Novinky, Zaujímavosti,

Jednoducho sa nafúkne ako matrac. Inovatívna stanica Max Space

15.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: interestingengineering.com/space). Startup Max Space oznámil ambiciózne plány na vývoj nafukovacích modulov podobných balónom, ktoré sa dajú premeniť na vesmírne stanice veľkosti štadióna. Bude takto vyzerať...

15.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: interestingengineering.com/space).

Startup Max Space oznámil ambiciózne plány na vývoj nafukovacích modulov podobných balónom, ktoré sa dajú premeniť na vesmírne stanice veľkosti štadióna. Bude takto vyzerať budúca ISS?

Je možné, že nafukovacia architektúra prinesie revolúciu v kolonizácii vesmíru?
Foto: interestingengineering.com
/space

Je možné, že nafukovacia architektúra prinesie revolúciu v kolonizácii vesmíru?

Startup Max Space tvrdí, že nafukovací materiál sa dá ľahko uložiť do vesmírnej lode, bezpečne zabaliť, aby zaberal menej miesta, je lacný a ľahko sa rozmiestňuje na povrchu Mesiaca aj na obežnej dráhe. Na dôkaz svojich tvrdení spoločnosť oznámila ambiciózne plány na vývoj nafukovacích modulov podobných balónom, ktoré sa dajú premeniť na vesmírne stanice vo veľkosti „štadióna“.

Spoločnosť Max Space chce vybudovať „rozšíriteľné vesmírne stanovištia pre ľudí a skladovanie“. Tieto stanovištia by mali byť vysoko kvalitné, objemné a oveľa lacnejšie na údržbu a vypustenie do vesmíru. Už v roku 2026 plánuje Max Space vypustiť prvý modul. Tým chce predviesť, že vesmírnu stanicu je možné umiestniť do vesmíru len jedným letom. To by znamenalo obrovskú úsporu peňazí a zjednodušilo by to proces oproti existujúcim riešeniam.

Hľadá sa náhrada za ISS

Napríklad vybudovanie Medzinárodnej vesmírnej stanice trvalo mnoho rokov a trvalo viac ako 40 letov do vesmíru, takže celkové náklady na túto investíciu presiahli 100 miliárd dolárov. A vesmírne agentúry už dlho uvažujú o jej náhrade, keďže ISS má koncom desaťročia ukončiť svoju prevádzku. To znamená, že preteky o novú technológiu naberajú na obrátkach, a ak sa odhad spoločnosti Max Space o objeme ISS vo výške 200 miliónov dolárov (a to už zahŕňa aj let) ukáže ako reálny. Spoločnosť by mohla vyjsť v ústrety.

A ako to má vôbec fungovať? Nafukovacie lode sa majú na obežnej dráhe premeniť na „tuhé, vysokopevnostné štruktúry“ v dôsledku takzvanej izotenzoidnej architektúry. Táto metóda umožňuje, aby niektoré konštrukčné vlákna zostali neohraničené, čo znamená, že nie sú obmedzené alebo obmedzené okolitými prvkami. Táto voľnosť umožňuje vláknam prijať ideálnu geometriu alebo tvar, ktorý maximalizuje ich schopnosť prenášať zaťaženie.

Balóny sú bezpečnejšie ako kovové

Okrem toho spoločnosť tvrdí, že využíva nový prístup, vďaka ktorému sú rozpínateľné komponenty bezpečnejšie a pevnejšie pre ľudské použitie ako typické pevné moduly. Hovorí o „viacvrstvovom systéme založenom na balistických ochranných vláknach s výrazne vyššou odolnosťou ako hliník a titán“.

Za zmienku stojí aj to, že Max Space nie je jedinou spoločnosťou, ktorá vyvíja nafukovaciu vesmírnu stanicu
Foto: interestingengineering.com/space


Riešenie navrhujeme tak bezpečné a odolné, že Max Space ho vidí nielen ako orbitálnu vesmírnu stanicu, ale aj ako habitaty na Mesiaci a prípadne aj na Marse. Spoločnosť plánuje do roku 2030 vyrábať škálovateľné habitaty s objemom od 20 m3 do 1 000 m3, no veľa bude závisieť od úspešnosti testovacieho modulu.

Za zmienku stojí aj to, že Max Space nie je jedinou spoločnosťou, ktorá vyvíja nafukovaciu vesmírnu stanicu, pretože podobný nápad má aj Sierra Space. Tá do roku 2030 plánuje funkčnú trojposchodovú nafukovaciu vesmírnu stanicu známu ako Large Integrated Flexible Environment (LIFE). Prototyp nedávno prešiel tlakovou skúškou prasknutia v plnom rozsahu, t. j. bol zámerne vyrobený tak, aby explodoval, aby sa otestovali bezpečnostné opatrenia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Najrýchlejšie lietadlo na svete vo vzduchu. Prvý krát hore

Do domu na Floride narazil záhadný vesmírny artefakt. NASA prípad vyšetruje


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov