospieť aj dizajnéri spoločnosti Ford, pretože efekt v interiéri nie je o nič menej prekvapivý ako dizajn exteriéru. Volant prevzatý priamo z módnej Pumy sa vôbec nepodobá na dodávku alebo kombi. Aj palubná doska osloví vodičov, ktorí sa v Tourneo Courier chcú cítiť ako v crossoveri, a nie v dodávke. Zaujímavý tvar kokpitu, ozdobná lišta prechádzajúca celým interiérom a prakticky umiestnená indukčná nabíjačka pre smartfón sú len niektorými príkladmi.

Vozidlo ponúka aj sadu virtuálnych ukazovateľov, ktoré sa dajú takmer ľubovoľne konfigurovať tak, aby ste mali najdôležitejšie informácie priamo pred očami. Moderná je aj dotyková obrazovka multimediálneho systému (obe spomínané majú uhlopriečku 8″), na ktorej nájdete všetko, čo v módnom kombi potrebujete. Navigácia s 3D mapami, bezdrôtové rozhrania Apple CarPlay a Android Auto či funkcie pripojenia na internet sú tu na dennom poriadku.

Kabína je tak priestranná, ako je to len v aute možné. Vďaka vysokej karosérii je tu dostatok miesta nad hlavou. Tí, ktorí sedia v zadnom rade, si nájdu dostatok miesta pre seba a batožinový priestor – s pravidelným tvarom a nízkym nakladacím prahom – je pripravený pojať balíky celej rodiny aj na dvojtýždňovú dovolenku. Nehovoriac o možnosti montáže nosiča bicyklov alebo strešného boxu na elegantné koľajničky. Batožinový priestor pojme 570 litrov, o 175 litrov viac ako predtým. Po sklopení operadiel lavice sa zväčší až na 2160 litrov! To uspokojí aj tých najnáročnejších vodičov.

Ford Tourneo Courier 2024.

Moderné, nielen na prvý pohľad

Pod kapotou už nenájdete motory, na aké sme zvyknutí v osobných verziách dodávok. Nie sú tu žiadne hrkotajúce diesely ani pomalé atmosférické agregáty, ale oceňovaný a oceňovaný 1.0 EcoBoost s výkonom až 125 k. Ide o preplňovaný motor, ktorý zabezpečí zrýchlenie na 100 km/h za 11 sekúnd a maximálna rýchlosť vozidla je 175 km/h, čo vôbec nezodpovedá dynamike dnešných mestských crossoverov. Dôležité je, že Ford pre Tourneo Courier ponúka 6-stupňovú manuálnu prevodovku alebo 7-stupňovú automatickú prevodovku (ide o rýchlu dvojspojkovú prevodovku).

Skok v kvalite a technológiách je jasne cítiť aj v oblasti bezpečnosti, presnejšie v aktívnych asistenčných systémoch. Vďaka nim je jednoducho každá rodinná cesta maximálne bezpečná. Vďaka kamere a radaru môže byť vozidlo vybavené funkciou automatického núdzového brzdenia s funkciou, ktorá vás ochráni pred predbiehaním pri odbočovaní vľavo na križovatke; aktívnym tempomatom s funkciou, ktorá aktívne udržiava vozidlo v jazdnom pruhu; a tiež systémami, ktoré vás upozornia na dopravné zápchy, dopravné značky alebo iné vozidlá v mŕtvych uhloch zrkadiel.

Priestranný interiér a obrovský batožinový priestor, ktoré sú pre takéto vozidlá klasické, ako aj mnohé inovácie, ktoré z modelu Tourneo Courier robia skôr crossover – napríklad zaujímavý dizajn, multimediálny interiér a množstvo prvkov aktívnej bezpečnosti – znamenajú, že v jednom vozidle je možné mať prakticky všetko, čo vodiči očakávajú od rodinného vozidla. A na záver dobrá správa – cenník nového Fordu sa začína od 20 290 eur!

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ford E-Transit dostáva aktualizácie: väčší dojazd a rýchlejšie nabíjanie

Ford Focus sa prestane vyrábať v roku 2025 napriek klesajúcemu záujmu o elektrické modely


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov