Tipy, Zaujímavosti,

Motor si vyžaduje olej. Ako ho skontrolovať a čo robiť?

19.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChavezDIY). Problém straty motorového oleja je nočnou morou každého vodiča. Často sa spája s nákladnými generálnymi opravami alebo výmenami dielov. V automobiloch sú snímače, ktoré...

19.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChavezDIY).

Problém straty motorového oleja je nočnou morou každého vodiča. Často sa spája s nákladnými generálnymi opravami alebo výmenami dielov.

Motor si vyžaduje olej. Ako ho skontrolovať a čo robiť?
Foto: youtube.com/@ChavezDIY

V automobiloch sú snímače, ktoré nás informujú o stave oleja, ale v niektorých situáciách fungujú s veľkým oneskorením, čo nás môže vyjsť draho. Z tohto dôvodu sa oplatí dávať pozor na prvé príznaky toho, že motor prijíma príliš veľa oleja. Ako ich môžete rozpoznať?

Ak chceme, aby nám motor dlho a bez problémov slúžil, musíme počítať s pravidelnou výmenou oleja. Problém však nastáva, keď olej začne miznúť. Čo by ste mali v takejto situácii robiť?

Motor si berie olej, ale nedymí. Ako rozpoznám problém?

Motorový olej v aute je potrebný na zníženie trenia trecích prvkov, ktoré sú v motore každého auta. Aj malá strata môže spôsobiť väčšie trenie, pričom sa do spaľovacej komory dostane menej tepla. Musíme si uvedomiť, že každý motor do určitej miery spotrebúva olej a že problém nastáva až vtedy, keď začne prijímať olej vo väčšom množstve. Oplatí sa však reagovať rýchlo, pretože zanedbanie môže viesť k väčším, a teda aj nákladnejším škodám.

Prvé príznaky úniku oleja možno pozorovať pod vozidlom. Stojí za to venovať pozornosť zemi a hľadať olejové škvrny. Bohužiaľ, táto metóda nie vždy funguje, pretože olej môže byť zachytený v medzerách zvukovoizolačných rohoží a v kapote pod motorom. Napriek tomu to môže byť naše prvé vodítko.

Dôvodom na obavy môže byť aj to, ak motor predtým nespotrebovával olej, ale zrazu sa spustil. Takáto náhla strata maziva je často znakom, že je potrebné venovať pozornosť možným poruchám.

Niektoré motory majú tiež tendenciu spotrebovať viac oleja. To však nie je dôvod, pre ktorý si môžete dovoliť problém podceniť. Keď spozorujete, že každých približne 1 000 km strácate viac ako liter oleja, mali by ste začať hľadať príčiny a možné poruchy.

Prečo si motor berie olej? Príčiny

Existuje mnoho dôvodov, prečo motor začal brať olej. Prvou najčastejšou je jednoducho zmena štýlu jazdy a prevádzky motora. Dynamická jazda podporuje spaľovanie oleja, najmä ak je motor nevyhrievaný a vystavený veľkému zaťaženiu. Tento jav sa často vyskytuje v nových motoroch. Nemal by sa však podceňovať, pretože môže rýchlo viesť k ďalším problémom.

Vo väčšine prípadov možno problém odstrániť správnou starostlivosťou o vozidlo.
Foto: shutterstock.com/Ensuper

Motorový olej často jednoducho uniká. Najčastejšie cez netesné spoje v olejovej vani alebo bloku motora. Stratu oleja môžu spôsobiť aj ventilové vôle, chybné odvzdušňovače alebo dokonca porucha turbodúchadla. Keď spozorujete náhly veľký pokles oleja, mali by ste rýchlo vykonať kontrolu, aby ste predišli trvalému poškodeniu.

Ďalšou príčinou je nesprávny olej pre daný typ motora. Tento problém sa prejaví, keď krátko po výmene oleja začne olej miznúť. Pred výmenou si presne overte, akú triedu oleja odporúča výrobca. Dnešné automobily sú citlivé na parametre oleja, takže nesprávny výber môže mať pre vozidlo negatívne následky. Pri starších vozidlách stojí za zváženie, či by nebolo lepšie zvoliť špeciálny typ oleja, ktorý má tesniace vlastnosti.

Čo musíte urobiť, keď váš motor potrebuje olej?

Nadmerné straty oleja môžu byť príznakom konštrukčných chýb. Najčastejšie sa vyskytujú v príliš voľne uložených piestnych krúžkoch a v motoroch vyrobených z materiálov, ktoré nie sú dostatočne odolné voči opotrebovaniu.

Nadmerná spotreba maziva môže byť aj dôsledkom postupného opotrebovania piestnych krúžkov a vložiek valcov. V tomto prípade bude potrebná kontrola a výmena dielov.

Vo väčšine prípadov možno problém odstrániť správnou starostlivosťou o vozidlo. Neoplatí sa predlžovať počet najazdených kilometrov medzi výmenami oleja. Olej môže byť nadmerne namáhaný a zriedený, takže stratí svoje ochranné vlastnosti a začne vytekať. Mazivo je vhodné meniť pravidelne, približne každých 10 000 km.

Čo robiť, keď si motor berie olej? Pokyny krok za krokom

Naším prvým krokom by malo byť presné zistenie, koľko oleja sa stráca na 1 000 km. To možno urobiť kontrolou jeho hladiny po prejdení 1 000 km – presne zmerajte, koľko oleja ste museli doliať, aby jeho hladina na meradle zostala rovnaká.

Môžete to skontrolovať aj pomocou výfukových plynov z výfuku. Test by sa mal vykonať so zahriatym motorom na voľnobeh – vizuálne posúďte, ako vyzerajú výfukové plyny, keď zvýšite otáčky motora takmer na maximálne. Ak je dym z výfukového potrubia modrošedý, je to znamenie, že motor si berie olej.

Ďalej sa oplatí skontrolovať stav piestnych krúžkov. To možno vykonať pomocou manometra naskrutkovaného do otvoru valca. Ak sú niektoré z nich zapečené, budú pod tlakom.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Jazdíte prevažne v meste? Skontrolujte, či má vaše vozidlo dobrý olej

90 sekúnd. To je všetko, čo potrebujete na ochranu vášho auta pred poruchou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Tesla Cybertruck sa pokazil po 50 kilometroch. Poskytovateľ servisu odmietol uznať záruku

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KLCars-kklm95). Úplne nové vozidlo Tesla Cybertruck sa pokazilo už po 50 kilometroch. Servisné oddelenie spočiatku odmietlo uznať záruku s tým,…

Najkrajšie hybridné SUV je teraz za dobrú cenu. Je to skvelá alternatíva k modelu Toyota

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDADanCars). Medzi modelmi SUV dostupnými na trhu dominuje model od Toyoty. Nie je však tajomstvom, že hybridný model CH-R má…

Volkswagen priznal, že elektrické vozidlá sú príliš drahé. Šéfove slová vyvolali vlnu zdesenia

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagen). Nie je to žiadny objav Ameriky, pretože my ako zákazníci sme si toho vedomí už dlho. Určite je to…

Mercedes si uvedomil svoju chybu. CLE 63 pravdepodobne dostane vidlicovú jednotku

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carnewz). Po imidžovom nešťastí s dvojlitrovým motorom M139l v modeli C63 sa Mercedes vracia k jasnej a veľkoobjemovej strane výkonu.…

Audi A3 je atraktívnejšie. Najmä vo verzii S3, ktorá dokáže oveľa viac

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Audiautomotive). Audi A3 generácie 8Y, ktoré je na trhu od roku 2020, prešlo faceliftom. Kompaktný automobil nadobudol športovejší charakter, má…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov