Elektro, Správy, Zaujímavosti,

Kúpili si nové elektromobily a už teraz to ľutujú. Narastá problém

16.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). V Nemecku narastá problém s elektromobilmi. Rastúca nespokojnosť kupujúcich a klesajúca podpora elektromobilov môže naznačovať, že Nemecko možno uvažujú o revízii svojho plánu elektromobility,...

16.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET).

V Nemecku narastá problém s elektromobilmi. Rastúca nespokojnosť kupujúcich a klesajúca podpora elektromobilov môže naznačovať, že Nemecko možno uvažujú o revízii svojho plánu elektromobility, ktorý je naplánovaný na rok 2026, a o možnom návrate k vozidlám so spaľovacími motormi.

V Nemecku narastá problém s elektromobilmi.
Foto: youtube.com/@CNET

Nemecké médiá nepochybujú o tom, že elektromobily vyvolávajú medzi vodičmi čoraz väčšiu frustráciu. Nový prieskum priemyselného webu Automobilwoche, ktorý sa uskutočnil v spolupráci s výskumným inštitútom Civey, odhaľuje skutočný rozsah tohto problému.

Nemeckí vodiči sú sklamaní z elektromobilov

Najnovší výskum sa uskutočnil vo februári tohto roku na reprezentatívnej vzorke 5 000 nemeckých vodičov starších ako 18 rokov. Na otázku, či sú elektromobily schopné do roku 2035 nahradiť spaľovacie autá, odpovedalo až 77 % respondentov záporne. Až 64 percent respondentov odpovedalo kategoricky, že áno: „nie – vôbec nie“. Iba 13 percent respondentov vyjadrilo pochybnosti („skôr nie“). Rovnaké percento – 13 percent respondentov – odpovedalo kladne, že elektromobily budú schopné do roku 2035 nahradiť spaľovacie autá „v každom prípade“.

Prekvapivé údaje z Nemecka o elektromobiloch

Prekvapujúca zhoda v negatívnom hodnotení elektromobilov sa týka všetkých vekových skupín. Až 74 % opýtaných vo veku 40 až 49 rokov označilo imidž elektromobilov za „zlý“. Podobný názor zastávalo 72 percent respondentov vo vekovej skupine 50 až 64 rokov. Zaujímavé je, že negatívny imidž elektromobilom pripisovalo aj 64 percent ľudí vo veku 18 až 29 rokov.

Imidžu elektromobilov nepomáhajú ani turbulencie na trhu s energiou.
Foto: youtube.com/@TheEngineersPost

Nemci sú rozčarovaní z elektrických vozidiel. Frustrácia rastie

Nemecký trh s novými automobilmi sa ešte nespamätal zo šoku, ktorý spôsobilo rozhodnutie vlády ukončiť program dotácií na nákup elektromobilov, ktoré bolo oznámené okolo Vianoc. Predaj elektromobilov klesá už druhý mesiac po sebe a priemerné emisie CO2 novo registrovaných vozidiel sa zvýšili. Imidžu elektromobilov nepomáhajú ani turbulencie na trhu s energiou.

Výsledky prieskumu Automobilwoche a Civey sú v súlade s podobnou analýzou, ktorú si v marci 2023 objednal nemecký výskumný inštitút YouGov – na objednávku spoločnosti Monta (ktorá vyrába softvér pre nabíjačky). Vtedy sa 6747 nemeckých vodičov starších ako 18 rokov pýtali na ich názor na elektromobily. Zaujímavé je, že až 53 % z tých, ktorí sa rozhodli kúpiť alebo prenajať si elektromobil, uviedlo, že prechod na elektromobil ľutujú. Ako hlavný dôvod sa najčastejšie uvádzali vysoké náklady na elektrickú energiu.

Zachráni volebná kampaň spaľovacie motory?

Téma rozčarovania z elektromobilov sa nedávno dostala do hlavných médií vo všetkých krajinách Spoločenstva v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sú naplánované na začiatok apríla. Čoraz viac skupín sa snaží z odmietania elektromobility vyťažiť politický kapitál. Napríklad z prieskumu Civey a Automobilwoche vyplýva, že až 74 % voličov CDU/CSU a 75 % ľavicových voličov má negatívny názor na elektromobily. Zaujímavé je, že len 45 percent respondentov, ktorí sa názorovo stotožňujú so Zelenými, sa na elektromobily pozerá jednoznačne pozitívne .

Vyhrotená kampaň vzbudzuje nádej, že v budúcnosti budú chcieť voliči vyvodiť zodpovednosť voči politikom za ich sľuby na obranu spaľovacieho motorizmu. To znamená, že v najbližších rokoch nás čaká veľmi búrlivá diskusia o plánovanej revízii nariadenia o zákaze registrácie nových spaľovacích automobilov od roku 2026.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Sladko-horká budúcnosť elektromobilov? Táto správa nenecháva žiadne pochybnosti

Späť na naftu. Ani Nemci nechcú elektriku


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Takto bude vyzerať nová „šestka“? Číňania predstavili Mazdu EZ-6. V jednom ohľade zaujme

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď…

Čo sa stane, ak hneď zaradíte štvrtý z druhého stupňa? Takto funguje prevodovka

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). K prevodovke a jej prevodovým pomerom pristupujú vodiči dogmaticky. Dôvodom sú vysoké náklady na opravu. Len pri vynechávaní prevodových stupňov…

USA postavia nové „lietadlo súdneho dňa“. Očakáva sa, že bude stáť celý majetok

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). Spojené štáty hľadajú nástupcu "lietadla súdneho dňa". Stroj sa tak nazýva kvôli jeho schopnosti prežiť jadrovú vojnu. Očakáva sa, že…

Najdlhší let na svete je späť. Viac ako 25 hodín na palube

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SimpleFlyingNews). Po niekoľkoročnej prestávke sa vracia najdlhší let na svete. Cestujúci začnú svoju cestu v čínskom hlavnom meste Peking a…

Volkswagen predstavuje nové SUV. Má novú čínsku DNA a nečakanú výbavu

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Volkswagen pred svojou premiérou na autosalóne v Pekingu predstavil nové SUV. Vozidlo určené pre čínsky trh vychádza z modelu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov