Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Jazdíte autom a nemáte zapnutý bezpečnostný pás? Polícia nie je taká bezmocná, ako sa zdá

30.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Pozreli sme sa na najnovšie policajné štatistiky. Európske združenie dopravných policajtov Roadpol sa konečne pochválilo výsledkami rozsiahlej koordinovanej medzinárodnej akcie zameranej na motoristov,...

30.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin).

Pozreli sme sa na najnovšie policajné štatistiky. Európske združenie dopravných policajtov Roadpol sa konečne pochválilo výsledkami rozsiahlej koordinovanej medzinárodnej akcie zameranej na motoristov, ktorí nerešpektujú povinnosť používať bezpečnostné pásy. Ukázalo sa, že pokuty nešetrili.

V marci 2024 sa Roadpol zameral na motoristov, ktorí nepoužívajú bezpečnostné pásy.
Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin

Úradníci oceňujú mobilizačné akcie. V tohtoročnom kalendári policajného združenia Roadpol je naplánovaných až 10 koordinovaných celoeurópskych kontrolných akcií. Táto zahŕňa hromadné kontroly nákladných vozidiel a autobusov (Truck & Bus – február 2024) a merania rýchlosti (Speed Marathon – apríl 2024). V marci 2024 sa medzitým zamerali na motoristov, ktorí nepoužívajú bezpečnostné pásy. Do marcovej akcie boli zmobilizovaní cestní policajti až z 31 krajín.

Nakoniec poznáme štatistiky masívnej policajnej akcie. Ukázalo sa, že počas 7 dní masových kontrol bolo skontrolovaných viac ako 1,2 milióna áut. Pozornosť nesústredila len na vodičov, ale aj na ostatných cestujúcich. Nie je žiadnym tajomstvom, že aj cestujúci niekedy zabúdajú na svoje bezpečnostné pásy.

Koľko ľudí bolo prichytených pri jazde bez bezpečnostného pásu? Z viac ako 1,2 milióna zastavených vozidiel bolo zistených 94 700 priestupkov. Žiaľ, nebolo uvedené, aký podiel z pokutovaných osôb tvorili vodiči a spolujazdci (autori správy vysvetlili, že evidencia priestupkov sa v jednotlivých krajinách líši). Je viac ako 94 tisíc pokút veľa? Podľa Roadpolu je to z kvantitatívneho hľadiska porovnateľné s akciami vykonanými v predchádzajúcom roku. Uviedla však, že na minuloročnej akcii sa zúčastnilo až o 10 krajín menej. Ide o významný rozdiel.

Z viac ako 1,2 milióna zastavených vozidiel bolo zistených 94 700 priestupkov.

Pokuta za nepoužitie bezpečnostného pásu na Slovensku

Vodič:

  • 50 EUR: Pokuta za nepoužitie bezpečnostného pásu vodičom.
  • 100 EUR: Pokuta za nepoužitie bezpečnostného pásu vodičom, ak je v dôsledku dopravnej nehody zranený.

Cestujúci:

  • 33 EUR: Pokuta za nepoužitie bezpečnostného pásu cestujúcim na prednom sedadle.
  • 16,50 EUR: Pokuta za nepoužitie bezpečnostného pásu cestujúcim na zadnom sedadle (iba pre osoby staršie ako 12 rokov).

Výnimky:

  • Tehotné ženy: Tehotné ženy s lekárskym potvrdením o oslobodení od používania bezpečnostného pásu nemusia pokutu platiť.
  • Osoby so zdravotným postihnutím: Osoby so zdravotným postihnutím, ktoré preukážu, že nemôžu používať bezpečnostný pás z dôvodu zdravotného stavu, nemusia pokutu platiť.
  • Záchranné vozidlá: Vodiči a posádka záchranných vozidiel nemusia používať bezpečnostný pás, ak to bráni výkonu ich povinností.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Plastový nit na bezpečnostnom páse. Vedeli ste, že má špecifickú funkciu pre vodiča?

Skrytá funkcia bezpečnostných pásov. Je lepšie ju poznať pre každý prípad


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Riaditeľ Ferrari pre Autocult: „Udržíme V12 pri živote tak dlho, ako to bude možné.“

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Zatiaľ čo sa stále hovorí o potrebe prechodu celého automobilového priemyslu na elektromobilitu, Ferrari predstavuje nový model s čo…

Mapy Google si konečne spomenuli na špeciálnu skupinu používateľov. Prichádza veľká aktualizácia

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@googlemaps). Populárna bezplatná aplikácia Mapy Google sa aktualizuje pomerne často. Stáva sa však, že Google sa zmenami nie vždy pochváli.…

Čínsku značku áut sužujú požiare. Od roku 2021 zhorel už desiata predajňa

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/SoundOfHope_SOH). Od roku 2021 postihli požiare v Číne už desať predajní automobilov BYD. Z požiaru v poslednom z nich sa…

Nálepky na autách kedysi vyvolávali emócie. Nezmizli len ryby. Prečo?

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Dreambabytv). Slovenský vodiči si zvykli zdobiť svoje autá. Teraz na autách zostali len nálepky. Čo sa stalo? Nálepky na autách…

Farebné bodky a pruhy na pneumatikách sú dôležitou informáciou. Viete, čo znamenajú?

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lemon_films). Pri kúpe nových pneumatík mnohí ľudia venujú pozornosť farebným pruhom na povrchu pneumatiky. Zaujíma ich, čo znamenajú a či…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov