Motorky, Pravidlá,

Potrebujem na zaparkovanie motorky v platenej zóne lístok?

18.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@harleydavidson). Predpisy nie sú čiernobiele. Majú odtieň šedej. Existuje totiž mnoho prípadov, ktoré vôbec nie sú zrejmé. A jeden z nich sa týka parkovania motocykla...

18.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@harleydavidson).

Predpisy nie sú čiernobiele. Majú odtieň šedej. Existuje totiž mnoho prípadov, ktoré vôbec nie sú zrejmé. A jeden z nich sa týka parkovania motocykla v zóne plateného parkovania. Vyžaduje si to poplatok? Čo sa má urobiť s lístkom?

Potrebujem na zaparkovanie motorky v platenej zóne lístok?
Foto: youtube.com/@harleydavidson

Keď píšem o platenom parkovaní, mám samozrejme na mysli nestrážené zóny plateného parkovania. Tie sú určené v centrách miest. Vodič, ktorý zaparkuje vozidlo v takejto zóne, je povinný zaplatiť poplatok a prevziať si lístok. Ak tak neurobí a kontrolór túto skutočnosť zistí, vodič bude musieť zaplatiť pokutu.

Je parkovanie motocykla spoplatnené?

V roku 2013 vtedajší poslanci Juraj Droba a Martin Chren predložili návrh novely zákona, ktorý nakoniec vstúpil do platnosti ku dňu 1.1.2014 a umožnil parkovanie bicyklov a motoriek aj na chodníkoch. Podmienkou je, aby bola pre chodcov zachovaná šírka chodníka najmenej 1,5 metra. Platí tiež, že jazda po chodníku nie je povolená motorovým vozidlám, preto by mal motorkár z motorky zosadnúť a svoje vozidlo na miesto parkovania dotlačiť.

Parkovanie motocyklov na chodníku je možné aj tam, kde sú „zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím“ (Osobitné ustanovenia o chodcoch § 52, odsek 2). Výhodou pre motorkárov je, že ak parkujú na chodníku v zóne, kde je parkovanie spoplatnené, za svoju motorku platiť nemusia. Ak by zaparkovali na mieste pre auto, museli by parkovné uhradiť.

V niektorých mestách sú motocykle parkované zadarmo na vyhradených miestach pre motocykle, v iných mestách je parkovanie motocyklov spoplatnené rovnakou sadzbou ako parkovanie automobilov. V niektorých mestách existujú zóny s nulovými emisiami, kde je parkovanie automobilov a motocyklov zakázané.

Pred parkovaním motocykla v meste je dôležité skontrolovať miestne predpisy. Informácie o parkovaní motocyklov nájdete na nasledujúcich miestach:

  • Na webovej stránke mesta
  • Na dopravných značkách v oblasti, kde chcete parkovať
  • V informačnom centre pre turistov

Čo robiť s bločkom pri parkovaní motocykla?

Okrem toho je tu ďalší bod, ktorý hovorí v prospech oslobodenia motocyklov od platenia v zóne plateného parkovania. Vodič auta môže lístok ukryť v kabíne vozidla. Umiestni ho hneď za okno na viditeľné miesto. Čo má robiť motocyklista? Nemá si lístok kam dať. Niekto ho môže kedykoľvek vytiahnuť a zahodiť. Vodič potom dostane pokutu. Preto niektorí motocyklisti odporúčajú, aby si po zaplatení za parkovanie lístok vložil do vrecka. Je to jediný dôkaz, že pri vydaní pokuty kontrolórom nebudete pokutovaní.

Kontroly sa vykonávajú na základe evidenčného čísla, ktoré identifikuje skutočnosť, že platba bola vykonaná. V tomto prípade si môže motocyklista účtenku schovať do vrecka.

Zaparkujte na chodníku a nechajte šírku aspoň 1,5 metra pre pohyb chodcov a nemusíte platiť.
Foto: youtube.com/@FOX47News

Ako môžem zaparkovať motorku?

Ako zaparkovať motorku v zóne plateného parkovania? Právne predpisy túto otázku neupravujú. A ani úrady mnohých miest neprejavujú v tejto oblasti citlivosť. Preto je tak málo parkovacích miest vyhradených pre motocykle. Vodičovi motocykla preto zostávajú dve možnosti.

Môže:

  • Zaparkujte na vyhradenom mieste. Aby sa motocykel zmestil medzi riadky.
  • Zaparkujte na chodníku. Musí zostať šírka chodníka aspoň 1,5 metra pre pohyb chodcov.

Tu je niekoľko tipov na parkovanie motocykla v meste:

  • Parkujte na vyhradených miestach pre motocykle.
  • Neparkujte na chodníkoch ani v cyklistických pruhoch.
  • Neparkujte v zákaze parkovania.
  • Zapnite si alarm motocykla.
  • Použite kryt motocykla, aby ste ho ochránili pred poveternostnými podmienkami.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čo je to Gold Wing? Dizajnér Hondy určite nemyslel na takúto turistiku

Nápady na darčeky pre motorkára


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Najdlhšia cesta na motorke trvala 10 rokov. Emilio za ten čas najazdil 735 000 km

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BladeRunner707). Ako dlho môžete jazdiť na motorke bez návratu domov? Argentínsky cestovateľ Emilio Scotto vytvoril svetový rekord, keď prešiel neuveriteľných…

Celoročné pneumatiky: Koľko kilometrov s nimi môžete najazdiť? Aký je ich hlavný problém

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Stocksnapper). O týchto celoročných pneumatikách a ich bezpečnosti sa veľa diskutuje. Tu sa dozviete, koľko kilometrov na nich môžete najazdiť…

Nikdy sa takto počas kontroly nesprávajte. Situáciu len zhoršíte

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Stefan_Sutka). Pre väčšinu vodičov je cestná kontrola spojená s väčším či menším stresom a často aj s pokutou. Nesprávne a…

Ak vodič urobí nezákonný predbiehací manéver, ste povinní ho pustiť pred seba?

14.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@boris4ka). Pri predbiehaní je predbiehaný vodič povinný nezrýchľovať. Ale ak vás vodič predbieha nezákonne, ste stále povinný nechať ho predbehnúť?…

Zabavujú autá za prekročenie rýchlosti. Nie je to výsledok, ktorý očakávali

14.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthsideWreckerService). V Rakúsku už viac ako dva mesiace platí zákon, ktorý umožňuje zabaviť auto za prekročenie povolenej rýchlosti. Doteraz bolo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov