Novinky, Zaujímavosti,

Európa sa obracia chrbtom k elektromobilom. Čo zlyhalo?

22.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Toyotakw). Predaj elektromobilov klesá, predaj hybridov stúpa. Toto je stručný prehľad európskeho trhu s novými automobilmi v marci 2024. Myslím, že už nikto nepochybuje o...

22.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Toyotakw).

Predaj elektromobilov klesá, predaj hybridov stúpa. Toto je stručný prehľad európskeho trhu s novými automobilmi v marci 2024.

Predaj elektromobilov klesá, predaj hybridov stúpa.
Foto: youtube.com/@Toyotakw

Myslím, že už nikto nepochybuje o tom, že elektromobily neovládnu automobilový trh tak rýchlo, ako sa predpovedalo ešte pred niekoľkými rokmi. Trh s batériovými autami, ktorý mal zaznamenať medziročný rast o niekoľko desiatok percent, má za sebou ďalší mesiac no predaj sa zmenšil.

Združenie výrobcov automobilov (ACEA) oznámilo marcové údaje o predaji nových automobilov v Európskej únii. Ukázalo sa, že predaj bol o 5,2 percenta nižší ako v marci 2023, pričom showroomy opustilo približne milión áut. Podľa analytikov malo na tento stav hlavný vplyv obdobie veľkonočných sviatkov, ktoré tento rok pripadli na marec, pričom marec bol prvým mesiacom v tomto roku, v ktorom bol predaj automobilov nižší ako pred rokom.

Nemalo to tak byť. Predaj elektromobilov klesá

Oveľa horšie výsledky ako celý trh však zaznamenali elektromobily, ktorých predaj v marci medziročne klesol až o 11,3 % na 134 000 automobilov. To zjavne súvisí s ukončením dotačného programu. Ukazuje sa, že v trhových podmienkach nie sú batériové elektromobily schopné konkurovať spaľovacím alebo hybridným automobilom. V dôsledku toho sa podiel elektromobilov na trhu s novými automobilmi znížil z 13,9 na 13 percent.

Ešte horšie je, že najväčší pokles predaja elektromobilov je v potenciálne najsilnejších európskych ekonomikách. Napríklad v Taliansku sa trh s batériovými automobilmi znížil o 34 % a v Nemecku o 29 %. Situáciu v oblasti batériových automobilov zachraňuje len Francúzsko, kde sa predaj zvýšil o 11 %.

Situácia na trhu s elektromobilmi preto zostáva nejasná. Koniec koncov, stále sú v platnosti predpisy, podľa ktorých má v roku 2035 vstúpiť do platnosti zákaz predaja spaľovacích automobilov. Už teraz sa však otvorene hovorí, že tento zákaz nie je reálny a že predpisy sa zmenia už po nasledujúcich voľbách do Európskeho parlamentu. Či sa tak stane, sa však ešte len uvidí. Jedným z argumentov v prospech zákazu je čínska expanzia v Európe. Ukazuje sa, že najväčšími príjemcami núteného prechodu na elektrické pohony v Európe by mohla byť Čína, čo si európski výrobcovia, rovnako ako zákonodarcovia, neprajú.

Stagnácia na trhu je tu a prejavuje sa už dnes – výrobcovia jeden po druhom upúšťajú od plánov predčasne prejsť na elektrický pohon a sľubujú vývoj hybridov. Čas ukáže, či je to dobrá stratégia, ale dnes sa zdá, že je to jediný správny smer.

Predaj hybridných vozidiel PHEV je na vzostupe. Tieto vozidlá však majú jeden problém

O niečo lepšie ako elektromobily sú na tom dobíjateľné hybridy (PHEV), ktorých predaj sa v marci zvýšil o 0,7 %. Ďalším problémom je, že z výskumu, ktorý uskutočnili výrobcovia automobilov a ktorého výsledky zverejnila Európska únia, vyplýva, že vodiči PHEV pri ich používaní nedobíjajú ako pri klasických hybridoch. V dôsledku toho vypúšťajú oveľa viac emisií, ako by mohli, takže nie sú skutočnou alternatívou k elektromobilom.

Klasické hybridy – je to budúcnosť motorizmu?

Klasické hybridné pohony bez dobíjania sa predávajú veľmi dobre. V marci zaznamenali nárast predaja o 12,6 %. – napriek poklesu celkového predaja. Veľmi výrazný nárast predaja hybridných pohonov HEV bol zaznamenaný vo Francúzsku (takmer 30 %), pričom dobre si viedlo aj Taliansko (+8,3 %). Zaujímavé je, že k poklesu predaja hybridných vozidiel HEV došlo v Nemecku (-0,3 %).

Klasické hybridné pohony bez dobíjania sa predávajú veľmi dobre.

Marec bol ďalším mesiacom poklesu popularity dieselových automobilov, tento trh sa znížil až o 18 percent, zatiaľ čo predaj benzínových automobilov klesol o 8 percent. Trhový podiel hybridných automobilov sa zvýšil z 24,4 na 29 percent, zatiaľ čo podiel spaľovacích motorov (benzínových a naftových) klesol z 51,8 na 47,8 percent.

Ústup od dieselových motorov sa nedá zastaviť

V marci 2024 mali benzínové autá stále najväčší podiel na trhu (35,4 %; pokles z 37,4 % v roku 2023). Na druhom mieste z hľadiska obľúbenosti sú klasické hybridy (29 percent; nárast z 24,4 percenta v roku 2023) a na treťom mieste elektromobily (13 percent; pokles z 13,9 percenta), ktoré predbehli dieselové vozidlá (12,4 percenta; pokles zo 14,4 percenta). Plug-in hybridy tvoria 7,1 percenta trhu, ostatné typy pohonu 3 percentá.

Umelé vytváranie trhu zlyhalo

Na trhu s novými automobilmi je preto zrejmý trend odklonu od spaľovacích motorov, pričom dieselové agregáty sú oveľa viac postihnuté ako benzínové. Umelé formovanie predaja prostredníctvom dotácií pre elektromobily by však nemohlo byť dlhodobo úspešné. Preto z prebiehajúcej transformácie profitujú najmä klasické hybridné pohony (HEV), ktoré lákajú vodičov výrazne nižšími cenami ako plug-in hybridy a batériové autá a výrazne nižšou spotrebou paliva, ako môžu ponúknuť benzínové motory.

To znamená, že Toyota, ktorá roky kládla najväčší dôraz na hybridy a zanedbávaním elektromobilov bola trochu v rozpore s trhom, môže počítať s rastúcimi ziskami.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Honda HR-V e:HEV: V meste má 3,5 l/100 km a priestranný interiér. Test a skúšobná jazda

Nová Kia Sorento. Má 7 miest na sedenie a pod kapotou skutočný poklad


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nehoda auta bez vodiča. Žiadni vinníci

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: mapy.cz). Auto v priekope, bez vodiča a so spolujazdcom - tak by sa dal v skratke opísať obraz, ktorý našli…

Tragédia na diaľnici A1 odvrátená na poslednú chvíľu. Vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane cesty

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@B1TVChannel). Na diaľnici A1 sa v poslednej chvíli podarilo zabrániť tragédii, keď bol vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane…

Úspora paliva môže byť prehnaná. Mechanici si mädlia ruky

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Je prirodzené, že chceme, aby naše autá spotrebovali čo najmenej paliva. Bohužiaľ, niektoré snahy sú spojené s rizikom a…

Starliner pripravený na let. NASA a Boeing vyšlú na ISS kapsulu s astronautmi

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/Commercial_Crew). Starliner je pilotovaná kapsula, ktorá dopraví astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Po rokoch práce je loď pripravená na prvý…

Jeden let musel byť zrušený kvôli výtržníkovi. Na vine bol 49-ročný muž

2.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SamChui). Jeden let musel byť zrušený kvôli výtržníkovi. 157 cestujúcim bolo odporučené, aby si našli iné letecké spojenie. Vinníkom bol…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov