Tipy, Zaujímavosti,

Odchod na májový výlet. Čo je potrebné skontrolovať v aute?

30.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Halfpoint). Májové sviatky sú skvelou príležitosťou na cestovanie autom a mnohí Slováci ju využívajú. Pred odchodom sa však oplatí skontrolovať technický stav. Čomu by ste...

30.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Halfpoint).

Májové sviatky sú skvelou príležitosťou na cestovanie autom a mnohí Slováci ju využívajú. Pred odchodom sa však oplatí skontrolovať technický stav. Čomu by ste mali pri kontrole venovať osobitnú pozornosť a aké náradie by ste si mali vziať so sebou na májovú cestu?

Májové sviatky sú skvelou príležitosťou na cestovanie autom a mnohí Slováci ju využívajú.
Foto: shutterstock.com/Halfpoint

Odchod na májový výlet. Skontrolujte tlak v pneumatikách

Prípravu na cestu je najlepšie začať kontrolou stavu pneumatík a tlaku v rezervnom/príslušnom kolese, pretože prepichnutie alebo poškodenie pneumatiky môže vážne skomplikovať vašu ďalšiu cestu.

V prvom rade je dôležité skontrolovať, či je vaše vozidlo vôbec vybavené takýmto príslušenstvom. Mnohí výrobcovia od jeho štandardného pridávania upúšťajú v rámci úspory nákladov. Namiesto toho nájdete opravárenskú súpravu s kompresorom, ktorá si s vážnym poškodením pneumatiky neporadí.

V mnohých automobiloch je rezervné alebo dojazdové koleso ukryté v batožinovom priestore alebo niekedy je vonku namontované v špeciálnom koši na podvozku. Často je spúšťací mechanizmus zhrdzavený, čo sťažuje prístup k nemu. Oplatí sa to vopred skontrolovať, aby demontáž kolesa na ceste nepredstavovala veľký problém.

Mimochodom, je vhodné si všimnúť stav všetkých pneumatík a úroveň tlaku, aby ste ich mohli v prípade potreby doplniť.

Základnou výbavou na výmenu kolesa na ceste je zdvihák spolu s kľukou a kľúčom, ktorý zodpovedá veľkosti skrutiek.
Foto: youtube.com/@sealeytools

Čo musíme mať vo vozidle, aby sme si mohli koleso vymeniť sami?

Základnou výbavou na výmenu kolesa na ceste je zdvihák spolu s kľukou a kľúčom, ktorý zodpovedá veľkosti skrutiek. Mnohé autá sú vybavené skrutkami proti odcudzeniu, ktoré si vyžadujú použitie tzv. zlodejky. Pred cestou je dobré skontrolovať, či sa všetky tieto veci nachádzajú v našom aute. Pre pokoj duše sa oplatí pred cestou skúšobne skontrolovať, či kľúč vydrží uvoľnenie skrutiek, ktoré môžu byť zapečené.

Autom na májový výlet. Čo je nevyhnutné skontrolovať pod kapotou?

Ďalším bodom kontroly by mal byť motor. Za týmto účelom sa oplatí naštartovať jednotku a potom vyjsť von a vypočuť si pohonnú jednotku. Akékoľvek podozrivé zvuky z okolia remeňa príslušenstva by vám mali v hlave rozsvietiť červenú kontrolku.

Hladina motorového oleja a prevádzkových kvapalín

Ďalšou kľúčovou činnosťou je kontrola hladiny motorového oleja. Ak mierka ukazuje minimálnu hladinu, musíte ho doplniť, pretože rýchla jazda s plným zaťažením podporuje zvýšenú spotrebu oleja. Preventívne je dobré vziať si so sebou náhradný liter oleja so správnymi technickými údajmi (nájdete ich v príručke alebo na servisnej karte vedľa motora).

Okrem toho sa oplatí pozrieť na nádržku chladiacej a brzdovej kvapaliny. Prípadný úbytok by sa mal doplniť. Najmä preto, že teplé počasie môže rýchlo odhaliť nedostatky týchto kvapalín a spôsobiť poruchu vášho vozidla.

Ďalšou kľúčovou činnosťou je kontrola hladiny motorového oleja.
Foto: youtube.com/@ChavezDIY

Chystáte sa v máji na výlet? Nevyhnutná kontrola zavesenia kolies

Jednoduchou garážovou metódou môžeme rýchlo skontrolovať vôle v zavesení kolies. Stačí chytiť koleso a skúsiť ním pohnúť v niekoľkých rovinách. Keď koleso zovriete, mala by sa prejaviť prípadná vôľa v čapoch alebo ložiskách riadiacich ramien. Ak ich zistíte, bude potrebná návšteva servisného strediska a podrobnejšia kontrola zavesenia.

Poistenie asistenčných služieb

Ak si chcete dopriať viac pokoja, zvážte uzavretie doplnkového poistenia asistenčných služieb. Zvyčajne sa pri kúpe poistenia zodpovednosti za škodu ponúka základný balík, ktorý však za veľmi obmedzených podmienok zabezpečuje odťah vozidla maximálne do vzdialenosti niekoľkých desiatok alebo niekoľkých stoviek kilometrov. Za týmto účelom sa oplatí kontaktovať poisťovňu a prispôsobiť poistenie vašej ceste. Najmä ak sa chystáte do zahraničia.

Čo si mám vziať do auta na dlhú cestu?

Predtým, ako sa vydáte na cestu, je dobré pripraviť si špeciálny zoznam vecí, ktoré môžete počas nečakaného dobrodružstva potrebovať. Vytlačte si zoznam a uschovajte ho v aute, aby ste doň mohli v budúcnosti nahliadnuť.

Nevyhnutné veci na dlhú cestu autom:

  • Lekárnička,
  • výstražný trojuholník,
  • reflexná vesta,
  • handra alebo papierová utierka,
  • rukavice,
  • toaletný papier,
  • tlačivo zápis o nehode,
  • spevnená páska,
  • nôž,
  • baterka,
  • nabíjačka na telefón (pod USB alebo 12V).

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Výlet pre Slovákov, nie len za výhodným nákupom

Žaluje spoločnosť Google


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tisíce nepredaných vozidiel Tesla stoja na bývalom vojenskom letisku

17.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@derspiegel). Tesla vo svojej nemeckej továrni v Grünheide vyrába približne 6 000 áut týždenne, o ktoré v súčasnosti nie je…

IM L6 so senzačnou batériou oficiálne prichádza na čínsky trh. Koľko stojí tento hrozivý konkurent modelov BMW a Audi?

17.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UltiumTech). Ako sme informovali pred dvoma mesiacmi, spoločný podnik technologického gigantu SAIC a čínskych technologických spoločností IM vyvinul ultrarýchlu batériu.…

Najdlhší visutý most na svete. Nachádza sa priamo u našich západných susedov

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BREMO74). Pozor! Nie je to žiadna zábava pre turistov so strachom z výšok. Most dosahuje výšku takmer 100 metrov nad…

Obrovský asteroid by mohol zasiahnuť Zem 14. februára 2046

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASASpaceNewsagency. DW 2023 je veľký asteroid, ktorý by mal preletieť blízko Zeme za viac ako dve desaťročia. Akoby to nestačilo,…

Spanie v lietadle posunula na vyššiu úroveň. Doslova

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ABCNews). Žena, ktorú zaznamenali cestujúci spoločnosti Southwest Airlines, doslova posunula spanie v lietadle na vyššiu úroveň, keď si vybrala horný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov