Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Máte vodičský preukaz B? Nasadnite na motorku, nielen na 125

9.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ianwatsons). Prišla jar, oteplilo sa a na cestách sa objavili motocyklisti. Nie všetci vodiči však vedia, že s vodičským preukazom na auto môžu legálne riadiť...

9.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ianwatsons).

Prišla jar, oteplilo sa a na cestách sa objavili motocyklisti. Nie všetci vodiči však vedia, že s vodičským preukazom na auto môžu legálne riadiť aj motocykel. Navyše nejde len o mopedy a motorky triedy 125 ccm, ale aj o väčšie stroje. Na to, aby ste mohli jazdiť na rýchlejších motorkách, však musíte splniť ďalšiu, pomerne nezvyčajnú podmienku.

Riadenie motocykla s B vodičským preukazom, nie len 125.
Foto: youtube.com/@ianwatsons

Zákon umožnil vodičom automobilov s vodičským preukazom skupiny B riadiť motocykle bez nutnosti získať vodičský preukaz na motocykel. Hoci väčšina strojov, ktoré spĺňajú usmernenia zákona, sú motocykle triedy 125, za určitých podmienok sú povolené aj motocykle s väčším objemom.

Motocykle pre kategóriu B – vekové požiadavky

Na to, aby vodič mohol viesť motocykel triedy 125 len s vodičským preukazom skupiny B, by mal byť držiteľom vodičského preukazu skupiny B najmenej dva roky, čo v praxi znamená, že by mal mať najmenej 20 rokov. Jazda na motocykli triedy 125 si nevyžaduje žiadny ďalší kurz, hoci na to, aby sme mohli jazdiť na motocykli efektívne a bezpečne, sa oplatí absolvovať ďalšie školenie, ktoré nás na to technicky pripraví.

S vodičským preukazom skupiny B môžeme riadiť aj mopedy a skútre triedy 50 cm3, ktorých maximálna rýchlosť nepresahuje 45 km/h. Všetky ostatné s vyšším objemom alebo rýchlosťou sa považujú za motocykle.

Motocykle triedy 125 pre vodičský preukaz B – technické požiadavky

Ak spĺňate vekové požiadavky, neznamená to, že môžete jazdiť na všetkých motocykloch triedy 125. Motocykel 125 pre kategóriu B musí spĺňať aj technické požiadavky:

  • objem valca nesmie presiahnuť 125 cm3
  • maximálny výkon nesmie byť vyšší ako 11 kW
  • automatická prevodovka

Tieto usmernenia znamenajú, že požiadavky pre kategóriu B spĺňa prevažná väčšina motocyklov dostupných na trhu, hoci na trhu s použitými motocyklami je možné nájsť motocykle triedy 125, ktoré prekračujú limit výkonu (napr. dvojtaktná Aprilia RS125).
Obľúbené sú všetky druhy skútrov a maxiskútrov triedy 125 – veľmi praktické do mesta.

Vodičským preukazom typu B, môžete riadiť aj trojkolku.
Foto: youtube.com/@MARCOHdisturbi

Na vodičský preukaz skupiny B môžete viesť aj trojkolky

Okrem motocyklov triedy 125 pribudli medzi stroje, ktoré možno riadiť len s vodičským preukazom skupiny B, aj trojkolesové motocykle, ktorých na trhu tiež nie je málo. Dobrou správou je, že sa na ne nevzťahujú osobitné požiadavky týkajúce sa objemu alebo výkonu motora. Bohužiaľ to neznamená, že všetky trojkolesové stroje možno riadiť s vodičským preukazom skupiny B.
Trojkolesový motocykel na vodičský preukaz skupiny B musí byť schválený v kategórii L5e a spĺňať jej technické požiadavky. Podľa smerníc pre homologizáciu musia byť aspoň dve z troch kolies motocykla na jednej náprave (buď vpredu, alebo vzadu – čo väčšinou vylučuje motocykle s postranným vozíkom) a vzdialenosť medzi dvoma kolesami na jednej náprave nesmie byť menšia ako 460 mm.

Na trhu nie je nedostatok ponúk, ktoré spĺňajú tieto požiadavky, hoci prevažná väčšina z nich sú skútre: napríklad Yamaha Tricity (125 a 300), Piaggio MP3 (rôzne objemy), Kymco CV3 alebo Peugeot Metropolis (rôzne objemy). Spomedzi motocyklov spĺňajú homologizačné požiadavky traktory Harley-Davidson Tri-Glide a trojkolky Can-Am. Naopak, trojkolesový motocykel Yamaha Niken, ktorý má rázvor 410 mm, nespĺňa požiadavky L5e.

125 motocyklov znamená rýchlejšie a lacnejšie prekonávanie dopravných zápch, menej problémov s parkovaním

Ustanovenie povoľujúce 125 motocyklov kategórie B bolo určené predovšetkým na zlepšenie dopravy vo veľkých mestách. Výber motorky v meste znamená menej času stráveného v dopravných zápchach, úspornejšiu jazdu (spotreba paliva v závislosti od modelu by nemala v meste presiahnuť 4 litre na 100 km), menej problémov s parkovaním.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Honda GL1800 Gold Wing Touring je ako dovolenka all inclusive. Nechcete skončiť

Spoločnosť Zeeho vstupuje do Európy. Lacné elektrické mopedy z Číny by mohli dobyť trh


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov