Tipy, Zaujímavosti,

Motor sa jednoducho vypne. Mechanici sa chytajú za hlavu

16.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix). Mnohé poruchy moderných automobilových motorov môžu byť dôsledkom nedostatočného servisu. Nanešťastie sa niekedy takýto servis riadi odporúčaniami výrobcov. Používatelia si často ani neuvedomujú, že...

16.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix).

Mnohé poruchy moderných automobilových motorov môžu byť dôsledkom nedostatočného servisu. Nanešťastie sa niekedy takýto servis riadi odporúčaniami výrobcov. Používatelia si často ani neuvedomujú, že robia chybu a poškodzujú svoje auto.

Mnohé poruchy automobilových motorov môžu byť dôsledkom nedostatočného servisu.
Foto: youtube.com/@chrisfix

Podľa predchádzajúcich odporúčaní výrobcov automobilov sa mal motorový olej meniť v priemere každých 10 000 až 15 000 km. Od istého času sa pri nových automobiloch zaznamenáva najazdenie až 30 000 km. To znamená dvoj- až trojnásobné predĺženie životnosti oleja.

Tento postup síce prináša benefity pre životné prostredie – znižuje sa produkcia použitého oleja a menej častá údržba znamená aj nižšie servisné náklady. Vplyv na motor však nie je taký priaznivý. Mechanici a odborníci krútia hlavami nad autami s takto nastaveným režimom „dlhej životnosti“ oleja, ktorý zahŕňa jeho menej častú výmenu. Poukazujú na škodlivé následky tohto prístupu.

Kontrola hladiny oleja

Ešte horšie je, že vodiči, ktorí dnes veria vo vysokú kvalitu výkonu motora, zriedka kontrolujú hladinu oleja, čo bolo kedysi pravidlom. Výrobca olejov Castrol uskutočnil štúdiu, z ktorej vyplýva, že len 41 % majiteľov automobilov kontroluje hladinu motorového oleja aspoň raz za mesiac. Pritom nezabezpečenie vždy správnej hladiny oleja v motore môže viesť k drobným poškodeniam, ktoré sa časom môžu rozvinúť do nákladných porúch.

Motorový olej by sa mal meniť častejšie, ako odporúča výrobca. To platí pre staršie aj moderné modely automobilov. V každom z nich je tiež potrebné pravidelne kontrolovať hladinu oleja a podľa potreby ho dopĺňať.

Vzhľadom na špecifický štýl jazdy alebo vonkajšie podmienky je vhodné meniť olej častejšie. Nemusíte siahnuť po oleji presne tej značky, ktorú odporúča výrobca vášho vozidla. Dôležité je vybrať si olej, ktorý spĺňa požiadavky kvality uvedené v návode na obsluhu.

Nezabezpečenie vždy správnej hladiny oleja v motore môže viesť k drobným poškodeniam
Foto: youtube.com/@chrisfi

Režim dlhej životnosti. Čo sa môže v motore pokaziť?

  • Jednou z oblastí, ktoré sú najviac náchylné na predčasné opotrebovanie a nákladné opravy, je reťazový pohon rozvodov. Odborníci odporúčajú častejšie výmeny oleja v konštrukciách, kde môže dôjsť k poruche napínača, čo spôsobuje chrastenie a rozťahovanie reťaze.
  • Starý olej spôsobuje problémy s mazaním aj v bežných turbodúchadlách a dokonca podporuje tvorbu karbónu, čo vedie k znečisteniu motora, výfukového systému alebo citlivého EGR ventilu.
  • Navyše v motoroch, ktoré pracujú so systémom dodatočného spracovania pevných častíc (DPF/GPF), dochádza k degradácii oleja ešte rýchlejšie v dôsledku miešania oleja s palivom. Takýto olej stráca svoje mazacie vlastnosti.
  • Ďalším komponentom náchylným na predčasné opotrebovanie je fázové koliesko vačkového hriadeľa (alebo niekoľko, v závislosti od motora).

Neodporúčam kupovať ojazdené vozidlo, ktorého servisná história by naznačovala, že výmena oleja bola vykonaná v režime dlhej životnosti. Tieto typy olejov majú viac aditív a sú odolnejšie, ale nikdy nevydržia dlhé skúšky prevádzky v náročných podmienkach.

Najlepšie je meniť olej každých 10 000 km až 15 000 km. Ak sa pozriete na prácu servisov, ktoré riešia „záhadné“ problémy s modernými motormi, uvidíte jednu zákonitosť. Pri riešení problému niekde na konci cesty je zvyčajne príčinou problém príliš zriedkavej výmeny oleja. Týka sa to najmä agregátov s rozvodovou reťazou.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

90 sekúnd. To je všetko, čo potrebujete na ochranu vášho auta pred poruchou

Už sa za to nehanbím. V aute nosím hygienickú vložku. Účinok trvá celé mesiace


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Takto bude vyzerať nová „šestka“? Číňania predstavili Mazdu EZ-6. V jednom ohľade zaujme

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď…

Čo sa stane, ak hneď zaradíte štvrtý z druhého stupňa? Takto funguje prevodovka

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). K prevodovke a jej prevodovým pomerom pristupujú vodiči dogmaticky. Dôvodom sú vysoké náklady na opravu. Len pri vynechávaní prevodových stupňov…

USA postavia nové „lietadlo súdneho dňa“. Očakáva sa, že bude stáť celý majetok

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). Spojené štáty hľadajú nástupcu "lietadla súdneho dňa". Stroj sa tak nazýva kvôli jeho schopnosti prežiť jadrovú vojnu. Očakáva sa, že…

Najdlhší let na svete je späť. Viac ako 25 hodín na palube

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SimpleFlyingNews). Po niekoľkoročnej prestávke sa vracia najdlhší let na svete. Cestujúci začnú svoju cestu v čínskom hlavnom meste Peking a…

Volkswagen predstavuje nové SUV. Má novú čínsku DNA a nečakanú výbavu

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Volkswagen pred svojou premiérou na autosalóne v Pekingu predstavil nové SUV. Vozidlo určené pre čínsky trh vychádza z modelu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov