Správy, Zaujímavosti,

Do domu na Floride narazil záhadný vesmírny artefakt. NASA prípad vyšetruje

5.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/Alejandro0tero). NASA oznámila, že vyšetruje zvláštny objekt, ktorý spadol z oblohy na dom na Floride. Prvok prerazil dve poschodia a takmer zranil človeka. Teraz sa...

5.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/Alejandro0tero).

NASA oznámila, že vyšetruje zvláštny objekt, ktorý spadol z oblohy na dom na Floride. Prvok prerazil dve poschodia a takmer zranil človeka. Teraz sa o ňom objavili prvé informácie. Čo by mohol byť záhadný artefakt?

NASA oznámila, že vyšetruje zvláštny objekt, ktorý spadol z oblohy na dom na Floride.
Foto: twitter.com/Alejandro0tero

ScienceAlert uvádza, že 8. marca do jedného domu na Floride v USA narazil záhadný objekt. Ako prvý o incidente informoval majiteľ nehnuteľnosti v Neapole Alejandro Otero na platforme X (predtým Twitter).

Vo svojom príspevku uviedol, že vesmírny objekt prerazil strechu a preletel cez dve poschodia jeho domu, pričom takmer zasiahol jeho syna. Muž si spočiatku myslel, že podivný artefakt je meteorit, to však vyvrátil valcovitý tvar objektu. Potom usúdil, že by mohlo ísť o úlomok nákladnej palety so starými batériami, ktoré NASA v roku 2021 poslala do vesmíru z orbitálnej stanice – stali sa vesmírnym odpadom.

V rozhovore pre stanicu WINK Otero povedal, že ho incident veľmi zasiahol, a dodal, že je veľmi vďačný, že sa nikomu nič nestalo. Povedal:

Bol som otrasený. Úplne som tomu neveril. Aké je riziko, že niečo dopadne na môj dom takou silou, že to spôsobí takú veľkú škodu?

Podľa oficiálnych informácií mal náklad 8. marca len neškodne zhorieť v zemskej atmosfére.

Kozmický objekt, ktorý narazil do domu

Podľa astrofyzika Jonathana McDowella z Platformy X je udalosť v súlade s odhadmi vesmírnych síl a môže súvisieť so spätným vstupom palety batérií EP-9 do atmosféry.

NASA minulý utorok v osobitnom vyhlásení pre agentúru AFP uviedla:

„NASA v spolupráci s domácim majiteľom objekt zozbierala a v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride ho čo najskôr analyzuje, aby určila jeho pôvod. Ďalšie informácie budú k dispozícii po ukončení analýzy.“

Predtým sme informovali, že náklad mal veľkosť vozidla SUV, vážil približne 2,6 tony a meral 4 × 2 × 1,5 m. Okolo planéty driftovalo od roku 2021, až napokon 8. marca tohto roku vstúpilo do zemskej atmosféry. Podľa správ išlo o najväčší náklad z Medzinárodnej vesmírnej stanice, ktorý spadol na Zem.

Vraj len minimálne riziko

NASA predtým tvrdila, že vesmírny odpad predstavuje minimálne riziko – odhadovalo sa, že objekt môže zraniť človeka s pravdepodobnosťou 0,023 %. Ako sa ukázalo, incident sa mohol skončiť tragicky.

Špecializovaný spravodajský server Ars Technica vypracoval správu, v ktorej sa uvádza, že batérie patrili NASA a boli pripevnené na paletovú konštrukciu, ktorú vypustila japonská vesmírna agentúra. Takýto vzťah by mohol skomplikovať otázku, kto presne môže byť zodpovedný za túto jedinečnú a nebezpečnú udalosť.

Odborníci dospeli k záveru, že vesmírny odpad predstavuje pre ľudstvo čoraz väčší problém. Znečisťujú vesmír aj našu planétu, najmä jej atmosféru. Vedci z Národného úradu pre oceány a atmosféru vyzývajú na okamžité preskúmanie vplyvu výparov z horiacich umelých objektov v zemskej atmosfére.

V predchádzajúcom roku spadla na Zem nekontrolovane súčasť čínskej rakety Dlhý pochod 5B, ktorá vážila až 23 ton – našťastie v tomto prípade náklad spadol na neobývanú oblasť. Treba však spomenúť, že koncom roka 2023 spadol nosič rakety Dlhý pochod 3B v blízkosti ľudských obydlí.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Najrýchlejšie lietadlo na svete vo vzduchu. Prvý krát hore

Bude to najväčšie letisko na svete. Pojme 250 miliónov cestujúcich.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov