Správy, Zaujímavosti,

Elon Musk chce prepustiť 14 000 ľudí a výplata 56 miliárd dolárov

23.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@APArchive). Elon Musk sa nevzdáva boja o svoju súdne napadnutú výplatu vo výške 56 miliárd dolárov. A robí tak v čase, keď Tesla znižuje stavy...

23.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@APArchive).

Elon Musk sa nevzdáva boja o svoju súdne napadnutú výplatu vo výške 56 miliárd dolárov. A robí tak v čase, keď Tesla znižuje stavy a plánuje prepustiť až 10 % svojich zamestnancov.

Elon Musk sa nevzdáva boja o svoju súdne napadnutú výplatu vo výške 56 miliárd dolárov.
Foto: youtube.com/@APArchive

Otázka odmeňovania Muska sa ťahá už niekoľko mesiacov, ale v skutočnosti sa začala v roku 2018. Charizmatický zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Tesla vtedy podpísal zmluvu, v ktorej sú stanovené podmienky jeho odmeňovania. V zmluve, ktorá bola dohodnutá s dozornou radou, nebol stanovený pevný mesačný plat. Vyplácanie jednotlivých súm záviselo od dosiahnutia stanovených cieľov spoločnosti Tesla, ktoré súviseli najmä s rastúcou hodnotou spoločnosti.

Dohoda s bratom v hodnote 56 miliárd dolárov

Dohoda bola uzavretá na 10 rokov, počas ktorých mal Musk dostať 12 tranží akcií, čo bolo, samozrejme, podmienené splnením postupných míľnikov. Predstava bola taká, že generálny riaditeľ bude riadiť spoločnosť tak, aby jej hodnota rástla, čo malo priniesť zisk jemu aj akcionárom.

Jeden z akcionárov sa však domnieval, že dohoda nie je transparentná, že sumy, ktoré sa majú vyplatiť, sú príliš vysoké a že medzi stranami, ktoré o dohode rokovali, došlo aj ku konfliktu záujmov – Elon Musk mal veľmi blízko k členom dozornej rady, medzi ktorými bol aj jeho brat.
Sťažnosť sa dostala na súd v štáte Delaware, kde je spoločnosť Tesla registrovaná, a v januári 2024 súd dal sťažovateľovi za pravdu. Sudca napadol výšku výplaty aj samotnú dohodu, pričom poukázal na to, že bola nejasná a poskytovala Muskovi príliš veľkú voľnosť pri stanovovaní cieľov potrebných na výplatu.

Muskovi, ale aj Tesle, sa takýto verdikt samozrejme nemohol páčiť a obe strany sa stále snažia o vyplatenie gigantickej mzdy.

Predsedníčka predstavenstva spoločnosti Tesla, ktorú Musk najal v roku 2018, Robyn Denholmová vo vyhlásení napísala, že verdikt znamená pre akcionárov neistotu a samotný Musk za posledných šesť rokov nedostal od spoločnosti Tesla žiadnu odmenu. Spoločnosť preto požiadala akcionárov, aby opätovne schválili dohodu, na základe ktorej by sa Muskovi mohlo vyplatiť 56 miliárd dolárov.

Musk je urazený a chce presunúť svoje spoločnosti

Ďalej uviedla, že Tesla zorganizuje hlasovanie o premiestnení sídla spoločnosti z Delaware do Texasu. Očakáva sa, že hlasovanie sa uskutoční na valnom zhromaždení akcionárov naplánovanom na 13. júna. Pôjde o ďalší takýto krok, z Delaware chce Musk premiestniť aj sídlo spoločnosti SpaceX a začínajúceho podniku Neuralink.

Spoločnosť Tesla vo zverejnenom vyhlásení tiež uviedla, že plán odmeňovania Elona Muska má podporu veľkých aj malých akcionárov. Spoločnosť vraj okrem iných kontaktovali štyria z desiatich najväčších akcionárov, ktorí vyjadrili Muskovi podporu. Prípadná výplata by výrazne ovplyvnila majetok Elona Muska. V súčasnosti sa odhaduje na približne 200 miliárd dolárov, samozrejme, drvivú väčšinu tejto sumy tvoria akcie spoločnosti Tesla.

Cena akcií spoločnosti Tesla klesá

Tento boj o obrovské peniaze sa odohráva v nepriaznivom čase pre spoločnosť Tesla. Rozkolísanosť trhu s elektromobilmi, pokles záujmu o tento typ pohonu si vyberajú svoju daň na úrovni predaja aj zisku. V dôsledku toho stratili akcie spoločnosti v tomto roku až 37 % svojej hodnoty.

Spoločnosť Tesla oznámila, že v dôsledku poklesu dopytu po batériových vozidlách bude musieť znížiť počet svojich zamestnancov o 10 %. To znamená, že o prácu príde približne 14 000 z viac ako 140 000 ľudí zamestnaných v spoločnosti Tesla. Pre porovnanie, len v samotnej továrni Gigafactory pri Berlíne je zamestnaných 12 500 ľudí.

Sudca napadol výšku výplaty aj samotnú dohodu, ktorá bola nejasná.
Foto. youtube.com/@thesouthcarolinasecessioni3637

Tesla prepúšťa niekoľko tisíc ľudí a znižuje investície

Okrem toho už prebieha prepúšťanie a Tesla bojuje so žalobami prepustených zamestnancov. Mnohé z nich sú zjavne oprávnené, čo priznal aj samotný Elon Musk. Agentúra Bloomberg získala prístup k e-mailu rozposielanému zamestnancom, v ktorom Musk píše, že niektorým prepusteným ľuďom bolo vyplatené nedostatočné odstupné, čo je chyba, ktorá sa napraví. Medzitým sa na internete objavujú účty prepustených zamestnancov, ktorí sa dozvedeli, že už nepracujú, keď sa nemohli prihlásiť do počítača alebo vstúpiť do budovy.

Spomínaných 14 000 zamestnancov nemusí byť konečný počet ľudí, ktorí prídu o prácu. Tesla totiž už oznámila, že 300 ľuďom, ktorí pracovali v závode Gruenheide pri Berlíne, nepredĺžila zmluvy. Mali dočasné zmluvy a boli zamestnaní sprostredkovateľmi a nemali zmluvy so samotnou spoločnosťou Tesla.

V prvom štvrťroku 2024 klesol predaj spoločnosti Tesla o 8,5 % na necelých 390 000 vozidiel. Klesajúci dopyt a zisky nútia spoločnosť Tesla zmeniť svoje plány na najbližšie roky. Spoločnosť okrem iného zrušila plány na výstavbu továrne na batérie v Nemecku a na vývoj nového malého modelu, ktorý by stál približne 25 000 USD.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Spoločnosť Tesla predstavila verziu Modelu Y s dlhým dojazdom a pohonom všetkých kolies.

Koniec dobrého. Tesla zvyšuje ceny najpopulárnejšieho auta v Európe


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nehoda auta bez vodiča. Žiadni vinníci

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: mapy.cz). Auto v priekope, bez vodiča a so spolujazdcom - tak by sa dal v skratke opísať obraz, ktorý našli…

Tragédia na diaľnici A1 odvrátená na poslednú chvíľu. Vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane cesty

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@B1TVChannel). Na diaľnici A1 sa v poslednej chvíli podarilo zabrániť tragédii, keď bol vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane…

Úspora paliva môže byť prehnaná. Mechanici si mädlia ruky

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Je prirodzené, že chceme, aby naše autá spotrebovali čo najmenej paliva. Bohužiaľ, niektoré snahy sú spojené s rizikom a…

Starliner pripravený na let. NASA a Boeing vyšlú na ISS kapsulu s astronautmi

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/Commercial_Crew). Starliner je pilotovaná kapsula, ktorá dopraví astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Po rokoch práce je loď pripravená na prvý…

Jeden let musel byť zrušený kvôli výtržníkovi. Na vine bol 49-ročný muž

2.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SamChui). Jeden let musel byť zrušený kvôli výtržníkovi. 157 cestujúcim bolo odporučené, aby si našli iné letecké spojenie. Vinníkom bol…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov