Tipy, Zaujímavosti,

Montáž kolies s letnými pneumatikami. Urobte si to sami. Sprievodca krok za krokom

4.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RACBreakdown). Je čas odložiť zimné pneumatiky do garáže a namontovať kolesá s letnými pneumatikami. Nie je potrebné ísť kvôli tomu do servisu. Tu je niekoľko...

4.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RACBreakdown).

Je čas odložiť zimné pneumatiky do garáže a namontovať kolesá s letnými pneumatikami. Nie je potrebné ísť kvôli tomu do servisu. Tu je niekoľko tipov, na čo si dať pozor pri výmene kolies svojpomocne.

Montáž kolies s letnými pneumatikami. Urobte si to sami.
Foto: youtube.com/@RACBreakdown

S výmenou pneumatík na jar netreba príliš dlho čakať, pretože pri vyšších teplotách sa zimné pneumatiky nielen alarmujúco rýchlo opotrebúvajú, ale majú aj oveľa nižšiu priľnavosť ako letné pneumatiky. Na druhej strane nie je dobré ani nič uponáhľať. Zatiaľ čo letné pneumatiky by sa mali vymeniť za zimné čo najskôr, pretože moderné letné pneumatiky jednoducho nie sú bezpečné pre jazdu na snehu, zimné pneumatiky nie sú pri vyšších teplotách také zlé, ak vodič používa plynový pedál veľmi opatrne. Keď teda máte pocit, že zimné počasie už nehrozí, že sa tento rok nevráti, je čas vymeniť pneumatiky.

Výmena letných kolies – urobte si to sami

Výmena nie je príliš zložitá, ale iba ak už máte zmontované kolesá, t. j. pneumatiky na diskoch. Dôležité je tiež, aby boli vyvážené – ak minuloročné kolesá „hrkotali“ alebo sa pri jarnej kontrole zistilo, že z diskov mohli napríklad vypadnúť závažia, bude potrebná návšteva servisu.

Pneu
Je dôležité ich vyvážiť.
Foto: youtube.com/@lemon_films

Na výmenu kolies budete potrebovať aj zdvihák a správny kľúč. Ak máte k dispozícii len náradie dodané s vozidlom, ani sa nepokúšajte urobiť to sami – toto vybavenie je určené na príležitostné núdzové použitie. Po uvoľnení doslova niekoľkých skrutiek sa môže továrenský kľúč ohnúť alebo zlomiť a zdvihák, ktorý sa dodáva s vozidlom. Je nielen nepohodlný na používanie, ale zvyčajne neposkytuje dostatočne stabilnú polohu na to, aby ste s ním mohli pracovať.

Potrebujete zdvihák a správny kľúč.
Foto: youtube.com/@sealeytools

Za sumu zodpovedajúcu výmene kolies v autoservise si môžete kúpiť hydraulický zdvihák typu žaba a celkom solídny kľúč na kolesá.

Výmena kolies – náš pohľad

Počas hlavnej sezóny servisy často zamestnávajú na výmenu kolies najatých „odborníkov“, ktorí navyše vykonávajú svoje povinnosti pod časovým tlakom. Preto sa v takýchto podmienkach nemôžete vždy spoľahnúť na dôkladnosť a profesionalitu. To však neplatí pri výmene kolies na vlastnom vozidle.


Pred prezutím na zimné pneumatiky skontroluj vhodnosť letných kolies na ďalšie použitie. Ak má dezén príliš malú hĺbku, praskliny alebo sú pneumatiky jednoducho staré, kúp si nové.

Pred zdvihnutím vozidla povoľte skrutky kolies.
Foto: youtube.com/@sealeytools

Pred zdvihnutím vozidla povoľte skrutky kolies. Ťahanie za ne po zdvihnutí môže spôsobiť riziko zhodenia vozidla zo zdviháka!

Umiestnite zdvihák pod špeciálne označené vystužené body.
Foto: youtube.com/@sealeytools

Vozidlo musí stáť na rovnom, pevnom povrchu. Umiestnite zdvihák pod špeciálne označené vystužené body, nie jednoducho pod prah!

Vyčistite povrch disku, bubna a náboja.
Foto: youtube.com/@RACBreakdown

Po demontáži kolesa je potrebné dôkladne vyčistiť povrch disku, bubna alebo náboja, ktorý prichádza do kontaktu s ráfikom. Je dobré natrieť ho vrstvou medeného maziva.

Kolesá je najlepšie dotiahnuť pomocou momentového kľúča. Upozorňujeme, že skrutky alebo matice pre zliatinové disky sa niekedy líšia od skrutiek alebo matíc pre plechové disky.

Skontrolujte tlak v pneumatikách.
Foto: youtube.com/@lunawebs

Po namontovaní kolies skontrolujte tlak v pneumatikách. Najmä pri nízkoprofilových pneumatikách je ťažké od oka posúdiť, či je príliš nízky.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Meníte pneumatiky? Predtým si skontrolujte jeden detail

Celoročné pneumatiky – rozumná úspora alebo pasca? Každý sa nad tým musí zamyslieť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov