Tipy, Zaujímavosti,

Parkovacia plošina – problematické parkovisko

16.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:youtube.com/@PatehJanPetryna). Developeri sa čoraz častejšie obracajú na parkovacie plošiny, ktoré umožňujú umiestniť viac vozidiel na menšom priestore. Nie vždy je to však pre používateľa vozidla výhodné,...

16.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:youtube.com/@PatehJanPetryna).

Developeri sa čoraz častejšie obracajú na parkovacie plošiny, ktoré umožňujú umiestniť viac vozidiel na menšom priestore. Nie vždy je to však pre používateľa vozidla výhodné, najmä ak sa použije lacnejšie riešenie.

Developeri sa čoraz častejšie obracajú na parkovacie plošiny

Parkovacia plošina je typ výťahu/zdvíhadla, ktorý umožňuje umiestniť dve vozidlá na jedno parkovacie miesto (jedno nad druhé). Toto riešenie rieši problém tzv. parkovacieho pomeru. Developeri pri získaní povolenia na výstavbu napríklad bytového domu musia zabezpečiť určitý počet parkovacích miest – napr. na každú jednotku musí byť 1,5 parkovacieho miesta. A práve tu parkovacia platforma umožňuje zabezpečiť zákonom požadovaný počet miest na ponechanie vozidiel. Navyše na tom môže stavebná firma dodatočne zarobiť – má k dispozícii viac miest.

Závislá parkovacia plošina

Kupujúci bytov sa často nechajú zlákať sloganom „dve parkovacie miesta za cenu jedného“. Oplatí sa však byť ostražitý, pretože toto dodatočné miesto nemusí byť plne funkčné. Prečo? Ak majú dve miesta patriť jednej osobe, developeri volia najlacnejší typ parkovacej platformy – takzvané závislé, inak známe ako rodinné parkovanie. Čo to znamená?

Na jeho hornú úroveň možno vchádzať alebo vychádzať len vtedy, ak na spodnej úrovni nie je žiadne vozidlo. Obyvatelia domu preto musia vypracovať schému tak, aby sa navzájom neblokovali. Kľúčové je pritom poradie – vozidlo z nižšej úrovne vychádza ako prvé, ale na parkovisko sa musí vrátiť ako posledné. Ako iste tušíte, toto riešenie nie je optimálne a v praxi spôsobuje problémy. Okrem toho neexistuje ani spôsob, ako napríklad prenajať takéto miesto cudzej osobe.

Treba mať na pamäti aj to, že na najlacnejšie plošiny sa nie vždy zmestia autá typu SUV. Štandardná výška vozidla je zvyčajne 1,5 alebo 1,6 metra.

Nezávislá parkovacia plošina

Nezávislá plošina tiež umožňuje zaparkovať dve vozidlá nad sebou, ale nie je problém s poradím výjazdu. Vozidlo môže napríklad kedykoľvek vojsť na hornú úroveň, aj keď je spodná úroveň už obsadená. Vďaka použitiu špeciálne vyrobenej vane na tento účel možno vozidlo uložiť pod príjazdovú cestu, čím sa priestor na hornej úrovni vyrovná s vozovkou garážovej haly.

Navyše nezávislé plošiny zvyčajne umožňujú parkovanie aj pre pomerne vysoké vozidlá, ktoré merajú napríklad 1,9 m. Žiaľ, keďže takéto parkovacie miesta sú „plnohodnotné„, je pomerne ťažké nájsť tu akciu „dve za cenu jedného„.

Parkovacie plošiny – bežné problémy

Bez ohľadu na typ parkovacej plošiny je potrebné si uvedomiť, že ako každé zariadenie môže zlyhať. To znamená, že sa nám nemusí podariť dostať sa k vozidlu, ak sa nachádza na vyššej úrovni. Navyše, podobný problém môže nastať aj v prípade výpadku elektrickej energie – na spúšťanie a zdvíhanie sa používa elektrický alebo hydraulický pohon. Našťastie ide skôr o ojedinelé prípady.

Niet však pochýb o tom, že z dlhodobého hľadiska budú náklady na používanie platformy vyššie ako na štandardné miesto. Okrem priebežnej údržby je tu aj požiadavka na kontroly zo strany orgánu technickej kontroly.

Čo si vybrať?

Parkovacie plošiny môžu byť dobrým riešením nedostatku parkovacích miest, ale pred kúpou parkovacieho miesta na platforme sa oplatí zvážiť všetky pre a proti. Dôležitý je najmä typ plošiny – závislá môže generovať problémy pri každodennom používaní, zatiaľ čo nezávislá je pohodlnejšia, ale drahšia. Do úvahy by sa mala brať aj výška vozidla.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Obyvatelia miest už majú dosť vozidiel SUV. Čaká nás regulačná revolúcia?

Potrebujem na zaparkovanie motorky v platenej zóne lístok?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Takto bude vyzerať nová „šestka“? Číňania predstavili Mazdu EZ-6. V jednom ohľade zaujme

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď…

Čo sa stane, ak hneď zaradíte štvrtý z druhého stupňa? Takto funguje prevodovka

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). K prevodovke a jej prevodovým pomerom pristupujú vodiči dogmaticky. Dôvodom sú vysoké náklady na opravu. Len pri vynechávaní prevodových stupňov…

USA postavia nové „lietadlo súdneho dňa“. Očakáva sa, že bude stáť celý majetok

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). Spojené štáty hľadajú nástupcu "lietadla súdneho dňa". Stroj sa tak nazýva kvôli jeho schopnosti prežiť jadrovú vojnu. Očakáva sa, že…

Najdlhší let na svete je späť. Viac ako 25 hodín na palube

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SimpleFlyingNews). Po niekoľkoročnej prestávke sa vracia najdlhší let na svete. Cestujúci začnú svoju cestu v čínskom hlavnom meste Peking a…

Volkswagen predstavuje nové SUV. Má novú čínsku DNA a nečakanú výbavu

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Volkswagen pred svojou premiérou na autosalóne v Pekingu predstavil nové SUV. Vozidlo určené pre čínsky trh vychádza z modelu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov