Správy, Zaujímavosti,

Išiel na výlet, bol zbitý a okradnutý. Žaluje spoločnosť Google

27.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Twin Design). Idete na výlet, dôverujete navigácii a nakoniec vás zbijú a okradnú. Toto je ďalšia situácia, keď sa turista nesprávne riadil aplikáciou a dostal...

27.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Twin Design).

Idete na výlet, dôverujete navigácii a nakoniec vás zbijú a okradnú. Toto je ďalšia situácia, keď sa turista nesprávne riadil aplikáciou a dostal sa kvôli tomu do problémov. Teraz sa poškodený cestovateľ rozhodol zažalovať spoločnosť Google. A nie je jediný.

Používanie navigácie je v súčasnosti veľmi rozšírené.
Foto: shutterstock.com/Twin Design

Používanie navigácie je v súčasnosti veľmi rozšírené. Jej cieľom je uľahčiť orientáciu a rýchlo sa dostať do cieľa, čo je užitočné najmä v oblasti, kde človek ešte nikdy nebol. Mnohí ľudia cestujú do iného mesta alebo krajiny, požičiavajú si napríklad auto a využívajú pokyny navigačného systému.
Podobne postupoval aj 55-ročný turista zo Spojených štátov Walter Fischel. Skončilo sa to pre neho zle. Z tohto dôvodu sa rozhodol zažalovať spoločnosť Google. O čo v tomto prípade ide?

Mapy Google zavádzali turistu

Muž sa vydal na výlet do Južnej Afriky. Pristál v Kapskom Meste, na letisku si prenajal auto a do Google Maps zadal cieľ svojej cesty, Simon’s Town vo False Bay. Mapy Google používajú na určenie polohy a vytýčenie trasy množstvo údajov, ale nie vždy všetko ide podľa plánu.

Presne tak to bolo aj tentoraz. Namiesto toho, aby navigácia ukázala najrýchlejšiu a najjednoduchšiu trasu z letiska do Simon’s Town, ktorá viedla po diaľnici a trvala niečo vyše hodiny, zaviedla Fischela na scestie. Systém v aute totiž navrhoval jazdu cez okres Nyanga, ktorý leží južne od letiska. Prečo sa to skončilo tragicky?

Mapy Google zaviedli vodiča na scestie

Problémom je, že Nyanga nie je veľmi priateľská štvrť – typický africký slum. Od roku 1946, keď bola založená, sa považuje za najchudobnejšiu a najnebezpečnejšiu časť metropolitnej oblasti. Len čo Fischel vrazil do stiesnených ulíc medzi tisíce chatrčí z plechov, pneumatík a dosiek, zastavili ho a napadli.

Muža zbili, strelili mu do tváre a okradli ho o všetko, čo mal. Ako informoval portál iol.co.za, policajný hovorca FC van Wyk vo štvrtok uviedol, že v súvislosti s incidentom nebol nikto zatknutý pre podozrenie z pokusu o vraždu. Fischel na druhej strane tlmočil, že v súvislosti s touto situáciou pripravuje žalobu pre spoločnosť Google: „Určite podám žalobu a stane sa tak veľmi skoro. Stále som fyzicky aj psychicky vyčerpaný“. – vyjadrila sa poškodená strana. A nie je jediný.

Množstvo žalôb pre spoločnosť Google. Ide o poruchy navigácie

Ako vysvetľuje spoločnosť Google, mapy nachádzajú cestu na základe zdrojov, ako sú GPS, Wi-Fi a základňové stanice. Často sa však stáva, že napriek správnym nastaveniam Mapy Google zobrazujú polohu nesprávne. To môže, ako v prípade spomínaného Američana, viesť k tragédii. Žiaľ, podobný scenár sa stal aj ďalším ľuďom – a aj oni sa rozhodli podať žalobu.

Napríklad Jason a Katharine Zoladzovci z Los Angeles v utorok zažalovali giganta z Mountain View po tom, ako boli začiatkom tohto roka napadnutí na takmer rovnakom mieste ako Fischel, informuje agentúra PAP. Scenár bol takmer identický – navigácia ich nasmerovala do cieľa cez okres Nyanga.

Manželia obvinili platformu, že ich Google Maps nasmerovala do štvrte, ktorá je známa množstvom násilných útokov banditov na turistov. Žaloba sprostredkovala, že technologický gigant o tom vedel aj dlhší čas, keďže spoločnosť dostala v tejto veci opakované varovania od amerických a miestnych úradov.

„Bezpečnosť vodičov berieme veľmi vážne a v súčasnosti žalobu preverujeme,“

– vyjadril sa hovorca spoločnosti Google v rozhovore pre New York Post.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nové funkcie v Mapách Google. Aplikácia sa zmení na nepoznanie

Mapy Google mlčia a vydávajú zvláštne zvuky? Prekvapujúci problém s navigáciou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecký dodávateľ súčiastok hovorí o ďalšom prepúšťaní. Zamestnanci sedia ako prikovaní

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FarwellInvestor). Pripravuje sa ďalšie prepúšťanie v spoločnosti Bosch? Ako už bolo uvedené, výrobné náklady rastú, takže je potrebná reštrukturalizácia. Bohužiaľ,…

Veľká nehoda na ostrovoch. Chaos na letiskách

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ActionKid). Zlyhanie systému elektronických brán na letiskách v Spojenom kráľovstve. Cestujúci nemôžu nastúpiť do lietadla kvôli poruche, ktorá postihla niekoľko…

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

„Lídri v oblasti spoľahlivosti“ sa vyznačujú kvalitou. Dobré meno sa v určitom momente končí

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Otázka bezpečnosti je jedným z hlavných faktorov pri výbere nového vozidla. Pri kúpe vozidla v autosalóne teoreticky nemusíte nič…

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov