Správy, Zaujímavosti,

Nové pravidlá pre autá. Najmenej 10 rokov bez „dymu“

15.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NewEUPolitics). Krajiny, ktoré tvoria Radu Európskej únie, schválili právne predpisy zavádzajúce Euro 7, novú emisnú normu pre vozidlá. Nariadenie sprísni požiadavky na množstvo zdraviu škodlivých...

15.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NewEUPolitics).

Krajiny, ktoré tvoria Radu Európskej únie, schválili právne predpisy zavádzajúce Euro 7, novú emisnú normu pre vozidlá. Nariadenie sprísni požiadavky na množstvo zdraviu škodlivých častíc oxidu dusíka, ktoré unikajú z výfukových potrubí automobilov. Tým sa však požiadavky nekončia.

Bol prekonaný posledný krok na zavedenie normy Euro 7.
Foto: youtube.com/@NewEUPolitics

Bol prekonaný posledný krok na zavedenie normy Euro 7. Po prijatí navrhovaných právnych predpisov krajinami EÚ sa tento akt považuje za prijatý. Nové pravidlá sa začnú uplatňovať na osobné a dodávkové vozidlá po 30 mesiacoch pre nové modely a generácie a po 42 mesiacoch pre všetky vozidlá tejto kategórie. Na autobusy a nákladné vozidlá nových typov a generácií budú mať výrobcovia 49 mesiacov a na všetky takéto vozidlá sa norma začne uplatňovať po 60 mesiacoch.

Podmienky testovania Euro 6, ktoré sa v súčasnosti uplatňujú na osobné a dodávkové vozidlá, sa nezmenia. Emisné limity pre tieto vozidlá tiež zostanú na súčasnej úrovni. V prípade autobusov a nákladných vozidiel je však situácia odlišná. Pre tieto vozidlá sa zavedú prísnejšie emisné limity, ktoré sa budú merať v laboratóriách aj v reálnych jazdných podmienkach. Napríklad pre oxidy dusíka (NOx) bude limit 200 mg/kWh v laboratórnych podmienkach a 260 mg/kWh v reálnych jazdných podmienkach.

Zmeny sa budú týkať aj osobných automobilov. V roku 2030 sa prvýkrát v histórii Európskej únie zavedú limity pre emisie pevných častíc PM10. V súčasnosti norma Euro 6 stanovuje emisný limit pre väčšie častice PM23, čo predstavuje významný rozdiel.

Nezávislé štúdie preukázali, že autá emitujú podstatne viac častíc PM10 ako väčších častíc PM23. Doteraz to však v rámci schvaľovacieho procesu nikto nekontroloval. Rozdiel v emisiách týchto častíc sa v závislosti od motora a modelu auta pohyboval od 11 do 184 %. Výrobcovia automobilov teraz budú musieť vyvinúť systémy dodatočnej úpravy výfukových plynov, ktoré znížia emisie menších častíc PM10.

So zavedením normy Euro 7 sa zavedie aj požiadavka na maximálne emisie PM10 z brzdových doštičiek a pneumatík. Tento limit bude 3 mg/km pre elektromobily, 7 mg/km pre spaľovacie automobily, hybridy a vodíkové automobily a 11 mg/km pre veľké dodávky a dodávkové vozidlá.

Euro 7 – maximálne emisie PM10 z brzdových doštičiek a pneumatík.

Norma Euro 7 prinesie aj vôbec prvé požiadavky na opotrebovanie batérií hnacích vozidiel. V prípade osobných elektrických vozidiel a hybridov si batéria bude musieť zachovať minimálne 80 % svojej pôvodnej kapacity po dobu piatich rokov alebo 100 000 km. Po ôsmich rokoch alebo po 160 000 km musí mať aspoň 72 percent svojej pôvodnej kapacity.

V prípade veľkých dodávok a dodávkových vozidiel si batéria bude musieť do piatich rokov alebo 100 000 km zachovať aspoň 75 percent svojej pôvodnej kapacity a po ôsmich rokoch alebo 160 000 km aspoň 67 percent.

Súčasná norma Euro VI vyžaduje, aby sa parametre čistenia výfukových plynov zachovali najmenej osem rokov alebo 100 000 km. Euro 7 vyžaduje, aby sa parametre dodatočného čistenia výfukových plynov udržiavali najmenej desať rokov alebo 200 000 km, podľa toho, čo nastane skôr.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Veľké cintoríny elektromobilov. Nikto ich už nechce

Elektromobily sú blízko k prekročeniu ďalšej hranice v Nórsku


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov