Tipy, Zaujímavosti,

Preplachovanie motora – v týchto situáciách sa prejaví jeho sila

17.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@OwenLucas). Starostlivosť o pohonnú jednotku bola vždy jedným z najdôležitejších aspektov údržby vozidla. Preplach motora tomu môže výrazne pomôcť. Kedy a za akých okolností by...

17.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@OwenLucas).

Starostlivosť o pohonnú jednotku bola vždy jedným z najdôležitejších aspektov údržby vozidla. Preplach motora tomu môže výrazne pomôcť. Kedy a za akých okolností by sa mal použiť? To sa dozviete v nasledujúcom článku.

Starostlivosť o pohonnú jednotku bola vždy jedným z najdôležitejších aspektov údržby vozidla.
Foto: youtube.com/@OwenLucas

V komunite automobilových odborníkov je preplachovanie motora témou rozhovorov. Podobne ako pri keramizátoroch sa pridáva do pohonnej jednotky. Je to mimoriadne dôležitý produkt pri výmene oleja. Najmä ak vodič predtým dodržal interval výmeny maziva s dlhou životnosťou.

Čo je to preplach motora?

Preplach motora je špeciálny prípravok, ktorý sa pridáva do oleja na odstránenie nečistôt, kalov a karbónu, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť výkon motora. Zvyčajne pozostáva z parafínu a ďalších chemických látok, ktoré účinne rozpúšťajú všetky nečistoty vo vnútri pohonnej jednotky. Do motora sa naleje pred výmenou oleja. Motor sa potom zapne a niekoľko minút beží pri voľnobežných otáčkach. Po celom procese sa olej vyleje spolu so všetkými nečistotami.

Prečo používať preplach motora?

Odborníci zdôrazňujú, že používanie preplachov má mnoho výhod, najmä v určitých situáciách. Najčastejšie odporúčanie je pridať preplach do motora, ak sú požadované nasledujúce výhody:

  • Zvýšte účinnosť pohonnej jednotky – nečistoty v motore môžu viesť k zníženiu výkonu. Pravidelné preplachovanie pomáha udržiavať optimálnu účinnosť motora
  • Predĺženie životnosti motora – usadeniny môžu viesť k zrýchlenému opotrebovaniu častí motora, ako sú ventily a piestne krúžky. Preplachy pomáhajú chrániť tieto komponenty účinným odstraňovaním potenciálne škodlivých nánosov.

V prevádzke motora existuje niekoľko charakteristických príznakov, pri ktorých má použitie preplachu zmysel. Zvýšime tak šancu vyhnúť sa nákladnej oprave.

Postup preplachovania motora.

Kedy použiť preplachovač?

Použitie preplachovača sa odporúča najmä v niekoľkých situáciách. Môže pomôcť vyhnúť sa vážnym následkom prípadnej nedbanlivosti z našej strany alebo zo strany predchádzajúcich používateľov vozidla. Ak sa naše vozidlo potýka s jednou z týchto situácií, stojí za to zvážiť použitie preplachu motora.

  • Dym z výfukového potrubia a pokles výkonu – to sú príznaky, že motor môže byť zaťažený nečistotami.
  • Prekročenie intervalu výmeny oleja – ak bola výmena oleja oneskorená, prepláchnutie môže pomôcť obnoviť mazacie vlastnosti oleja.
  • Overenie stavu motora – preplach umožňuje skontrolovať, či sa predchádzajúci majiteľ o motor staral a používal správne oleje.
Preplach motora zvýšuje účinnosť pohonnej jednotky a predlžuje životnosť motora.
Foto: youtube.com/@OwenLucas

Odporúčanie odborníkov

Preplach motora je dôležitou pomôckou na udržanie optimálneho stavu vášho vozidla. Tento typ výrobku môže výrazne predĺžiť jeho životnosť a zabrániť nákladným poruchám. Použitie preplachu pred výmenou oleja odporúčajú odborníci a servisné strediská, čo dokazuje jeho účinnosť a výhody.

Používanie preplachu motora má veľký význam najmä počas zábehu motora. Kde môžu kovové častice v dôsledku usporiadania komponentov v pohonnej jednotke neskôr cirkulovať v olejovom filme. Nie vždy je možné, aby magnety v olejovej vani zachytili všetky nečistoty. V takýchto prípadoch je tiež dobré odskrutkovať olejovú vaňu a pozrieť sa, aké drobné častice si našli cestu do oleja po 1 500 alebo 3 000 km od kúpy vozidla priamo zo showroomu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Motor si vyžaduje olej. Ako ho skontrolovať a čo robiť?

Motor sa jednoducho vypne. Mechanici sa chytajú za hlavu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ako sa dostanete do auta bez kľúča? Jednoduchý spôsob

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autodocuk). Stačí chvíľka nepozornosti, aby ste zabuchli kľúč v aute. Čo potom urobíte a je jediným spôsobom, ako ho získať…

Číňania majú to, čo chýba všetkým elektromobilom. Čo to je?

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NebulaElectronics). „Elektromobil“ je považovaná za ekologickú (podľa môjho skromného názoru - nie celkom oprávnene) alternatívu k „výfukom“. Jednou z hlavných…

Nové plug-in hybridy na trhu. Audi Q7 TFSI e quattro a Audi Q8 TFSI e quattro

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Auditography). Faceliftované Audi Q7 a Audi Q8 získali plug-in hybridný pohon. Výkonný benzínový motor 3.0 V6 bol skombinovaný s elektromotorom,…

Takto bude vyzerať nová „šestka“? Číňania predstavili Mazdu EZ-6. V jednom ohľade zaujme

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď…

Čo sa stane, ak hneď zaradíte štvrtý z druhého stupňa? Takto funguje prevodovka

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). K prevodovke a jej prevodovým pomerom pristupujú vodiči dogmaticky. Dôvodom sú vysoké náklady na opravu. Len pri vynechávaní prevodových stupňov…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov