Elektro, Správy, Zaujímavosti,

Už žiadne lacné autá z Číny? Takto EÚ bojuje proti konkurencii

7.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DongshengNews). Nedávne rozhodnutie Európskej komisie uložiť retroaktívne clo na čínske elektromobily vyvoláva veľké vzrušenie. Niet pochýb o tom, že ak nové pravidlá vstúpia do platnosti,...

7.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DongshengNews).

Nedávne rozhodnutie Európskej komisie uložiť retroaktívne clo na čínske elektromobily vyvoláva veľké vzrušenie. Niet pochýb o tom, že ak nové pravidlá vstúpia do platnosti, výrazne ovplyvnia automobilový trh v Európe a Číne.

Už žiadne lacné autá z Číny?
Foto: youtube.com/@DongshengNews

Podľa Európskej komisie existujú presvedčivé dôkazy o tom, že čínska vláda dotuje spoločnosti vyrábajúce elektromobily, ktoré sa vyvážajú do Európy. Vyplýva to zo záverov vyšetrovania, ktoré sa začalo v októbri 2023 a ktoré zahŕňalo inšpekcie v závodoch veľkých východných korporácií.

Je to koniec lacných áut z Číny? EÚ má presvedčivé dôkazy

Cieľom vyšetrovania Európskej komisie bolo zistiť, či dotácie a výhody, ktoré ponúka čínska vláda, priamo súvisia so snahou poškodiť európskych výrobcov elektromobilov. Ako informovali médiá v marci 2024, Európska komisia mala oficiálne potvrdiť existenciu dôkazov v tomto prípade. Zároveň bolo uvedené, že vzhľadom na zistené nezrovnalosti budú všetky čínske elektromobily predávané v Európe zaregistrované colnými orgánmi pre prípadné spätné clo.

To znamená, že Európska komisia by mohla v budúcnosti uložiť clá na všetky vozidlá, ktoré vstúpili na európsky trh od 7. marca 2024. Hoci výška, ktorej by podliehali čínske automobily, nie je v súčasnosti známa, odborníci už teraz upozorňujú, že rozhodnutie EÚ by mohlo byť pre väčšinu výrobcov z kráľovstva stredu veľkou prekážkou. Zároveň sa účinky takéhoto opatrenia prejavia na celom európskom automobilovom trhu.

Opatrenia EÚ ovplyvnia celý automobilový trh

Uloženie dodatočného cla sa totiž premietne do vyššej ceny čínskych elektromobilov, čo bude znamenať zníženie konkurencieschopnosti východných výrobcov. Nie je tajomstvom, že mimoriadne priaznivé ceny sú hlavným faktorom vysokého predaja modelov vyrábaných v kráľovstva stredu. Hrozba zníženia predaja v Európe by mohla mať výrazný vplyv aj na príjmy z vývozu, čo zasa bude znamenať potrebu nových, často nákladných strategických riešení.

Zavedenie ciel na čínske elektromobily pravdepodobne ovplyvní aj medzinárodné obchodné vzťahy. Čína už oznámila, že opatrenie Európskej komisie možno chápať ako „hrubý protekcionistický čin, ktorý by mohol výrazne narušiť a deformovať globálny automobilový priemysel“. Pokračovanie agresívnej politiky Európskej komisie by mohlo viesť k eskalácii napätia, pričom by viedlo k obchodným nezhodám a hospodárskym problémom aj mimo automobilového sektora.

Uloženie dodatočného cla sa totiž premietne do vyššej ceny čínskych elektromobilov.
Foto: youtube.com/@DongshengNews

Najviac to pocítia zákazníci

Analytici tiež upozorňujú, že priamym dôsledkom politiky EÚ bude zvýšenie spotrebiteľských nákladov. Zvýšené ceny čínskych elektrických modelov sa premietnu najmä do samotných zákazníkov, ktorí budú čeliť vyšším výdavkom. Táto eskalácia nákladov by mohla znížiť dopyt po elektrických vozidlách v EÚ, čo by vytvorilo problémy pre rozvoj celého regionálneho trhu. Odborníci varujú, že z dlhodobého hľadiska by to mohlo mať negatívny vplyv na revolúciu v elektromobilite.

Táto hrozba je o to väčšia, že elektromobily v Európe sú drahé a po ukončení dotačných programov v mnohých krajinách ich predaj klesá. Analytici už teraz rátajú s tým, že predaj v roku 2024 bude nižší ako v roku 2023, zatiaľ čo viacročné plány počítali s dynamickým medziročným nárastom v nasledujúcich rokoch.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čína chce zaplaviť Európu lacnými autami. Tento rok bude prekročená dôležitá hranica

Úder pre autá z Číny. EÚ uskutočňuje revolučné zmeny


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov