Elektro, Zaujímavosti,

Elektromobily sú blízko k prekročeniu ďalšej hranice v Nórsku

12.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ElectricWheelers). V súčasnosti je 9 z 10 nových automobilov v Nórsku elektrických (BEV). Elektromobily na tamojších cestách pritom do konca tohto roka pravdepodobne predbehnú benzínové...

12.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ElectricWheelers).

V súčasnosti je 9 z 10 nových automobilov v Nórsku elektrických (BEV). Elektromobily na tamojších cestách pritom do konca tohto roka pravdepodobne predbehnú benzínové vozidlá, vypočítala agentúra Reuters.

Od roku 2025 bude Nórsko prvou krajinou na svete, ktorá zakáže predaj áut so spaľovacími motormi.
Foto: youtube.com/@ElectricWheelers

V súčasnosti je v Nórsku ešte stále možné kúpiť autá so spaľovacími motormi, ale ich podiel na trhu je veľmi skromný. Od roku 2025 bude táto škandinávska krajina prvou na svete, ktorá zakáže predaj takýchto vozidiel. V súčasnosti mnohí výrobcovia, ako napríklad Volkswagen, ponúkajú na miestnom trhu len elektromobily.

Cestu Nórska môžu zopakovať aj ďalšie krajiny, ale nebude to jednoduché. Treba pripomenúť, že transformácii Nórska pomohli štedré stimuly, ktoré čiastočne umožnilo obrovské bohatstvo, ktoré poskytujú ložiská ropy a zemného plynu, nižšie dane, rozsiahla nabíjacia infraštruktúra a veľký výber z modelovej ponuky. Vďaka týmto komponentom sa Nórsko stalo svetovým lídrom v oblasti elektrifikácie.

Nórsko: elektrina prenasleduje benzín

Na tomto mieste je vhodné pripomenúť, že tzv. bod zlomu, teda bod, keď je krajina pripravená na široké prijatie novej technológie, už prekročilo 31 krajín v prípade BEV.

V súčasnosti je 9 z 10 nových automobilov v Nórsku elektrických (BEV).
Foto: youtube.com/@ElectricWheelers

Ak bude príklad Nórska nasledovať viac krajín, celosvetový dopyt po rope by mohol dosiahnuť vrchol skôr, ako sa očakávalo. Medzinárodná energetická agentúra predpovedá, že tento vrchol nastane pred rokom 2030, keď budú osobné a dodávkové vozidlá predstavovať viac ako 25 % dopytu po rope,“ uvádza sa v analýze agentúry Reuters.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje Nórskej správy ciest (NPRA) vypočítala, že BEV tvorili v marci 24,3 % z 2,9 milióna áut v Nórsku v porovnaní s 26,9 % benzínových vozidiel.
To znamená, že na nórskych cestách je v súčasnosti o 76 000 áut s benzínovým pohonom viac. Ak si to dáte dokopy s počtom 104 590 nových BEV predaných v Nórsku v minulom roku (pri zanedbateľnom počte benzínových), ľahko dospejete k záveru, že k historickému prelomu musí dôjsť približne do niekoľkých mesiacov.

S dieselmi to nepôjde tak ľahko

Iná situácia je v prípade automobilov s naftovým motorom (práve tento pohon bol dotovaný pred elektrickým pohonom). Keďže na nórskych cestách ich jazdí takmer o 370 000 viac ako vozidiel BEV, bude pravdepodobne trvať najmenej štyri roky, kým elektrické vozidlá predbehnú aj vozidlá BEV.

Pripomeňme, že Nórsko s 5,5 milióna obyvateľov sa stane prvou krajinou na svete, ktorá prestane predávať nové benzínové a naftové autá (od roku 2025). Pre tamojších vodičov by to nemal byť veľký problém. Deväť z desiatich nových áut predaných začiatkom tohto roka boli elektromobily.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Vodiči nechcú elektromobily. Spoločnosť to už cíti a žiada o pomoc

Takmer polovica hodnoty za rok. Údaje elektromobiloch sú podnetom na zamyslenie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov