Pravidlá, Správy, Zaujímavosti,

Začal sa týždeň kontroly rýchlosti. „Nebudeme mať zľutovanie“

15.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electronicsNmore). Pozor, vodiči. Od 15. do 21. apríla sa v rámci tzv. týždňa kontroly rýchlosti uskutočnia v celej Európe koordinované akcie dopravnej polície. Vo všetkých...

15.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electronicsNmore).

Pozor, vodiči. Od 15. do 21. apríla sa v rámci tzv. týždňa kontroly rýchlosti uskutočnia v celej Európe koordinované akcie dopravnej polície. Vo všetkých krajinách EÚ môžeme očakávať zvýšené cestné policajné kontroly.

Týždeň kontroly rýchlosti, ktorý tento rok pripadá na 15. až 21. apríla, je medzinárodnou aktivitou koordinovanou Európskou organizáciou
Foto: youtube.com/@electronicsNmore

Týždeň kontroly rýchlosti, ktorý tento rok pripadá na 15. až 21. apríla, je medzinárodnou aktivitou koordinovanou Európskou organizáciou dopravnej polície ROADPOL a podporovanou okrem iného Európskou komisiou a Európskou radou pre bezpečnosť cestnej premávky.

Týždeň kontrol rýchlosti na európskych cestách

Ako upozornil v rozhovore pre redakciu policajný prezident – policajti budú počas celého týždňa venovať mimoriadnu pozornosť problematike prekračovania rýchlosti. Nadmerná rýchlosť je už mnoho rokov hlavnou príčinou najtragickejších nehôd na našich cestách.

Vrcholným dňom bude 19. apríl, kedy sa budú realizovať celoštátne „rýchlostné“ aktivity. Vodiči musia počítať so stacionárnymi meraniami aj s prítomnosťou „rýchlostných“ skupín na cestách

19 apríl nohu z plynu. Skupina dopravákov bude predvádzať „kaskadérske kúsky“

Vodiči, ktorí 19. apríla vyrazia na cesty, by mali dôrazne zohľadniť varovania polície. V tomto období možno očakávať nielen zvýšenú prítomnosť neoznačených policajných vozidiel, ale aj tzv. kaskádové kontroly.

V roku 2023 bolo na Slovensku zaznamenaných 11 612 nehôd spôsobených prekročením povolenej rýchlosti.

Toto číslo predstavuje 22,2 % z celkového počtu dopravných nehôd na Slovensku v roku 2023, ktorých bolo 52 308.

Prekročenie rýchlosti je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd na Slovensku. V roku 2023 bolo príčinou 1 085 smrteľných dopravných nehôd, čo predstavuje 45,5 % z celkového počtu smrteľných nehôd.

V dôsledku nehôd spôsobených prekročením rýchlosti prišlo v roku 2023 na Slovensku o život 378 ľudí a 1 752 ľudí utrpelo vážne zranenia.

Polícia SR neustále upozorňuje vodičov na nebezpečenstvá prekračovania rýchlosti a intenzívne kontroluje dodržiavanie rýchlostných limitov. V roku 2023 bolo za prekročenie rýchlosti udelených 322 359 pokút.

Polícia SR neustále upozorňuje vodičov na nebezpečenstvá prekračovania rýchlosti a intenzívne kontroluje dodržiavanie rýchlostných limitov.
Foto: youtube.com/@policiaslovenskejrepubliky

Vodiči si dávajú pozor na cestnú políciu. Aké pokuty vám hrozia za prekročenie rýchlosti

Výška pokuty za prekročenie rýchlosti na Slovensku sa riadi zákonom č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a vyhláškou Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 300/2009 Z. z. o dopravných značkách.

Rozpis výšky pokút za prekročenie rýchlosti v obci:

Prekročenie rýchlosti (km/h)Pokuta v eurách
Do 20 km/h60
21 až 30 km/h100
31 až 40 km/h150
41 až 50 km/h200
51 až 60 km/h300
61 až 70 km/h400
71 až 80 km/h500
Nad 80 km/h600

Rozpis výšky pokút za prekročenie rýchlosti mimo obce:

Prekročenie rýchlosti (km/h)Pokuta v eurách
Do 20 km/h40
21 až 30 km/h80
31 až 40 km/h120
41 až 50 km/h160
51 až 60 km/h200
61 až 70 km/h250
71 až 80 km/h300
Nad 80 km/h400

Poznámky:

  • V tabuľkách sú uvedené základné výšky pokút. V závislosti od kategórie vodičského preukazu a opakovania prekročenia rýchlosti môže byť pokuta zvýšená až o trojnásobok.
  • Okrem pokuty môže vodičovi za prekročenie rýchlosti odobrať vodičský preukaz na minimálne 3 mesiace až na 2 roky.
  • V prípade veľmi vysokého prekročenia rýchlosti môže byť vodičovi dočasne zadržaný vodičský preukaz priamo na mieste nehody.
  • Pre autobusy a nákladné autá platia iné sadzby pokút za prekročenie rýchlosti.

Zákony:

Dôležité:

  • Pred jazdou si vždy skontrolujte povolenú rýchlosť na danom úseku cesty.
  • Dodržiavajte povolenú rýchlosť a jazdite zodpovedne.
  • Prekročenie rýchlosti je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Nenechajte sa ohroziť seba ani ostatných účastníkov cestnej premávky.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Maximálna rýchlosť, ktorou môžete jazdiť pri ťahaní prívesu alebo karavanu. Čo stanovuje zákon o cestnej premávke

Za rýchlosť +30 km/h v zastavaných oblastiach prídete o vodičský preukaz. Úradníci EÚ sú za


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov