Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Ako sa predávajú čínske autá v Európe? Jeden výrobca dominuje, hoci čísla nie sú pôsobivé

21.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Hoci sa o automobiloch z Číny veľa hovorí, štatistikám predaja na starom kontinente dominuje len jedna značka. Ostatné sa zjavne zatiaľ zásobujú. Čínske automobily...

21.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197).

Hoci sa o automobiloch z Číny veľa hovorí, štatistikám predaja na starom kontinente dominuje len jedna značka. Ostatné sa zjavne zatiaľ zásobujú.

Štatistikám predaja na starom kontinente dominuje len jedna značka.
Foto: youtube.com/@carshowtv9197

Čínske automobily sa začali vo väčšom rozsahu objavovať v Európe vrátane Slovenska koncom roka 2023. V tom čase sa v našej krajine rozmohli najmä nízkorozpočtové MG a Dongfeng.

Tento rok už na Slovensku debutovali ďalší čínski výrobcovia. O ich skutočnom útoku sa však absolútne nehovorí. Aspoň zatiaľ.

Dôvodom sú nielen predsudky Európanov voči výrobkom z Kráľovstva stredu, ale aj stále skromná predajná sieť alebo neistota v oblasti servisu a náhradných dielov.

Ochladenie trhu s elektromobilmi v súčasnosti k tomuto stavu pridáva svoje tri centy. A práve takéto čínske modely mali na starom kontinente dominovať v prvom rade. O to viac, že sú často oveľa lacnejšie ako podobné autá od európskych výrobcov a sú aj modernejšie.

Mestský crossover MG ZS.
Foto: youtube.com/@carshowtv9197

MG a dlho, dlho nikto

Z údajov vyplýva, že spomedzi čínskych výrobcov etablovaných na starom kontinente je zatiaľ viditeľný len jeden. Je ním MG, ktorý je vďaka svojim britským koreňom úspešný najmä na druhej strane Lamanšského prielivu. Darí sa jej však aj na Slovensku, Poľsku a Českej republike.

V zozname predajov automobilov „made in China“ v Európe dominuje jeden model. Je ním mestský crossover MG ZS. Podľa údajov spoločnosti JATO Dynamics, ktorá pokrýva krajiny Európskej únie, Nórsko, Švajčiarsko a Spojené kráľovstvo, si za prvé dva mesiace tohto roka našiel 14 085 kupcov.

Prvé tri miesta obsadili vozidlá značky MG, ktorá má až päť svojich modelov v prvej desiatke najpredávanejších čínskych automobilov v Európe. BYD, ktorý je zorným uhlom vlády Stredného kráľovstva, má zase troch zástupcov.

MG4.
Foto: youtube.com/@AutoPrime51

Ako sa predávajú čínske autá v Európe?

Zo správy JATO Dynamics vyplýva, že predaj automobilov z Číny na starom kontinente je skôr okrajový. Treba však poznamenať, že v januári vzrástli o 45 % a vo februári o 43 %.

Tu je 10 najpredávanejších automobilov z Číny na európskom trhu (údaje za január-február 2024):

  • MG ZS: 14 085 ks
  • MG4: 8805 ks
  • MG HS: 7795 ks
  • BYD Atto: 2132 ks
  • BYD Seal: 1082 ks
  • MG5: 1029 ks
  • BYD Dolphin: 987 ks
  • Xpeng G9: 530 ks
  • MG Marvel R: 362 ks
  • GWM Ora 03: 320 ks

Situáciu čínskych výrobcov na starom kontinente môže čoskoro zhoršiť Európska komisia, ktorá zvažuje zavedenie ciel na autá z Kráľovstva stredu. Prvé kroky v tomto smere už boli podniknuté.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

MG ukazuje, čo čínski výrobcovia urobia s Európou. Plánuje predať oveľa viac

Nové SUV od BYD bude bestsellerom. Za túto cenu ohrozí svojich európskych konkurentov


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov